O Αντώνης και Κωνσταντίνος Καράντζης με δύο τσαντάκια από το πανεπιστήμιο στα πόδια τους και ανάμεσά τους ο καθηγητής τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ακούστε το Άρθρο
Γράφει η Κατερίνα Μυλωνά

Οι Αντώνιος και Κωνσταντίνος Καράντζης μιλούν στο Cretalive για τα όνειρά τους, όνειρα στα οποία δε βάζει φρένο ένα αναπηρικό αμαξίδιο!

Πείσμα και θέληση: δύο χαρακτηριστικά για τα οποία βραβεύτηκαν!

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης απένειμε τιμητικούς επαίνους στα αδέρφια κ.κ. Αντώνη και Κωνσταντίνο Καράντζη, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, αντίστοιχα, γιατί «έχουν αποδείξει ότι με θέληση και επιμονή μπορούν και ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και επιτυγχάνουν τους στόχους και τα όνειρά τους», όπως αναφέρει το Ίδρυμα.

Τα δύο αδέλφια έχουν κινητικά προβλήματα εκ γενετής, γεγονός που δεν τους έκανε ποτέ να το βάλουν κάτω. Αντίθετα, κατάφεραν και οι δύο να εισαχθούν στα Τμήματα επιλογής τους και τώρα σχεδιάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ο 21χρονος Αντώνης είναι στο 4ο έτος της Ιατρικής σχολής, ήταν η πρώτη του επιλογή. Όπως λέει στο Cretalive, διαπίστωσε από νωρίς πως είχε κλίση στα θετικά μαθήματα, κυρίως τη Βιολογία. Παράλληλα, του άρεσε η επαφή με τον κόσμο, να μπορεί να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και έχουν σχέση με σωματικές διαταραχές και άλλες δυσκολίες.

Το γεγονός ότι ο ίδιος κινείται με αμαξίδιο επηρέασε την απόφασή του, όχι, όμως, στον μέγιστο βαθμό.

Σε ερώτηση πώς είναι η μετακίνηση ενός ΑμεΑ στους χώρους του Πανεπιστημίου, απαντά πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, ειδικά στην αρχή, αν και βρίσκει κανείς ασανσέρ και ειδικές τουαλέτες. Το πρόβλημα είναι στα αμφιθέατρα, όπου δεν είναι όλα προσβάσιμα, για αυτό έχει καταθέσει αίτημα στη σχολή να γίνονται μαθήματα στα αμφιθέατρα που μπορεί και ο ίδιος να παρευρεθεί.

Ο Αντώνης Καράντζης κοντινή φωτογραφία στο πρόσωπό του, φοράει μαύρη μπλούζα
Αντώνης Καράντζης

Όσο αφορά στην ειδικότητα που θα ακολουθήσει, σκέφτεται την καρδιολογία, την παθολογία, δεν έχει ακόμα καταλήξει. Θέλει, όμως, να εμβαθύνει στο αντικείμενό του, να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις και να μπορεί να το εξελίξει. Θέλει να εργαστεί ως γιατρός σε νοσοκομείο.

Για τη διάκριση που έλαβε από το Πανεπιστήμιο, αναφέρει πως είναι μία μεγάλη τιμή για τον ίδιο. Η απονομή δείχνει πως το Ίδρυμα είναι κοντά στα ΑμεΑ και αποτελεί ένα παράδειγμα προκειμένου η κοινωνία να τηρεί πιο θετική στάση απέναντί τους, «να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουμε και εμείς και να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας», αναφέρει.

Δυστυχώς, οι υποδομές για ΑμεΑ είναι ελλιπείς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα στο Ηράκλειο για να μπορέσει ένα άτομο με αμαξίδιο να κινηθεί άνετα. Ακόμα και δημόσιοι χώροι δεν είναι προσβάσιμοι για τα ΑμεΑ.

Ο 19χρονος Κωνσταντίνος σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, στο 2ο έτος. Ήταν η πρώτη του επιλογή καθώς θεωρεί πως στο μέλλον ο κάθε άνθρωπος θα έχει ανάγκη τους υπολογιστές. Εξάλλου, ήταν ένα αντικείμενο που του άρεσε και ένα επιπλέον κίνητρο είναι το γεγονός ότι υπάρχει απορρόφηση στην αγορά εργασίας τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό.

Θα ήθελε να εργαστεί σε εταιρεία πληροφορικής ενώ ως δεύτερη επιλογή σκέφτεται την εκπαίδευση.

Ο Κωνστνατίνος Καράντζης κοντινή φωτογραφία φοράει μπλε μλπουζάκι και γυαλιά.
Κωνστνατίνος Καράντζης

Για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο λέει πως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να πάει παντού, όπως τη βιβλιοθήκη, άνετα.

Εκτός Πανεπιστημίου, η μετακίνηση είναι μία περιπέτεια καθώς οι κατάλληλες υποδομές είναι ελάχιστες. «Ένα ΑμεΑ δεν μπορεί να κινηθεί στην πόλη μας, να βγει από το σπίτι του, για αυτό κλείνονται μέσα. Οι δυνατότητες μετακίνησης είναι περιορισμένες», αναφέρει.

«Η βράβευση από το Πανεπιστήμιο σημαίνει πολλά για μένα. Το Ίδρυμα με επιβράβευσε για το πείσμα μου να μπω σε μια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης οπότε θεωρώ πως ανταμείφτηκαν οι κόποι μου τόσα χρόνια», αναφέρει.

Τα αδέλφια Καράντζη έχουν διακρίσεις και στην κολύμβηση.

Πηγή: www.cretalive.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή