Ο Γιώργος Παρίσης με συνοδό τον συναθλητή του Μανώλη Μαρκογιαννάκη
Ο Σκιαθίτης δρομέας (δεξιά) με τον συνοδό του Μανώλη Μαρκογιαννάκη, λίγο μετά τον τερματισμό τους στο Καλλιμάρμαρο στάδιο

Ο Γιώργος Παρίσσης δρομέας με πρόβλημα όρασης από τη Σκιάθο, στις 13 Νοεμβρίου πέτυχε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Ολοκλήρωσε τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Κάτι που έγινε για τρίτη φορά στην του από το 2019, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά να τρέξει τα 42.195 μέτρα της διαδρομής.

Το επίτευγμα του 56χρονου νησιώτη, ο οποίος έχει κάνει το τρέξιμο τρόπο ζωής, προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί παράδειγμα θέλησης και δύναμης.

του Χριστόφορου Σεμεργέλη
semergelis@e-thessalia.gr

0 Σκιαθίτης αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου «Κένταυρος», σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για τη συμμετοχή στον Μαραθώνιο, στον οποίον έτρεξε με συνοδό τον συναθλητή του Μανώλη Μαρκογιαννάκη και κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 5:1 4: 17 (η επίδοση αποτέλεσε ρεκόρ καριέρας για τον Γιώργο Παρίσση). «Η λέξη «Μαραθώνιος» έχει δέκα γράμματα. Στόχος μου είναι να συμπληρώσω μια δεκάδα συμμετοχών στην κλασική διαδρομή. Φέτος κατέγραψα την τρίτη παρουσία μου», είπε περιχαρής, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε τον στόχο που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια.

Το 2019 βρέθηκε για πρώτη φορά στην αφετηρία του αγώνα των 42 χιλιομέτρων. Τις πρώτες χρονιές, στο πλευρό του από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο ήταν ο αθλητής Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, Βαγγέλης Γιακάκογλου, ενώ φέτος συνοδός του ήταν ο Μανώλης Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ανέλαβε την καθοδήγηση του 56χρονου νησιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, όντας δεμένος μαζί του με ένα σχοινί σαράντα εκατοστών. «Στον «Κένταυρο» βρίσκομαι από πέρυσι. Με τον Μανώλη, ο οποίος είναι 24 ετών, τρέξαμε μαζί για πρώτη φορά σε Μαραθώνιο. Πάντως, στον αγώνα Μνήμης και θυσίας Αγριά Δράκεια, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 1 1 Δεκεμβρίου 2022, θα τρέξω με συνοδό τον Κώστα Κυριαζή», σημείωσε ο αθλητής από τη Σκιάθο, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Γιώργου Λίταινα, ενώ στο νησί προπονείται μόνος του: «Στη Λίμνη πηγαίνω για τις προπονήσεις. Πλέον έχω μάθει το μέρος πολύ καλά και μπορώ να τρέχω μόνος μου, δίχως συνοδό».

Ο Γιώργος Παρίσσης, ο οποίος στις 23 Νοεμβρίου γιόρτασε τα 56α γενέθλιά του, τον Νοέμβριο του 1990 έχασε την όρασή του σε τροχαίο ατύχημα. Ο σοβαρός τραυματισμός που υπέστη τότε, τού προκάλεσε μόνιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο και παρότι επισκέφτηκε γιατρούς σε Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ, έκτοτε δεν ξαναείδε. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προέκυψε τις τελευταίες δεκαετίες και αν μη τι άλλο, αποτελεί διέξοδο για τον Γιώργο Παρίσση, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του δίχως το τρέξιμο. «Τα πάντα μπορείς να καταφέρεις, αρκεί να θες και να διαγράψεις μια για πάντα λέξεις «δεν μπορώ» από το λεξιλόγιό σου. Τίποτε δεν έρχεται μόνο του, χρειάζεται να δίνεις αγώνα κάθε φορά και να κοπιάζεις για να πετύχεις», δήλωσε ξεκάθαρα για την εμπλοκή του με τον αθλητισμό, δίχως να πτοείται από την αναπηρία του. «Αυτή τη στιγμή, η ψυχολογία μου βρίσκεται στα ύψη. Νιώθω ότι πετάω στον ουρανό. Και όμως, στην αρχή κάποιοι επέμεναν να μη δηλώσω συμμετοχή στον Μαραθώνιο, έχοντας αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρω να βγάλω τη διαδρομή. Το παν είναι να είσαι προπονημένος και έπειτα να έχεις έναν καλό ρυθμό, για να καλύψεις την απόσταση», κατέληξε με νόημα.

 

Πηγή: Εφημερίδα “Θεσσαλία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή