• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Πως να διαφωνούμε σωστά: γιατί ο τσακωμός στις υγιείς σχέσεις μπορεί να είναι λειτουργικός
Ζευγάρι που τσακώνεται

Η βαθύτερη μας ανάγκη για μια υγιή και συντροφική σχέση, πολλές φορές μας κρατάει δέσμιους σε πρότυπα μη ρεαλιστικά. Δηλαδή θεωρούμε εσφαλμένα πως μια υγιής σχέση είναι εκείνη στην οποία δεν υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες μεταξύ των μελών που την απαρτίζουν. Άκαμπτες και περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες «κατασκευάστηκαν» μέσω των εμπειριών μας στην οικογένεια αλλά και μέσα απο το κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον που ζούμε, πολλές φορές μας «θολώνουν» το πως αντιλαμβανόμαστε το τρόπο που σχετιζόμαστε.

Έχοντας την πεποίθηση ότι ο τσακωμός σε μια σχέση είναι κάτι «κακό», τον αποφεύγουμε, η θεωρούμε πως πρέπει να λήξουμε την εκάστοτε σχέση αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία του τσακωμού. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα κενού και θλίψης μέσα μας καθώς και μια επαναλαμβανόμενη αίσθηση απογοήτευσης, ότι δεν μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε στις σχέσεις

Ας δούμε γιατί ο τσακωμός στις σχέσεις είναι απαραίτητος

♦ Αποκαλύπτονται «απαγορευμένες» σκέψεις και συναισθήματα

Μας κατευθύνει στο να κατανοήσουμε τον άλλον καλύτερα γιατί μας επιτρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα και σκέψεις που δεν θα «επιτρεπόταν» να εκφραστούν σε άλλη περίπτωση.

♦ Απελευθερώνεται η συναισθηματική ένταση

Όταν υψώνουμε την φωνή σε ένα τσακωμό, όταν κλαίμε, ουσιαστικά απελευθερώνεται η ένταση η οποία έχει συσσωρευτεί μέσα μας και έτσι «ξεκαθαρίζει» το τοπίο ανάμεσά μας. Άρα το μήνυμα περνάει πιο άμεσα στον αποδέκτη.

♦ Αντιμέτωποι με το «ουσιαστικό» θέμα του προβλήματος

Ο τσακωμός είναι σημάδι δυνατότητας καλυτέρευσης της σχέσης και όχι κατάρρευσης. Αποτελεί την κλιμάκωση στην οποία με τον σύντροφο μας φτάνουμε και όλα λέγονται «έξω από τα δόντια». Ο θυμός εκφράζεται ελεύθερα χωρίς σαρκαστικά υπονοούμενα, και η ανησυχία και ο φόβος που μπορεί να υποβόσκει σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επικοινωνείται ανοιχτά χωρίς την επιβεβαίωση και την ανακούφιση μέσα από συμμετοχή τρίτων προσώπων, αλλά μεταξύ του ζευγαριού.

Η συνειδητοποίηση και η μετέπειτα επεξεργασία των συναισθημάτων που βγήκαν στην επιφάνεια , πολλές φορές θα δώσουν στο ζευγάρι, την ευκαιρία μετέπειτα για αληθινή και γνήσια επαφή χωρίς να την υπονομεύουν τα τυχόν ερωτηματικά και τα υπονοούμενα που μπορεί να προϋπήρχαν.

Σχετικά με τον συντάκτη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή