ένα ζευγάρι κρατιέται από τα δύο του δάχτυλα

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και

Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

«Σεξουαλική αντίληψη εαυτού»

Σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου η εικόνα που έχει για τον εαυτό του, η αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης συνδέονται άμεσα με σκέψεις και συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Η «σεξουαλική αντίληψη εαυτού» αποτελείται από εσωτερικές νοητικές διαδικασίες («γνωστικά σχήματα»), με βάση τις οποίες ένας άνθρωπος νοηματοδοτεί την αυτοεικόνα του ως ερωτικό/σεξουαλικό ον.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Βehaviour, διερευνήθηκε το κατά πόσο η αντίληψη που έχει ένας άνθρωπος για τον «σεξουαλικό εαυτό του», επηρεάζει την γενικότερη αυτοεικόνα του αλλά και την σεξουαλική ικανοποίηση που θεωρεί ότι αντλεί ο σύντροφος του από εκείνον. Τέλος, πώς τα δυο προαναφερθέντα, επηρεάζουν τις αντιλήψεις που έχει το ζευγάρι όσον αφορά στη σεξουαλική ικανοποίηση και των δύο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούνταν από 117 ετερόφυλα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις. Και οι δύο σύντροφοι από κάθε ζευγάρι αξιολογήθηκαν με βάση τα «γνωστικά» τους «σχήματα», δηλαδή τις σεξουαλικές τους αντιλήψεις, την προσωπική τους ερωτική ικανοποίηση, αλλά και την μεταξύ τους ερωτική ικανοποίηση.

Για τους άντρες φάνηκε πώς όσο καλύτερη εικόνα είχαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ως εραστές τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση έπαιρναν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αλλά αυτό δεν μεταφραζόταν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση της γυναίκας. Αντίθετα, οι γυναίκες όσο λιγότερο σεξουαλικές ένιωθαν τόσο λιγότερο απολάμβαναν την ερωτική επαφή χωρίς αυτό να έχει επίδραση στην ερωτική ικανοποίηση του συντρόφου τους. Οι άντρες και οι γυναίκες με θετική σεξουαλική αυτοεικόνα αξιολόγησαν τους συντρόφους τους ως περισσότερο ικανοποιημένους.

Οι σημαντικοί άλλοι

Οι σημαντικοί άλλοι, όπως είναι οι σύντροφοι, οι φίλοι, η οικογένεια κ.λπ. κατέχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πολλές φορές επηρεάζεται και αντανακλάται η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητες μας μέσα από το καθρέπτισμα των άλλων.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλα και την συμπεριφορά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις χαμηλής αυτοεικόνας καταλυτική μπορεί να είναι η βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από ειδικούς ως προς την αναγνώριση θετικών χαρακτηριστικών μας και μετέπειτα εσωτερική ενδυνάμωση μας. Ο στόχος είναι να αντλούμε την αυτοεκτίμηση μας από εμάς τους ίδιους και δευτερευόντως μέσα από την αντανάκλαση που κάνουν οι σημαντικοί άλλοι για εμάς.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

 

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή