ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε ο Μανώλης Γλέζος

Μια από  τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας και κυρίαρχο στέλεχος της Ελληνικής Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, σήμερα  Δευτέρα, 30 Μαρτίου.  Νοσηλευόταν για καρδιακή ανεπάρκεια και συμπτώματα γαστρεντερίτιδος, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ήταν ένα ιστορικό σύμβολο αγώνα και αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής που  μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον βράχο της Ακρόπολη, σε μία πράξη που θεωρείται από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη. Διέφυγε την σύλληψη, καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατο, συνελήφθη από τους Γερμανούς  το 1942, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ όπου υπέστη τρομερά βασανιστήρια. Εκεί, προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι επανειλημμένες διώξεις, φυλακίσεις και εκτοπίσεις  επιδείνωσαν σοβαρά την κατάσταση της υγείας του ενώ στις 5 Μαρτίου του 2010, εξαιτίας του ψεκασμού με χημικές ουσίες στο πρόσωπο από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια απεργίας, παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και υψηλή πίεση. Έκτοτε, η υγεία του παρέμεινε σε κακή κατάσταση αλλά εκείνος συνέχισε να μάχεται για τα πιστεύω του.

Είχε καταδικαστεί  28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, τρεις εξ αυτών σε θάνατο και είχε μείνει στις φυλακές και στην εξορία συνολικά 16 χρόνια.  Ο Ελληνικός λαός τον είχε επανειλημμένα τιμήσει με την ψήφο του και τον είχε εκλέξει βουλευτή και ευρωβουλευτή με τρία κόμματα (ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ  υπήρξε πρόεδρος της ΕΔΑ αλλά και πρωτεργάτης του αγώνα για το μέγα ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων, όλων των κομμάτων. Αν και εκλεγμένος με το τότε κυβερνητικό κόμμα, διαφώνησε ανοιχτά με  την πολιτική των Μνημονίων και το 2015 παραιτήθηκε.

Βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, όμως το 1968 καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα και αποστασιοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο Σαρλ ντε Γκωλ τον έχει χαρακτηρίσει ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» αλλά και διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή». Έγραψε μελέτες, δοκίμια και τουλάχιστον 16 βιβλία.

Είχε γεννηθεί το 1922, στον Απείρανθο της Νάξου ( όπου διετέλεσε και Κοινοτάρχης το 1986) και είχε σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ( τότε ΑΣΟΕΕ). Είχε δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Ο Μανώλης Γλέζος κατεβάζει τη γερμανική σημαία από τον Ακρόπολη

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή