Γυναίκα σε ταμείο παίρνει επίδομα

Ανέγγιχτα παραμένουν εδώ και χρόνια και δρουν ανενόχλητα τα κυκλώματα που συνέβαλαν στην έκδοση παράνομων συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας ο λογαριασμός των οποίων φτάνει τώρα στους επιδοματούχους, χωρίς να αγγίζει τους υπαιτίους.

Η περίπτωση που αποκαλύφθηκε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου το 20,45% των κωφαλάλων που επανελέγχθηκαν άκουγαν και μιλούσαν και το 27,38% των τυφλών έβλεπαν, αναδεικνύει το πρόβλημα, όχι σε επίπεδο ατόμων που έκαναν χρήση των «κυκλωμάτων» προς ίδιον όφελος, αλλά των ίδιων των μηχανισμών που ανέδειξαν τέτοια φαινόμενα και τα οποία, την τελευταία τριετία που διενεργούνται έλεγχοι, στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στους ευεργετηθέντες και όχι στην πάταξη του φαινομένου από τη ρίζα του.

Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 44 εξετασθέντων, οι 9 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δεν δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα κωφαλαλίας ενώ 35 από αυτούς το δικαιούνταν.

Επίσης, ποσοστό 27,38% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων τυφλότητας στο ίδιο νομό, βρέθηκαν να λαμβάνουν το επίδομα αυτό παράνομα. Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 336 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι 92 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δεν δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα, ενώ 244 το δικαιούνταν.

Συγχρόνως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη προσέλευσης και της αναβολής εξέτασης περιστατικών τόσο στην περίπτωση των επιδοματούχων κωφαλαλίας -83 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 51%) και 36 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 22,08% στο σύνολο των περιστατικών)- όσο και στην περίπτωση των επιδοματούχων τυφλότητας -266 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 41,56%) και 23 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 3,59% στο
σύνολο των περιστατικών).

Για λόγους χρηστής διοίκησης η αρμόδια διεύθυνση θα διεξαγάγει εκ νέου ελέγχους τον Σεπτέμβριο. Σε όσους επιδοματούχους δεν προσέλθουν για εξέταση είτε δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος.

Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος περιορίστηκε στο «κερασάκι της τούρτας» και όχι στη ρίζα του προβλήματος, δηλώνοντας ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως έχουμε δεσμευθεί άλλωστε, ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη».

ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή