Κολάζ φωτογραφιών. Στο κέντρο το λογότυπό τους και γύρω γύρω φωτογραφίες με τους: Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, Άννα Μπαλάν. Βαγγέλη Αυγουλά, Τζουλιάνα Μπούσι

Η Pop2see, , επιχείρηση με κοινωνικό χαρακτήρα που δημιουργεί τεχνολογικές λύσεις για άτομα με οπτική αναπηρία στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών με βάση τη διευκόλυνση καθημερινότητας ατόμων με τύφλωση. Η επιχείρηση από το 2021 έως σήμερα έχει συμπεριληπτικούς στόχους και πιστεύει πως τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για τα ανάπηρα άτομα χωρίς τα ίδια τα άτομα με αναπηρία.

H Pop2see αποφασίζει σε κάθε της δράση να συμβουλεύεται αλλά και να έχει εμπράκτως στο πλευρό της ανάπηρους συνεργάτες θεωρώντας πως έτσι θα πετύχει σε ό,τι κάνει πιο άμεσα και ποιοτικά αποτελέσματα.

Οι ανάπηροι συνεργάτες της ομάδας αξιολογώντας και εκτιμώντας το έργο της εταιρείας δηλώνουν πως «είναι ευτυχία και ελπίδα για μελλοντικές πράξεις καθώς οι συμπεριληπτικές συνεργασίες δίνουν ασφάλεια και γιατί όχι σιγουριά σε ό,τι προσπάθεια γίνεται για να βοηθηθούν τεχνολογικά οι ανάγκες που προκύπτουν από ανάπηρους ανθρώπους».

Η ομάδα του pop2see με την Μαρίνα Τριανταφυλλίδη

🔻 Pop2see και Μαρίνα Τριανταφυλλίδη

Η τυφλή φιλόλογος Μαρίνα Τριανταφυλλίδη έκανε γνωστό στο meallamatia.gr το γεγονός πως ήταν η πρώτη τυφλή συνεργάτιδα της επιχείρησης καθώς την αναζήτησαν από τα πρώτα τους βήματα με τη δημιουργία της συσκευής POP2SEE SMART CLASS. «Μου έδειξαν τη συσκευή τους, μου μίλησαν για τις ιδέες τους και αναρωτιούνταν πως μπορούμε να τις καλυτερέψουμε. Είχα μείνει άφωνη με το γεγονός πως μπορούσες ανά πάσα στιγμή να φωτογραφίσεις ένα οποιοδήποτε βιβλίο και αυτό να μετατραπεί στη γραφή braille, να μπορώ να το διαβάζω χωρίς να χαθεί τόσος χρόνος. Σπούδαζα φιλολογία στη Πάτρα εκείνη τη περίοδο και ήξερα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να έχεις προσβάσιμα βιβλία, ειδικά όταν μιλάμε για αρχαία, βυζαντινά κλπ. Ευχήθηκα να βγει σύντομα στην αγορά αυτή η συσκευή καθώς όπως θα έλυνε τα δικά μου χέρια έτσι θα γινόταν όντως πρακτικά και για άλλους μαθητές και φοιτητές. Εξάλλου, θα είμασταν πιο αυτόνομοι και θα είχαμε τους δικούς μας χρόνους εμείς, τα άτομα με οπτική αναπηρία. τους έδινα τις συμβουλές μου, έκανα επισημάνσεις, παρατηρήσεις και ό,τι μου φαινόταν χρήσιμο για τη συσκευή αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως με έκαναν να νιώσω μέλος της ομάδας. Πως να μην νιώσεις ενθουσιασμό όταν η ομάδα το 2022 στη Γερμανία εκπροσωπεί τη χώρα μας στην ολυμπιάδα ρομποτικής κερδίζοντας μάλιστα το αργυρό μετάλλιο και κάνοντάς σε να νιώθεις πως ανήκει και σε σένα; Τέλος, η ομάδα τον Οκτώβρη του 2022 στην Πάτρα, ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία να παρουσιάσει το πρόγραμμά της σε εκδήλωση για την ημέρα του λευκού μπαστουνιού, την οποία η ίδια διοργάνωσα και επιμελήθηκα και αυτό με έκανε να πιστεύω πως υπάρχουν ισότιμες συνεργασίες».

Η Αλίκη Ραγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης με την Άννα Μπαλάν και το σκύλο οδηγό της

🔻 Pop2see και Άννα Μπαλάν

Η Άννα Μπαλάν είναι τυφλή influencer και τα videos που αναρτά στα social media μετράνε πολλές χιλιάδες προβολές. Οι Pop2see την εντόπισαν από το Instagram και πρότειναν να συνεργαστούν σχετικά με την υλοποίηση βίντεο που αφορούσαν τεχνολογία και άτομα με αναπηρία. «Θέλω να είμαι κοντά τους, αγαπώ αυτό που κάνω και κυρίως έχουμε αναπτύξει με τα παιδιά φιλικές σχέσεις που έτσι με κάνουν να νιώθω και να συνεργάζομαι ακόμα καλύτερα και με περισσότερη διάθεση. Ταξίδεψα μαζί τους στην Ολλανδία τον προηγούμενο Σεπτέμβρη για έναν διαγωνισμό της ομάδας σχετικά με τη ρομποτική. Ήταν υπέροχη εμπειρία, νομίζω και για μένα και για αυτούς, τώρα το project που τρέχει λέγεται «σημεία στήριξης» και πάνω σε αυτό δημιουργούμε videos για social media. Εύχομαι να συνεχιστούν οι όμορφες συνεργασίες αλλά κυρίως τους εύχομαι κάθε επιτυχία γιατί λίγες ομάδες κάνουν την όμορφη δουλειά που κάνουν οι pop2see και μακάρι μία μέρα να υπάρξει και κρατική υποστήριξη διότι μιλάμε για συμπερίληψη όπου έχει πολλά κενά σαν κατάσταση». Τόνισε η influencer στο meallamatia.gr.

@anna__balan Πως δεν βοηθάμε ένα τυφλό: Στην Εστίαση @Pop2See #pop2see #mikeius Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί. #τυφλος #τυφλότητα #αμεα #αναπηρία #συμπερίληψη #fy #foryou #blind #blindness #inclusivity #accessibility #disability #startup #impact #support #empower ♬ TikTok / Funky Disco(1276940) – Ninja Muzik Tokyo

@anna__balan Τι πιστεύει ο κόσμος και ποια είναι η πραγματικότητα. @Pop2See #pop2see Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί. #τυφλος #τυφλότητα #αμεα #αναπηρία #συμπερίληψη #fy #foryou #blind #blindness #inclusivity #accessibility #disability #startup #impact #support #empower #food #eating #payment #guidedog #guidedogs #beliefs #truth #eatingout #foryoupage #foryoupage #fyp #fypシ ♬ original sound – Anna Balan

η Αλίκη Ραγκου και η Τζίλντα με τον Βαγγέλη Αυγουλά

🔻 Pop2see και Βαγγέλης Αυγουλάς

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι τυφλός δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια. Με τους pop2see συνεργάζεται ως δικηγόρος αλλά και μέντορας τις επιχείρησης σχετικά με θέματα που αφορούν άμεσα την οπτική αναπηρία.

«Γνώρισα τους Pop2see ήδη από όταν ήταν εθελοντική ομάδα και συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό ρομποτικής. Το Project τους τότε μου φάνηκε πρωτοποριακό για την κοινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης και μαθαίνοντας ότι δεν είχαν στην ομάδα τους ή στο περιβάλλον τους άμεσα τυφλό άτομο ωφελούμενο, ένιωσα ακόμα πιο δυνατό το κοινωνικό τους όραμα για προσφορά και αλλαγή!

Έτσι ξεκίνησα να τους παρακολουθώ και προσωπικά και να θέλω να βοηθήσω την προσπάθειά τους για να κάνουν την τεχνολογία όχημα μετακίνησης των τυφλών προς την ισότιμη συμμετοχή μας στα συλλογικά δρώμενα. Όταν αργότερα ως Start Up εταιρεία, μου πρότειναν συνεργασία και το ρόλο του mentoring στη δημιουργική τους ομάδα που όλο και μεγάλωνε, δέχτηκα αμέσως με ανέλπιστη χαρά, διότι παρακολουθούσα τις ιδέες τους, τις προσπάθειές τους και το έργο τους να εξελίσσονται και πλέον είμαι σε θέση να ξέρω πως είμαστε κοντά σε λύσεις που θα διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα όσων αντιμετωπίζουμε προβλήματα όρασης.

Παράλληλα, με την απεύθυνσή τους οι Pop2See σε τυφλά άτομα για συμβουλευτική και focus group δείχνουν πως μας θέτουν στο επίκεντρο και πως έμπρακτα αναγνωρίζουν ότι τα ανάπηρα άτομα πρέπει να συνδημιουργούμε, να συνδιαμορφώνουμε και να συναποφασίζουμε για ό,τι μας αφορά». Δηλώνει ο Βαγγέλης Αυγουλάς και προσθέτει πως οι συνεργασίες συνεχίζονται και ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Η Τζουλιάνα Μπούσι με τη Γιούνι με τα κορίτσια της ομάδας του pop2see

🔻 Pop2see και Τζουλιάνα Μπούσι

Η Τζουλιάνα Μπούσι είναι τυφλή φιλόλογος και copywriter, συνεργάζεται με τους Pop2see πάνω από έναν χρόνο και θεωρεί πως έχει συμβάλει σημαντικά στο έργο τους ενώ παράλληλα πιστεύει πως έχουν ακόμα να κάνουν πολλά πράγματα και όμορφες δράσεις που έχει να περιμένει όποιος κι όποια μας διαβάζει.

«Ήξερα για τους Pop2see από τα social media αλλά και από μία παρουσίαση με σκύλους οδηγούς που έκανα στη Πάτρα και γνώρισα την business woman Αλίκη Ράγκου. Ήταν σε μικρή ηλικία και παρόλα αυτά δήλωνε σταθερότητα και δύναμη. Αυτό ένιωσα όταν μου ζητήθηκε από την ίδια σε συνεννόηση με την ομάδα της να υλοποιήσω σεμινάριο εξοικείωσης με την αναπηρία. Οι Pop2see θεώρησαν πως δεν τα ξέρουν όλα όσα αφορούν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και θέλανε πριν προχωρήσουν σε άλλες σημαντικές τεχνολογικές λύσεις να έχουν όσο γίνεται πλήρη εικόνα για τρόπους συμπεριφοράς, επικοινωνίας, τεχνικές συνοδείας αλλά και ανάγκες που θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα τυφλά άτομα. Δούλευα σε μία εταιρεία όταν από τους Pop2see μου έγινε πρόταση να ταξιδέψω τον περασμένο Ιούνιο μαζί τους στη Πορτογαλία.

Κατάφερα με ενθουσιασμό και κόπο να πάρω άδεια από την εργασία μου όταν κατάλαβα τα οφέλη του ταξιδιού που θα είχαμε σχετικά με όσα σκοπεύαμε να κάνουμε εκεί. Η ομάδα της επιχείρησης μου εξήγησε πως δεν πηγαίνουμε απλώς να διαγωνιστούμε σχετικά με τεχνολογικές λύσεις και ρομποτική αλλά πως θέλανε να διευρύνουν τις γνώσεις τους γνωρίζοντας μια άλλη καθημερινότητα του εξωτερικού για άτομα με αναπηρία με στόχο να αναδείξουμε που έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Το ταξίδι πέρα από όμορφες στιγμές περιλάμβανε και πολύ ποιοτική δουλειά καθώς επισκεφθήκαμε σύλλογο τυφλών στη Λισαβώνα και συγκρίναμε τα υπέρ και τα κατά της χώρας μας σχετικά με αυτό. Μιλήσαμε και με εκπρόσωπο της πρεσβείας για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας σχετικά με την αναπηρία, τη προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Σε πιο πρακτικό επίπεδο επισκεφθήκαμε πολλά εμπορικά καταστήματα με σκύλο οδηγό και είδαμε από κοντά τις γνώσεις τους σχετικά με την εξυπηρέτηση ανάπηρων ατόμων. Κάναμε το ίδιο με νοσοκομείο και φαρμακεία.

Ο Σπύρος Τσουκαλάς coach της ομάδας αναρωτήθηκε πως σαν τυφλό άτομο θα έχω πρόσβαση στα φάρμακα και θα είμαι πιο αυτόνομη στα νοσοκομεία και στις ιατρικές υπηρεσίες. Ξεκινήσαμε την ιδέα με λέξεις κλειδιά και ήδη έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση εφαρμογής που θα διαβάζει με αναγνώστη οθόνης τα φάρμακα με την ημερομηνία λήξης, τις παρενέργειές τους κι όλα τα βασικά που ως τώρα οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία δεν είχαμε πλήρη εικόνα. Ευελπιστούμε να την εξελίξουμε τόσο που η εφαρμογή να χαρίσει και περισσότεροι αυτονομία αναγνωρίζοντας εσωτερικούς χώρους ιατρικών υπηρεσιών». Δήλωσε η Copywriter και κλείνοντας πρόσθεσε «χαίρομαι όταν η τεχνολογία εξελίσσεται μα κυρίως όταν εξελίσσεται μαζί μας για όλους κι όλες».

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίζοντας μία Pop2see πλευρά

Pop2See Smart Class

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή