Παιδιά από ΚΔΑΠ που κρατάνε στα πρόσωπά τους ζωγραφιές

Επίκαιρη ερώτηση της Θ. Φωτίου στον υπ. Εργασίας φέρνει στην επιφάνεια τον αποκλεισμό πολλών οικογενειών

Το «Δημήτρειο» Μοσχάτου, ένα από τα καλύτερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) της Αττικής, φέτος δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες πολύτεκνων και αποδεδειγμένα ευάλωτων οικονομικά οικογενειών. Αιτία, η συνεχής μείωση των vouchers που είχε αποτέλεσμα οικογένειες, ακόμη και με 4 παιδιά, να μην έχουν πρόσβαση στο μοναδικό ΚΔΑΠ που εξυπηρετεί τον Ταύρο και το Μοσχάτο. Κι όποιος γνωρίζει τον θεσμό και το πώς λειτουργούν τα ΚΔΑΠ αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι για μια εργαζόμενη οικογένεια να εμπιστεύεται σε έναν δημιουργικό χώρο και σε σοβαρούς ανθρώπους τα παιδιά της, ηλικίας 5 έως και 12 ετών, από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ.

Το υπουργείο Εργασίας από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης, το 2019, αντιμετώπισε με δυσπιστία τα ΚΔΑΠ.

Ίσως και να υπήρχαν όντως σε ορισμένα παρατυπίες. Αντί όμως να προχωρήσει σε αξιολόγηση προτίμησε να μειώσει τους ωφελούμενους σε αυτά. Και όλα δείχνουν ότι η απαξίωση θα συνεχιστεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος η επίκαιρη ερώτηση την οποία, κατέθεσε η αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κ. Φωτίου ρωτά τον Κ. Χατζηδάκη: Eφόσον εντάξει τα vouchers για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ στο πρόγραμμα «Εγγύηση για το Παιδί – Child Guarantee», όπως προτίθεται να κάνει, σκοπεύει να προσθέσει και εθνικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε και παιδιά ευρύτερων οικονομικά στρωμάτων να λάβουν voucher και να μην κλείσουν δομές και απολυθούν εργαζόμενοι.

«Το πρόγραμμα φαίνεται ότι θα ενταχθεί φέτος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Εγγύηση για το Παιδί -Child Guarantee”, το οποίο αφορά μόνον τα φτωχά και ευάλωτα παιδιά και σε καμία περίπτωση παιδιά και μεσαίων στρωμάτων (οικογένεια με 2 παιδιά έως 27.000 εισόδημα), που ωφελούνταν στο ΕΣΠΑ 2014-20» αναφέρει με ανακοίνωσή της η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση, μετά το 2019, αφήνει κάθε χρόνο εκτός ΚΔΑΠ 60.000 παιδιά διότι αρνείται να προσθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό 80 εκ. που απαιτούνται προς τούτο, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε εξασφαλίσει 220 εκατ. από τον προϋπολογισμό, επιπλέον των 60 εκατ. του ΕΣΠΑ, και έτσι είχε δώσει vouchers σε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους.

«Η χρηματοδότηση των vouchers για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ αποκλειστικά από το Child Guarantee συνεπάγεται συρρίκνωση του θεσμού της δημιουργικής απασχόλησης στο σύνολό του, πράγμα που σημαίνει κλείσιμο δομών που θα καταστούν μη βιώσιμες και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και είκοσι χρόνια εργάζονται με ανανεούμενες συμβάσεις. Μέχρι σήμερα, το νέο πρόγραμμα για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ δεν έχει ανακοινωθεί, η κυβέρνηση ωστόσο ετοιμάζει επικοινωνιακές φιέστες για το Child Guarantee», προσθέτει η βουλευτής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών  

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή