Ο Γιώργος Λαζαρίδης στο αμαξίδιο με ρακέτες τένις

Από τα φοιτητικά έδρανα, στην επιπολαιότητα μιας βραδιάς που του στέρησε και τα δύο του πόδια. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και με μοναδικό όχημα το πείσμα και το “καρότσι” του, κατέκτησε τον κόσμο του τένις.

Μίκα Κοντορούση

Στην προσπάθεια να ξεπεράσει τα όριά του, κατέπληξε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωταθλητή και μέλους της Εθνικής Ομάδας τένις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη για την κορυφή και τις απανωτές διακρίσεις σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, ξεκίνησε λίγο παράδοξα. Από την άτυχη στιγμή ενός τροχαίου… που του στέρησε σχεδόν τη μισή του ζωή. Για την ακρίβεια, και τα δύο του πόδια. Αλλά δεν το έβαλε κάτω, αποδεικνύοντας περίτρανα στον προπονητή του, στην οικογένεια του, σε φίλους και γνωστούς ότι ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να πετύχει, δεν σταματά. Ακόμα κι έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Λίγες μέρες πριν την ετήσια διοργάνωση του TEDx Καλαμάτας – στην οποία θα συμμετάσχει ως ομιλητής – το WE του NEWS 247 ήρθε σε επικοινωνία με τον Έλληνα αθλητή. Πόσο φιλόξενη είναι τελικά η χώρα μας απέναντι σε άτομα με αναπηρία; Ο ίδιος μιλά ανοιχτά για τις δυσκολίες στην καθημερινότητά του και ξεδιπλώνει τις κρυφές πτυχές του προσωπικού του αγώνα, προκειμένου να προσθέσει στη χώρα μας μετάλλια από το άθλημα που τον κέρδισε εξ’ ολοκλήρου στα 32 του.

Αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει ολόκληρη την ομιλία του στο TEDx Καλαμάτας, Ο Έλληνας πρωταθλητής μάς δίνει μία γενική ιδέα από το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου που θα παραβρεθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στην εκδήλωση.

«Αρχικά θα περιγράψω πως η αγάπη μου για το τένις ξεκίνησε σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Στα 32 μου. Παλιότερα έπαιζα μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά το αδιέξοδο της αναπηρίας, με οδήγησε στην πόρτα του πρώτου γηπέδου τένις. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι. Να μην κάθομαι σπίτι, να απασχολώ το μυαλό μου. Και ειλικρινά, εάν δεν μου είχε συμβεί αυτό, ίσως να μην είχα την τύχη να διακριθώ στο άθλημα».

Σε ένα μόλις χρόνο από την πρώτη προπόνηση, κατάφερε να συμμετάσχει στα πρώτα του διεθνή τουρνουά και σε δύο χρόνια να κατακτήσει την πρώτη του παγκόσμια διάκριση. «Το είχα πάρει από την αρχή πολύ ζεστά. Ο προπονητής μου είδε το ταλέντο μου και έτσι κατέβηκα σε αγώνες πολύ γρήγορα».

Η προπόνηση καθημερινή και απαιτητική. «Πέντε μέρες την εβδομάδα. Και τα απογεύματα, πρέπει να κάνω εξτρά ασκήσεις για ενδυνάμωση, τρέχω σε παραλίες, κάνω διάφορα. Δεν νιώθω όμως διαφορετικός. Το αντίθετο. Όσο δύσκολο φάνηκε σε εμένα να ξεκινήσω το χόμπι αυτό, άλλο τόσο φαίνεται και στον καθένα».

Αν και η Ελλάδα δεν φημίζεται για τις επαρκείς αθλητικές υποδομές για αναπήρους και σπανίζουν οι προπονητές που αναλαμβάνουν ανάλογες περιπτώσεις, ο Γιώργος βρήκε το δρόμο του και πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να εμπνεύσει παιδιά με κινητικά προβλήματα, αλλά και αρτιμελή να ασχοληθούν με το τένις. «Πρέπει και τα κανονικά παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με το διαφορετικό, για να καταλαβαίνουν ότι στη ζωή η προσπάθεια είναι κοινή για όλους. Όσο προσπαθεί ένα παιδί με πόδια, άλλο τόσο προσπαθεί και ένα άλλο, χωρίς».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης σε γήπεδο τένις

Τα ταξίδια αυτοβελτίωσης και η αποχή από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι γέννημα θρέμμα του κέντρου της Καλαμάτας και όταν ήταν νεότερος, ταξίδευε σπάνια. Ο πρωταθλητισμός στο τένις όμως διεύρυνε τους ορίζοντές του, τόσο τους ταξιδιωτικούς, όσο και τους προσωπικούς. «Πλέον ταξιδεύω πολύ συχνά για τις ανάγκες των τουρνουά. Έχω ήδη επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες. Όταν είδα στο Λονδίνο άλλους συναθλητές μου να αυτοεξυπηρετούνται, ένιωσα άσχημα. Εγώ μέχρι τότε αναγκαζόμουν να λέω σε φίλους να με σηκώνουν στα χέρια τους και τους παρακαλούσα να βάλουν ένα χεράκι σε καθημερινές μου ανάγκες. Όταν όμως πήγα εκεί, ειλικρινά ξύπνησα. Πλέον, κι εγώ σήμερα κάνω τα περισσότερα, ολομόναχος. Χωρίς να επιβαρύνω τον κύκλο μου. Το ταξίδι στο Λονδίνο ήταν ένα πραγματικό μάθημα ζωής».

Το πιο συναισθηματικά φορτισμένο βραβείο, ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Σμύρνη της Τουρκίας, όταν ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των τουρνουά. «Συγκινήθηκα γιατί από εκεί κατάγονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου. Ήρθαν στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες και ουσιαστικά, εγώ βραβεύτηκα στη γη που μεγάλωσαν εκείνοι».

Εξίσου σημαντικές διακρίσεις για εκείνον ήταν στην Αττάλεια της Τουρκίας που με την Εθνική ομάδα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Μάρτιο του 2013 και τον Μάιο του ίδιου έτους ήρθε και η δεύτερη θέση – ασημένιο μετάλλιο στον τελικό.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Αν και είχε προτάσεις από τοπικούς συνδυασμούς, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις φετινές δημοτικές εκλογές, για χάρη του αθλητισμού. «Προτιμώ στον ελεύθερο μου χρόνο να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ περισσότερο».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης με δύο συναθλητές του και την ελληνική σημαία στα πόδια του

Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρος πως αν εκλέγονταν σήμερα, αύριο πρωί πρωί θα ξεκινούσε εντατικό έργο. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι τόσο πίσω σε ό, τι αφορά σε ΑμΕΑ και όλες οι χώρες να είναι καλύτερες από εμάς. Δεν μπορεί δημόσιες παραλίες, τουαλέτες, αστικές συγκοινωνίες, ακόμα και εφορίες, θέατρα ή σινεμά να μην έχουν ειδικές ράμπες για την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Θα ήθελα επίσης να τιμωρήσω όσους κάνουν ό, τι δεν μάς βλέπουν ή ό, τι δεν υπάρχουμε. Κάτι σαν διαπαιδαγώγηση – εξπρές για παράδειγμα, σε όσους δεν σέβονται τις ειδικές θέσεις στάθμευσης ή κλείνουν με τα ΙΧ ράμπες αναπήρων. Θα τους έβαζα στο αναπηρικό καροτσάκι και θα τους έλεγα: Να δω εσύ πώς θα κατέβεις από εδώ τώρα! Αυτό θα ήταν το πρόστιμο. Να γίνουν σαν εμάς για λίγες ώρες».

Όσο για τη φετινή συμμετοχή του στη διοργάνωση του TEDx, ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κάτι ανάλογο. «Θα μιλήσω για τα προσωπικά μας όρια. Τα όρια που υπάρχουν για να προσδιορίζουν την ταυτότητα μας και να μας προκαλούν. Αυτά που πρέπει να τα ξεπερνάμε για να βγαίνουμε νικητές. Τα όρια υπάρχουν για να εμπνέουν. Όχι για να ορίζουν. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε», καταλήγει ο Γιώργος Λαζαρίδης, καλώντας τον καθένα από εμάς να συμμετάσχει ενεργά στη φετινή διοργάνωση της Καλαμάτας.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λαζαρίδη

Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1973 στην Καλαμάτα. Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).

Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Κόντος και ο εκπρόσωπος του τένις με Αμαξίδιο στην Ελλάδα μέχρι το 2004 Κώστας Βαζούρας επισκέφθηκαν την Καλαμάτα στα πλαίσια προπονητικής προετοιμασίας τους για τους Αγώνες. Η συνάντησή τους υπήρξε σταθμός και «άμεσο σημείο εκκίνησης» για την ενασχόλησή του Γιώργου με το άθλημα.

Από τον Οκτώβρη του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις και συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Sunderland στην Μεγάλη Βρετανία, στις 23 – 26 Μαρτίου του 2005. Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.

Σήμερα προπονητές του είναι ο Ανδρέας Νίκας και της Εθνικής Ομάδας, Γιώργος Κοντός.

Ο Γιώργος με συμπαίκτη του και αυτός σε αμαξίδιο ε γήπεδο τένις

Έχει συμμετάσχει επίσης:

* Το 2005: 3 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γκρόνινγκεν – Ολλανδία

* Το 2006: 6 τουρνουά

* Το 2007: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στοκχόλμη Σουηδία

* Το 2008: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Cremona – Ιταλία Ιούνιος 2008. Παραολυμπιάδα Beijing 2008

* Το 2009: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Nonttinham Μεγ στη Βρετανία

* Το 2010: 8 διεθνή τουρνουά

* Το 2011: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Pretoria – Nότιος Αφρική

* Το 2012: 8 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Αττάλεια (Χάλκινο Μετάλλιο) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Σεούλ με την Εθνική ομάδα

* Το 2013: 4 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα (Χρυσό Μετάλλιο), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο (Ασημένιο Μετάλλιο MG2).

Στόχος του σήμερα είναι η επόμενη συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Τι είναι τελικά όμως το ΤΕDxKalamata;

To TEDxKalamata είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία 20 νέων, που φιλοδοξούν στη δημιουργία ενός πυρήνα δράσεων και συζητήσεων, οι οποίες θα εντάξουν στην πόλη της Καλαμάτας έννοιες όπως η καινοτομία, η πρωτοβουλία, η συλλογικότητα και η εξωστρέφεια.

Πιστεύει στη δυναμική της πόλης, οραματίζεται την αποκέντρωση και σε μία πόλη που χτίζει πάνω στα δυνατά της σημεία. Μία πόλη που δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεί τον οδηγό για ένα νέο μοντέλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Καλαμάτα έγινε η πρώτη πόλη της ελληνικής περιφέρειας που διοργάνωσε TEDx, με όραμα την ουσιαστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Το TED (Technology, Entertainment, Design) είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στις “Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν”. Ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1984 ως ένα συνέδριο που στόχο είχε να φέρει σε επαφή τρεις κόσμους: Τεχνολογία, Ψυχαγωγία, Σχεδιασμό.

Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών του TED, βασικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα TEDx. Το “x” δηλώνει την αυτο-οργάνωση τοπικών και ανεξάρτητων εκδηλώσεων με εξαίρετους ομιλητές και σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης παίζοντας τένις

Το φετινό TED διοργανώνεται στις 7 και 8 Ιουνίου.

Η περιβαλλοντολόγος εγγονή του Jacques -Yves Cousteau, Alexandra Cousteau, ο χορευτής της Madonna και της Shakira, Daniel «CLOUD» Campos, η 12χρονη που θα ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη, Alyssa Carson, ο ηθοποιός του Hollywood με το ιδιαίτερο πρόσωπο, Adam Pearson, ο Βρετανός φιλόσοφος του New School της Νέας Υόρκης, Simon Critchley, αλλά και ο Έλληνας πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, θα είναι μεταξύ άλλων, οι ομιλητές του φετινού TEDx Kalamata που θα φιλοξενηθεί το Σάββατο και Κυριακή 7 – 8 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Στην τρίτη συνεχή διοργάνωση, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη θα ενώσουν τις φωνές τους απέναντι σε ένα κοινό σύνθημα που ακούει στο όνομα «limits» (όρια). Οι επιλεχθέντες ομιλητές καλούνται να αποδείξουν πώς είναι να ξεπερνάς τα «όρια» της ίδιας σου της ζωής, με απώτερο στόχο να μεταλαμπαδεύσουν στους ακροατές τη θέληση για δημιουργία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

«Φέτος επιλέξαμε μια προκλητική θεματική, ώστε να ακούσουμε ιστορίες ανθρώπων που κατόρθωσαν να αλλάξουν τον κόσμο, μετατοπίζοντας τόσο τα όρια τα δικά τους, όσο και της κοινωνίας μας», λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας και προσθέτουν πως μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τους, ο κάθε συμμετέχοντας καλείται να αποδείξει πως «ακόμα και ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων, ξεκινά από ένα πολύ μικρό βήμα».

ο Γιώργος Λαζαρίδης σε αρχαίο Θέατρο

Πηγή: www.news247.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή