Συμβούλιο του ΟΗΕ

Με δυο λόγια: Απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του ΟΗΕ; Και για χάρη του Ισραήλ;  Μπορεί να μην είναι έτσι η κατάληξη αλλά εμένα μου φαίνεται ότι με τέτοιο τρόπο είναι που ανοίγει ο δρόμος  για μιαν ουσιαστική κορύφωση της παγκόσμιας αγριότητας. Και πολύ σύντομα θα το συνειδητοποιήσουμε όλοι, ακόμη κι αυτοί που δεν το πιστεύουν.

Προσέξτε κάτι:  Δεν είχε προλάβει σχεδόν να ολοκληρωθεί η αμερικανική ανακοίνωση και το Ισραήλ εξέφρασε  την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο κατηγόρησαν για αντι-ισραηλινή στάση.

Και τι επιβεβαίωσε Αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό Νίκι Χέιλι;   Ότι οι ΗΠΑ « αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω όλο το παρασκήνιο και όλες τις διαστάσεις του τεράστιου αυτού θέματος και είμαι βέβαιος ότι – όχι τόσο συμπαθής- Τραμπ  θα έχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σκεπτικό που δεν θα βασίζεται μόνο στην «λατρεία» του προς το Ισραήλ – για πολλούς και ευνόητους λόγους. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει μια κυβέρνηση – πολλώ μάλλον αν μιλάμε για μια από τις ισχυρότερες  χώρες του πλανήτη- να έχει διαλέξει φίλους και εχθρούς.

Ωστόσο όταν είσαι μια τέτοια υπερδύναμη, άλλο το να κατηγορείς ένα Συμβούλιο , έστω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του και να προσπαθείς με κάθε τρόπο να βρεις την αιτία του κακού και να το θεραπεύσεις και άλλο το να εκδικείσαι το μισό πλανήτη, αποδυναμώνοντας με την αποχώρησή σου από ένα φορέα  που – δεν μπορεί- κάτι θα κάνει καλά τέλος πάντων.

Προσέξτε την επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ: «Το Ισραήλ ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό  Πενς και την πρεσβευτή Χέιλι για τη θαρραλέα απόφασή τους κατά της υποκρισίας και των ψευδών του αυτοαποκαλούμενου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εδώ και χρόνια το Συμβούλιο αποδεικνύει ότι είναι ένας προκατειλημμένος οργανισμός κατά του Ισραήλ, εχθρικός, που πρόδωσε την αποστολή του να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Να συμφωνήσω ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του στηρίζει και υποστηρίζει το Ισραήλ. Να συμφωνήσω ότι το Συμβούλιο, σε αρκετά θέματα ΔΕΝ έχει υποστηρίξει –το αντίθετο μάλιστα- τις Ισραηλινές θέσεις. Να συμφωνήσω τέλος ότι υπάρχουν λανθασμένες και μονομερείς αποφάσεις  που θίγουν τα συμφέροντα του Ισραήλ. Αλλά μια υπερδύναμη σαν τις ΗΠΑ δεν είναι νοητό να φέρεται σαν τον χειρότερο εκβιαστή και να δίνουν την εντύπωση – και όχι για πρώτη φορά- ότι   «ένας μόνο έχει δίκιο: Εγώ».

Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες  είπε ότι θα ήθελε τις  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παραμείνουν, ακόμη και διαφωνώντας-  στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο « διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Αλλά και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  Ζείντ Ράαντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα όφειλαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όχι να αποσύρονται . «Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω» είπε.

Ολοκληρώνοντας την άποψή μου :  Αυτή νομίζω ότι είναι η σωστότερη θέση.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή