• Αρχική
 • Επιστημονικά
 • Πόλεμος Ουκρανία: Ανυπέρβλητα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για άτομα με χρόνιες ασθένειες
 

Οικογένειες στην Ουκρανία με αποσκευές που φεύγουν από την πόλη τους λόγω πολέμου
Πηγή Εικόνας: Δημιουργός KACPER PEMPEL
Γιώργος Παπαϊωάννου

Σχεδόν 1/3 νοικοκυριά στην Ουκρανία που φιλοξενούν τουλάχιστον ένα άτομο με χρόνια πάθηση αδυνατεί να εξασφαλίσει φαρμακευτική αγωγή και φροντίδα.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μία νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτυπώνει τον καταστροφικό αντίκτυπο της επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων πολιτών και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ουκρανικό Σύστημα Υγείας.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μία μελέτη που συνεχίζεται και διεξάγεται σε συνεργασία με την Premise, δείχνει ότι από τα 1.000 νοικοκυριά που έχουν απαντήσει ως σήμερα, 1/3 (30%) που φιλοξενεί τουλάχιστον ένα άτομο με χρόνια πάθηση, αναφέρει προκλήσεις στην παροχή φροντίδας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι 2/5 (39%) νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με χρόνια ασθένεια, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή καρκίνο.

Λιγότερο από 1/3 (30%) όσων απάντησαν, αναζήτησαν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πρόσφατα. Από αυτούς, το 39% ανέφερε ως κύριο λόγο την κατάσταση ασφάλειας ενώ το 27% ανέφερε ότι καμία υπηρεσία υγείας δεν ήταν διαθέσιμη στην περιοχή.

Τα περισσότερα νοικοκυριά (70%) που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχουν βρει καταφύγιο στα σπίτια τους προς το παρόν, ενώ το 11% μένουν με φίλους και μέλη της οικογένειας σε σχετικά πιο ασφαλείς περιοχές, το 8% βρίσκονται σε κίνηση μέσα στην Ουκρανία και το 3% βρίσκονται σε καταφύγιο ή κάποιο καμπ για άτομα με αναπηρία.

Η ιατρική συνδρομή του ΠΟΥ στην Ουκρανία

Μετά από συνεργασία με άλλους εταίρους και αξιοποιώντας δωρεές, ο ΠΟΥ κατάφερε να παραδώσει εξειδικευμένες ιατρικές προμήθειες και προμήθειες έκτακτης ανάγκης, να αναπτύξει ιατρικές ομάδες σε δυσπρόσιτες περιοχές και να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των διαταραχών σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως θεραπείες για τον ιό HIV, φυματίωση και διαβήτη, προγράμματα εμβολιασμού και υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Μαζί με μια σειρά συνεργατών, τους τελευταίους 2 μήνες ο ΠΟΥ:

 • επαλήθευσε 162 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (μέχρι τις 21 Απριλίου).
 • παρέδωσε 218 μετρικούς τόνους έκτακτης ανάγκης και ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό στην Ουκρανία, το 65% των οποίων (142 μετρικοί τόνοι) έχει φτάσει στους προορισμούς που προορίζονται, κυρίως στα ανατολικά, νότια και βόρεια της χώρας όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.
 • παρείχε αρκετές προμήθειες έκτακτης ανάγκης για τη διενέργεια έως και 207.000 χειρουργικών επεμβάσεων.
 • παρέδωσε αρκετά φάρμακα και εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης για να εξυπηρετήσει 7,45 εκατομμύρια ανθρώπους.
 • παρέδωσε 15 γεννήτριες ντίζελ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων υγείας.
 • παρέδωσε 130.000 rapid test για την COVID-19.
 • παρέδωσε 1000 φιαλίδια tocilizumab για τη θεραπεία σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή περιπτώσεων COVID-19·
 • διέταξε να παραδοθούν 20 ασθενοφόρα στο Υπουργείο Υγείας, τα οποία θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα.
 • συγκάλεσε 97 διεθνείς και τοπικούς εταίρους με δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία σε 24 περιφέρειες μέσω του Ουκρανικού Συστήματος Υγείας.
 • παρέδωσε ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης στις ακόλουθες περιφέρειες: Κίεβο, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Zhytomyr, Chernihiv, Sumy, Kharkiv, Poltava, Luhansk, Donetsk, Kherson, Odessa και Zaporizhzhia.
 • υποστήριξε ή συντόνισε περισσότερες από 50 Ιατρικές Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (EMT) στην Ουκρανία και στις χώρες υποδοχής προσφύγων για την παροχή άμεσης χειρουργικής υποστήριξης και κινητής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας·
 • Διεξάγετε εκπαιδευτικές συνεδρίες δύο φορές την εβδομάδα που παρακολουθούν χιλιάδες Ουκρανοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση μαζικών ατυχημάτων, καλύπτοντας θέματα όπως μεταγγίσεις αίματος σε νοσοκομείο σε περιβάλλοντα συγκρούσεων, τραυματικούς τραυματισμούς άκρων, επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα και βασική φροντίδα εγκαυμάτων.
 • παρείχε υποστήριξη στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Ουκρανικού Υπουργείου Υγείας για την εκτίμηση των αντιρετροϊκών αναγκών στην Ουκρανία για το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει και συνεργάζεται με τους εταίρους επί τόπου για την παροχή αρκετών αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία άτομα που ζουν με HIV στην Ουκρανία για έως και 12 μήνες·
 • ίδρυσε 3 κόμβους υγείας στη δυτική Ουκρανία για την υποστήριξη των ιατρικών εκκενώσεων και εξασφάλισε την ασφαλή ιατρική εκκένωση ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, για θεραπεία εκτός Ουκρανίας·
 • και έθεσε σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ιατρικό οξυγόνο δεδομένων των σημερινών διαταραχών στον εφοδιασμό.

Πηγή: www.news4health.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή