Άνδρας με λευκό μπαστούνι περπατάει σε δρόμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών:

Παράσταση διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8 Ιουνίου 2022 για την απαξία και την αδιαφορία από την παρούσα Κυβέρνηση απέναντι στο χώρο που εκπροσωπούμε κατά το διάστημα διακυβέρνησής της.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968 FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1075

Αθήνα, 06/06/2022

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: Μ.Μ.Ε.

Παράσταση διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8 Ιουνίου 2022 για την απαξία και την αδιαφορία από την παρούσα Κυβέρνηση απέναντι στο χώρο που εκπροσωπούμε κατά το διάστημα διακυβέρνησής της.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έχοντας αποστείλει πλήθος υπομνημάτων σε όλα τα αρμόδια Yπουργεία, καθώς και προτάσεις στα κυριότερα νομοσχέδια που μας αφορούν, το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι απαξία, αδιαφορία, περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε τυφλούς επιστήμονες και λαμβάνοντες ορφανικές συντάξεις, καθότι τίποτε από τα υπεσχημένα τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δεν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένα στο χώρο των τυφλών.

Ιδιαίτερη αναστάτωση προκάλεσαν στο χώρο μας δημοσιεύματα του συμπολιτευόμενου Τύπου, των οποίων σας παραθέτουμε τους συνδέσμους, https://www.capital.gr/oikonomia/3636409/upes-neo-prosontologio-kladologio-sto-dimosio, https://www.naftemporiki.gr/story/1866331/dimosio-to-neo-prosontologio-kladologio-katargountai-paroximenes-eidikotites, σύμφωνα με τον οποίο αναγράφεται ευκρινέστατα ότι στο νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο του Δημοσίου καταργούνται απηρχαιωμένες ειδικότητες, μεταξύ άλλων και αυτή του Χειριστή Τηλεφωνικού Κέντρου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες διαμαρτυρηθήκαμε στον αρμόδιο Yπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε με την επιστολή του υπ.αριθμ. 1918/03-06-2022 ότι τα αναγραφόμενα στον Τύπο είναι αναληθή.

Όπως είναι γνωστό είχαμε εξαγγείλει στο Μέγαρο Μαξίμου παράσταση διαμαρτυρίας για τις 8 Απριλίου 2022, η οποία ανεστάλη λόγω συνάντησής μας με αξιωματούχους του γραφείου Πρωθυπουργού την 13η Απριλίου 2022, οι οποίοι ζήτησαν ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να απαντήσουν επισταμένα στα αιτήματά μας. Με δεδομένο ότι η προθεσμία έχει παρέλθει προ πολλού, αγγίζοντας τα όρια του εμπαιγμού μας, προκηρύσσουμε νέα παράσταση διαμαρτυρίας για τις 8 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου καλό θα ήταν να παρευρεθούν επιτέλους και οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Νέα Επαγγέλματα για τους τυφλούς

Εάν όντως είναι αληθή τα αναγραφόμενα στην επιστολή του Υπουργού καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε Προκήρυξη για θέσεις τηλεφωνητών και δικηγόρων, θέμα που έχουμε συζητήσει εκτενώς τόσο με τον π. Υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο όσο και με το νυν κο Βορίδη, από τον οποίο σημειωτέον περιμένουμε απάντηση από πέρσι το Μάιο. Δεδομένου ότι η τελευταία Ειδική προκήρυξη για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών έλαβε χώρα το 2010, επιβάλλεται η άμεση και πλήρης αναμόρφωση του Ν.2643/98, ώστε να αναγνωριστούν και να καθιερωθούν νέες σύγχρονες αντιλήψεις για την εργασία των αναπήρων, νέες σχέσεις με την εργοδοσία, έρευνα αγοράς για την προοπτική ενσωμάτωσης των αναπήρων, πρόβλεψη δίκαιων ποσοστώσεων και άνοιγμα νέων προστατευόμενων επαγγελμάτων για τους τυφλούς, καθότι το μοναδικό προστατευόμενο επάγγελμα του τηλεφωνητή διαρκώς φθίνει λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως: α) το επάγγελμα του βοηθού φυσικοθεραπευτή, το οποίο ασκείται από τυφλούς παγκοσμίως με απόλυτη επιτυχία περίπου την τελευταία εκατονταετία, β) το επάγγελμα του γραμματέα απομαγνητοφώνησης πρακτικών αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, το οποίο ασκούν ήδη τυφλοί, βεβαίως με τα ανάλογα προσόντα, σε πολλές χώρες με απόλυτη επιτυχία, γ) το επάγγελμα του ξεναγού και δ) το παραϊατρικό επάγγελμα της εξετάστριας/ψηλαφίστριας μαστού, το οποίο ασκείται ήδη από τυφλές γυναίκες με την απαιτούμενη εξειδίκευση σε Ιταλία, Γερμανία κ.λπ., και σύμφωνα με επίσημες έρευνες βοηθά στην ανίχνευση 30% περισσότερων όγκων και κατά 50% μικρότερου μεγέθους από τους γυναικολόγους.

Αύξηση Προνοιακών Επιδομάτων

Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.ά., που καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Οι τελευταίες αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα δόθηκαν το 2011 και με τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς να ανεβαίνουν, είναι εμφανές ότι η εντεινόμενη ακρίβεια συμπαρασύρει το κόστος διαβίωσής τους, οδηγώντας τους σε κυριολεκτική φτωχοποίηση. Ως εκ τούτου, διεκδικούμε αύξηση των προνοιακών επιδομάτων από 01/01/2022 τουλάχιστον κατά 100 ευρώ, με δεδομένο ότι η τελευταία αύξηση όπως προαναφέραμε έγινε το 2011 και από τότε έχουν μεσολαβήσει λόγω μνημονίων τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης, ενώ τα προνοιακά επιδόματα τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία στον άνθρωπο.

Επέκταση του επιστημονικού επιδόματος και στους πτυχιούχους των τμημάτων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην Τ.Ε.Ι.), εφόσον αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμά τους, είτε είναι εργαζόμενοι είτε συνταξιούχοι, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Επαναφορά Επιδομάτων

O ΟΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2020 προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή κατά το ήμισυ του προνοιακού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν άνεργοι συνάδελφοι, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου (πολλές φορές δε κατά πολύ μικρότερη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας υπ’ αριθμ. πρωτ.. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ’ αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου. Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή. Δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για το βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για τη διαβίωσή τους), αλλά ήταν και εξαιρετικά δύσκολο, έως και αδύνατο, να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειών και των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία 8ετία μέχρι το 2019. Τόσο οι υπηρεσίες όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δηλώσαν και παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για μία λάθος απόφαση και ότι θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αντιθέτως οι συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και ψυχολογικά και ως εκ τούτου ζητάμε να σταματήσει ο Γολγοθάς αυτών των ανθρώπων με την επαναφορά των επιδομάτων τους στα προ περικοπών επίπεδα.

Ελαφρύνσεις στην Καθημερινή Διαβίωση

Με την ακρίβεια να καλπάζει και όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις να μην είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο λίγων μηνών διεκδικούμε την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη καθημερινής διαβίωσης καθώς και στα είδη που προορίζονται αποκλειστικά για τυφλούς, κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων, καμία διακοπή ρεύματος σε κατοικίες ατόμων με αναπηρία, μείωση της αξίας της κιλοβατώρας κατά 50% από όποιον πάροχο και αν προέρχονται και ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο περισσοτέρων ατόμων με προβλήματα όρασης με αύξηση του εισοδήματος των δικαιούχων, καθώς επίσης και διπλασιασμό των καταναλώσιμων κιλοβατορών, δεδομένου ότι από το φθινόπωρο που αυξήθηκαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μεγάλο μέρος του πληθυσμού στράφηκε για θέρμανση σε θερμαντικά σώματα ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της οποίας έχει εξίσου εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω του βαρύ και παρατεταμένου φετινού χειμώνα, κατάργηση με νομοθετική διάταξη των δημοτικών τελών σε όλη τη χώρα για τους τυφλούς με ποσοστό 80% και άνω και γενναία μείωση για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας όρασης σε ποσοστό 67% και άνω.

Τέλος, με δεδομένη τη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο κάνει δεκτές όλες τις προτάσεις των προσφευγόντων συναδέλφων κατά της περικοπής του επιστημονικού τους επιδόματος επειδή είναι συνταξιούχοι και με τη βεβαιότητα ότι και οι λοιπές δικαστικές αποφάσεις θα δικαιώσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους οι οποίοι έχουν κάνει προσφυγή καλούμε να δοθεί πολιτική λύση στο όλο θέμα άμεσα.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή