μάτι και τεχνητή ίριδα

Επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής ίριδας σε ασθενείς.

Μία πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά και πρωτιά για τη χώρα μας είχε το νοσοκομείο Κέρκυρας που πιστώνεται στους ιατρούς της οφθαλμολογικής κλινικής και το διευθυντή της Σπύρο Δραζίνο: η επιτυχημένη επέμβαση τοποθέτησης τεχνητής ίριδας σε ασθενείς.

Μία επέμβαση η οποία υπάρχει ως τεχνική εδώ και λίγα χρόνια και, συνήθως, γίνεται σε εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από Κερκυραίους ιατρούς που, μαζί με την απερχόμενη διοίκηση, την προετοίμαζαν τους τελευταίους έξι μήνες.

Σχεδιασμός από την Άνοιξη του 2009!

Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει από την περασμένη Άνοιξη και η προμήθεια της τεχνητής ίριδας έγινε από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου στις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή Φοίβο Κακαβίτσα, η επέμβαση επρόκειτο να γίνει εδώ και μερικούς μήνες, ωστόσο, οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να καθυστερήσει μέχρις ότου ήταν έτοιμος ιατρικά ο ασθενής.

Η επέμβαση έγινε τελικά 3 Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με αντι-γλαυκωματική επέμβαση, στον ασθενή ο οποίος έπασχε από απώλεια ίριδας μετά από τραυματισμό. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου, «το συγκεκριμένο είδος της τεχνητής ίριδας εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από αίτημα της Οφθαλμολογικής κλινικής και θετικής ανταπόκρισης του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας τεχνητής ίριδας στα μέτρα και στη χρωματική απόχρωση του ασθενούς, της οποίας το κόστος καλύφθηκε πλήρως από το ΓΝΚ και η οποία τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Τι είναι η τεχνητή ίριδα

Τεχνητή ίριδα τοποθετείται σε ασθενή όταν απουσιάζει λόγω μιας συγγενούς (εκ γενετής) πάθησης που λέγεται ανιριδία, είτε έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω τραυματισμού. Προορίζεται επίσης για άτομα με προβλήματα της ίριδας λόγω άλλων διαταραχών, όπως ο αλμπινισμός και η χειρουργική αφαίρεση της ίριδας εξαιτίας καρκίνου (μελάνωμα της ίριδας).

Αποτελείται από μία λεπτή, αναδιπλούμενη μεμβράνη ιατρικής σιλικόνης, η οποία προσαρμόζεται στο σχήμα και στο χρώμα της φυσικής ίριδας των ματιών κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Εισάγεται στο μάτι μέσω μιας πολύ λεπτής τομής, ξετυλίγεται στην επιθυμητή θέση και ύστερα «λειαίνονται» οι άκρες της με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Στη θέση της συγκρατείται από τις άλλες δομές του ματιού, αλλά αν παραστεί ανάγκη μπορεί να στηριχθεί και με ράμματα.

Πηγή: www.corfupress.com

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Πανελλαδική πρωτιά για την οφθαλμολογική του Νοσοκομείου Κέρκυρας!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή