Παιδάκι που κρατάει την πιπίλα του

Ερωτήματα σχετικά με το παιδί και την πιπίλα

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για την πιπίλα.

Πρέπει να σας πω πριν ξεκινήσω να γράψω το μότο μου ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική και εδώ θα εκθέσω την προσωπική μου άποψη και κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές.

Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν πιπίλα;

Δεν υπάρχει πρέπει ή όχι. Εάν ένα παιδί δεν θέλει δεν σημαίνει ότι θα του δώσουμε πιπίλα με το ζόρι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, η πιπίλα λειτουργεί ηρεμιστικά στο παιδί καθώς αφενός το χαλαρώνει και αφετέρου λειτουργεί σαν αγχολυτική.

Άλλες έρευνες επισημαίνουν ότι η πιπίλα είναι μια πηγή ευχαρίστησης για το παιδί και το βοηθάει να εξερευνήσει το κόσμο.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψει το παιδί την πιπίλα;

Η Αμερικανική παιδιατρική υποστηρίζει ότι το παιδί έως 12 μηνών είναι καλό να έχει κόψει την πιπίλα.

Ο εφικτός στόχος για μένα όμως είναι έως τα τρία να έχει απαλλαγεί από την πιπίλα.

Να σημειώσω ότι υπάρχουν συστάσεις από οδοντιάτρους ότι μετά τα τρία το παιδί αν χρησιμοποιεί πιπίλα μπορεί να έχει θέματα με τα δόντια.(Εδώ παίζει ρόλο και η χρήση)

Πως ένα παιδί μπορεί να κόψει την πιπίλα;

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό, δεν υπάρχουν συνταγές!

Θέλω να τονίσω πως εγώ διαφωνώ με την απότομη διακοπή πιπίλας, είναι πχ σαν να μας κόβουν εμάς απότομα το τσιγάρο.

Επίσης διαφωνώ και με το να βάλουμε μια άσχημη γεύση στη πιπίλα. Το παιδί βιώνει ήδη μια απώλεια γιατί να το κάνουμε ακόμα πιο τραυματικό;

Το κλειδί για μένα στη διακοπή της πιπίλας είναι να δούμε πως νιώθει το παιδί!! Να συζητήσουμε μαζί του και να το ακούσουμε!! Να προσπαθήσουμε λοιπόν για ενεργητική ακρόαση και να κόψουμε σταδιακά τη πιπίλα χρησιμοποιώντας της όταν νιώθουμε ότι το παιδί τη χρειάζεται πιο πολύ. πχ: στον ύπνο ή όταν νιώθει αδιάθετο

Επίσης μπορούμε να διαβάσουμε κάποια βιβλιαράκια στο παιδί. Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ενδιαφέροντα βιβλία http://grafwnimata.blogspot.com/2013/05/blog-post_3796.html

Βασικοί κανόνες για την χρήση πιπίλας

Σύμφωνα με το www.mothersblog.gr/paidi/frontida/story οι βασικοί κανόνες είναι:

Να πλένετε τις θηλές τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι (τον πρώτο καιρό που το μωρό είναι ακόμα νεογέννητο πρέπει εκτός από το πλύσιμο, να τις αποστειρώνετε κιόλας).

Μη δένετε την πιπίλα με κορδέλες που έχουν αρκετό μήκος (παρά μόνο με ειδικές πιάστρες) είτε σε κάποιο σημείο στο κρεβάτι του είτε πάνω του κλπ, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του μωρού.

Αν δείτε ότι η θηλή της πιπίλας έχει αλλάξει χρώμα και ακόμα και αν την πλένετε δεν καθαρίζει, αν την έχει δαγκώσει το μωρό και λείπουν κομματάκια τώρα πρέπει αμέσως να την πετάξετε και να την αντικαταστήσετε με άλλη.

Να αγοράζετε πιπίλες που είναι για την ηλικία του παιδιού. Αν πάρετε για παράδειγμα πιπίλα σε μεγαλύτερο μέγεθος από ότι είναι για το παιδί, θα αναγουλιάζει και θα έχει τάση για εμετό.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή