Σε θεατρική σκηνή, ένας γάτος ντυμένος με φράκο, ριγέ παντελόνι, μαύρα στρογγυλά γυαλιά κι ένα μακρύ μαύρο ραβδί στα χέρια και μια αλεπού με σακάκι γεμάτο σιρίτια και μια μαγκούρα στο χέρι μιλούν σε ένα αγόρι που κρατά ένα βιβλίο στα χέρια και τους κοιτάζει με αθώο βλέμμα. Το αγόρι με κόκκινο μυτερό καπέλο, πράσινο πουά γιλέκο και κίτρινο καρό σορτσάκι έχει στο δέρμα του καφετιές γραμμές που μοιάζουν με τα νερά του ξύλου. Πίσω τους κάθετες ξύλινες τάβλες σχηματίζουν έναν μεγάλο φράχτη και τρία γυμνά δέντρα με παχείς κορμούς. Στα δεξιά της σκηνής είναι τοποθετημένη μια ξύλινη ταμπέλα που δείχνει δεξιά προς το Σχολείο της Ζωής και αριστερά προς το Σχολείο του Χωριού.

Το Εθνικό Θέατρο με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματός της  «Πολιτισμός για όλους» και σε συνεργασία με τη liminal, παρουσιάζει τις παραστάσεις Πινόκιο σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και Η Προξενήτρα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Το Εθνικό Θέατρο, η Πρώτη Σκηνή της χώρας, πιστεύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις, αλλά  και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις.

Η Alpha Bank, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αλλά και επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας σχεδιάζει και υλοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός liminal.

Οι παραστάσεις  θα είναι προσβάσιμες:

  • για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους.
  • για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Οι προσβάσιμες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημέρες και ώρες:

✥ Πινόκιο

  • Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 16:30
  • Κυριακή 21 Απριλίου στις 15.00

Μικρό Εθνικό – Παιδική Σκηνή – ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»

✥ Η Προξενήτρα

  • Παρασκευή 29 Μαρτίου στις  20:30
  • Κυριακή 14 Απριλίου στις 19:00

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Δείτε ΕΔΩ ⇓ τα videos προσαρμοσμένα στις παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας :

🔴 Πινόκιο

🔴 Η Προξενήτρα

Κολάζ φωτογραφιών. Στην αριστερή πλευρά, μια κοκκινομάλλα γυναίκα με τιάρα με λευκά φτερά στο κεφάλι και πλούσια κοσμήματα είναι καθισμένη γυμνή σε μια μπανιέρα γεμάτη χαρτονομίσματα. Κρατώντας μερικά στο χέρι της καλύπτει το στήθος της και κοιτά τον φακό ανασηκώνοντας τα φρύδια της. Δεξιά πάνω, ένας νεαρός άντρας με καουμπόικο καπέλο και ξανθό μουστάκι χαμογελά στον φακό. Δεξιά κάτω, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, ένας νεαρός μελαχρινός άντρας με μαύρο γιλέκο και λευκή ποδιά είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα με τα χέρια σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι.

Λίγα λόγια για τα έργα

Πινόκιο

Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντεχα δώρα ανοίγει στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, και μας οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά!

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Η Προξενήτρα

Η Προξενήτρα, του βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ, Θόρντον Ουάιλντερ, μια απολαυστική φάρσα για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση με τη δύσκολη πραγματικότητα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και με μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών και ηθοποιών.

Η Ντόλυ Λεβί, είναι μια γυναίκα πολυπράγμων, δυναμική, αλλά κυρίως αποφασισμένη να μην αφήσει τη ζωή να κυλήσει μέσα απ’ τα χέρια της. Καθώς διαθέτει μεγάλη επιδεξιότητα στην ενασχόληση με τα προσωπικά των γύρω της, αναλαμβάνει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον δύστροπο, τσιγκούνη, αλλά πλούσιο έμπορο Οράτιο.

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα ξεκινάει για τους ήρωες του έργου: την Ντόλυ, τον Οράτιο, τους δύο νεαρούς υπαλλήλους του και την ανιψιά του που μαραζώνει από έρωτα, αφού ο θείος της δεν της επιτρέπει να παντρευτεί τον ζωγράφο με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Κοινός στόχος όλων των ηρώων σ’ αυτό το ταξίδι είναι να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς τους. Απρόσμενες καταστάσεις σκηνοθετημένες με μαεστρία από την τετραπέρατη Ντόλυ, στήνουν ένα φαρσικό σκηνικό με καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων αλλά πολύ σοβαρό υπόβαθρο, καθώς η πρώιμη μορφή του έργου, γραμμένη το 1938 με τίτλο The Merchant of Yonkers, απηχεί το Κραχ του 1929 και την «Μεγάλη Ύφεση» που ακολούθησε. Οι ήρωες, ζώντας σε ένα αβέβαιο κόσμο, δεν έχουν χρόνο για περιττές εξιδανικεύσεις. Το κυνήγι του απόλυτου και του ιδανικού είναι γι’ αυτούς άσκοπη πολυτέλεια. Αποφασισμένοι να ζήσουν όσο μπορούν καλύτερα, μπαίνουν στο παιχνίδι της συντροφικότητας με ρεαλιστικές προσδοκίες, αναζητώντας την εφικτή ευτυχία.

Κολάζ φωτογραφιών. Αριστερά πάνω, μια γυναίκα με ρούχα εποχής με γαλάζια φτερά και μαργαριτάρια χαμογελά πονηρά και με τον δείκτη στο στόμα μοιάζει να θέλει να κρατήσει κάτι μυστικό. Δίπλα της, μία γυναίκα με πράσινο καπέλο και ένα λαχανί κασκόλ που έχει αριθμούς σα μεζούρα στέκεται όρθια με το αριστερό της χέρι στη μέση της. Από κάτω τους, μια τρίτη γυναίκα με ένα μεγάλο μπλε καπέλο με φτερά κοιτά μπροστά κι έχει ανοίξει τα χέρια της στο πλάι σα να πρόκειται να πετάξει. Δεξιά τους, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, διακρίνεται το μισό πρόσωπο ενός νεαρού άντρα με μουστάκι και έντονο βλέμμα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες και ώρες προσβάσιμων παραστάσεων:

  • ΠΙΝΟΚΙΟ : Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 16:30 & Κυριακή 21 Απριλίου στις 15.00.
  • Η ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ : Παρασκευή  29 Μαρτίου στις 20.30 & Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 19.00.

Έναρξη Απτικής Ξενάγησης: 1 ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων.

Διεύθυνση

ΘΕΑΤΡΟ REX, Πανεπιστημίου 48

  • ΠΙΝΟΚΙΟ: ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»
  • Η ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ: ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Τιμές εισιτηρίων

ΑμεΑ – Συνοδών: 5 ευρώ.

Εκδοτήρια: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ REX, Πανεπιστημίου 48

☎️ Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2105288170-171, 2103305074, 2103301881.

Από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 09.30 – 21.00.

📧 Κρατήσεις μέσω email: boxoffice@n-t.gr

Οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και email είναι έγκυρες ΜΟΝΟ εφόσον αναφέρονται τα παρακάτω: ονοματεπώνυμο, αριθμός θέσεων, επιθυμητή παρεχόμενη υπηρεσία (Διερμηνεία, Υπέρτιτλοι, Ακουστική Περιγραφή, Απτική Ξενάγηση).

❗ Οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου είναι προσβάσιμες σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί είναι ευπρόσδεκτοι.

Για διευκόλυνση των κρατήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal: info@liminal.eu και 6993076378.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες

www.n-t.gr και www.liminal.eu

Κολάζ φωτογραφιών. Πάνω αριστερά, ένας άνδρας με γυαλιά οράσεως και μαύρο γούνινο παλτό βγάζει το μαύρο καπέλο του σα να κάνει χαιρετισμό. Δεξιά του, τα πρόσωπα δύο νεαρών μελαχρινών αντρών με όμοια ρούχα και παχιά μουστάκια κοιτούν ευθεία τον φακό. Από κάτω τους, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, ένα γυναικείο χέρι με κοσμήματα κρατά απαλά τρία χαρτονομίσματα. Στο κάτω μέρος της εικόνας, αριστερά, μία νεαρή μελαχρινή γυναίκα με φόρεμα με τούλια και μποτίνια είναι καθισμένη στο έδαφος με ανοιχτά πόδια και βαστά με τα χέρια της τα γόνατά της, και δεξιά, το πρόσωπο μιας κοκκινομάλλας γυναίκας με έντονο μακιγιάζ και κοσμήματα κοιτά τον φακό με τα λεπτά της φρύδια συνοφρυωμένα και τα χείλη της σουφρωμένα

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή