Παιδιά από σχολεία στον κοινωνικό βιολογικό λαχανόκηπο

Πρωτοβουλία της «Οργάνωσης Γη» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Αττικής

Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος Πετρούπολης

Τουλάχιστον 40 οικογένειες σιτίζονται από τον λαχανόκηπο του δήμου Πετρούπολης με βιολογικά προϊόντα, ενώ μαθητές σχολείων μαθαίνουν την διατροφική αξία τους.

Η «Οργάνωση Γη» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Αττικής και με τον δήμο Πετρούπολης στοχεύει στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής και την κοινωνική ενδυνάμωση μέσω του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου Πετρούπολης.

Μέσω αυτής της συνεργασίας ένας εγκαταλελειμμένος δημόσιος χώρος μεταμορφώθηκε σε έναν γόνιμο κήπο που προσφέρει εκπαίδευση, υγιεινή τροφή, και δημιουργική διέξοδο στην κοινότητα. Ο λαχανόκηπος αποτελεί ήδη ένα σημείο αναφοράς για την αστική βιολογική καλλιέργεια και τη βιώσιμη αγροδιατροφή, ενισχύοντας τη διατροφική αυτάρκεια των συμμετεχόντων, προάγοντας παράλληλα την επανασύνδεση μικρών και μεγάλων με τη γη.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, 40 οικογένειες έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα που μαθαίνει και παράγει, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στις τοπικές κοινωνικές δομές μέρος της συγκομιδής, ενώ σχολεία επισκέπτονται τον Λαχανόκηπο, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν την αξία της σωστής διατροφής και τα οφέλη ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής. Παράλληλα πραγματοποιούνται ανοιχτά προς το κοινό εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων που αφορούν στην καθημερινότητα όλων.

Γυναίκα με γλαστράκι στο χέρι ενημερώνει τα παιδιά για τον κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δυνατότητες αναπαραγωγής και σε άλλους δήμους, καθιστώντας το έτσι μία καλή πρακτική πράσινης πρωτοβουλίας για τον επιβαρυμένο αστικό ιστό των ελληνικών πόλεων.

«Η συνεργασία μεταξύ της “Οργάνωσης Γη”, του Δήμου Πετρούπολης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς συνεργασίες μπορούν να ανθίσουν και να προσφέρουν αληθινές λύσεις για πιο βιώσιμες κοινότητες. Είμαστε υπερήφανοι για τον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο Πετρούπολης, ένα έργο που επιβεβαιώνει τη δύναμη της κοινότητας και της επαφής με τη γη. Η ανανέωση της υποστήριξης και η προοπτική επέκτασης του μοντέλου σε άλλους δήμους μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον» δήλωσε ο Αλέξης Γαληνός, Γενικός Διευθυντής της «Οργάνωσης Γη».

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου που υλοποιείται από την Οργάνωση Γη στον Δήμο Πετρούπολης με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο της συμμετοχικής αυτής δράσης, οι κάτοικοι της Πετρούπολης έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την αστική καλλιέργεια μέσω βιωματικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική συνείδηση και ενισχύοντας τους μεταξύ τους δεσμούς, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η ταυτότητα της γειτονιάς. Η υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη χρηματοδοτική στρατηγική του Ιδρύματος για την ενίσχυση κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και συμβάλουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων» σημείωσε η Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Συγχαρητήρια για αυτή την καινοτόμο και εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες της Πετρούπολης. Δίνει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε άμεση επαφή με τη γη και να απολαύσουν όλα τα ωφέλη από αυτή τη διαδικασία. Σημαντική είναι η συμμετοχή της Οργάνωσης Γη που έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση και με ρόλο ενεργό αναδεικνύει την επίδραση της φύσης στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων» δήλωσε η Αθανασία Παπασπύρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Πηγή: www.protothema.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή