• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές εκθέτουν τα έργα τέχνης τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
 

Ζωγραφιές παιδιών με πρόσωπα και ονόματα παιδιών
του Θανάση Αραμπατζή

«Ισορροπίες» πέρα από κάθε φαντασία

Τα παιδιά του 11ου Ειδικού Σχολείου με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές εκθέτουν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα έργα τέχνης τους

Την «αγκαλιά» της άνοιξε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και στέγασε τις δημιουργίες των μαθητών του 11ου Ειδικού Σχολείου για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) Λάρισας. Το Μουσείο «Κατσίγρα» με απόλυτο σεβασμό στο ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση στον πολιτισμό και κατ’ επέκταση στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή «διέθεσε» το αίθριο του ισογείου στα παιδιά του 1ου Ειδικού Σχολείου για να εκθέσουν τις δημιουργίες τους, τις οποίες φιλοτέχνησαν όλη τη χρονιά, έκθεση που θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη και φέρει τον τίτλο «Ισορροπίες». Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε χθες στην Πινακοθήκη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τοποθετήθηκαν η αντιπρόεδρος του Μουσείου «Κατσίγρα» Άννυ Ψάρρα, ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτριος Φωτίου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Ειρήνη Γραφάκου και η εικαστικός του σχολείου κ. Αλεξάνδρα Δαλάκα. 

Από τη συνέντευξη τύπου οι: η αντιπρόεδρος του Μουσείου «Κατσίγρα» Άννυ Ψάρρα, ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτριος Φωτίου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Ειρήνη Γραφάκου και η εικαστικός του σχολείου κ. Αλεξάνδρα Δαλάκα

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Ψάρρα σημείωσε ότι:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε την πρόταση του διευθυντή του Ειδικού Σχολείου, κ. Φωτίου, και των συνεργατών του να φιλοξενήσουμε την έκθεση των παιδιών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Ο ρόλος του σύγχρονου μουσείου σήμερα ορίζεται ως ένα ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας ανοιχτό σε όλους. Χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ένας χώρος πολιτισμού που υπερασπίζεται την ισοτιμία. δε ως έργο του την αισθητική καλλιέργεια μέσω της τέχνης, του εκδημοκρατισμού, αλλά και τη διαμόρφωση κοινωνικών αντιλήψεων αποδοχής της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο. Να εφαρμόζει μια μουσειακή πολιτική, που δεν θα διαιωνίζει ανισότητες, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Μουσείο, που δεν θα «επιλέγει» ποιοι μπορούν να είναι μέτοχοι των πολιτισμικών αγαθών και δεν θα στερεί από κοινωνικές ομάδες ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση στον πολιτισμό και κατ’ επέκταση την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή. Έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε τις υπέροχες δουλειές των παιδιών και να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς που με επιμονή και υπομονή δημιουργούν και αναδεικνύουν μέσω της τέχνης και της δημιουργίας τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών», ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι θα εκδοθεί κατάλογος με τα έργα των παιδιών και με υλικό τεκμηρίωσης.

Ο κ. Φωτίου με τη σειρά του ανέφερε ότι:

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας και οι οικογένειές τους χαρακτηρίζονται από πολυποίκιλες κοινωνικό-οικονομικές, πολιτιστικές και μορφωτικές ιδιαιτερότητες που τις καθιστούν ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Με στόχο πάντα την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και μαθητριών μας και τη βελτίωση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους, εφαρμόζουμε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, καθώς και προγράμματα συστηματικής παρέμβασης, όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και κάθε άλλη υπηρεσία που στηρίζει την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών/-τριών, αξιολόγηση, παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη και την παροχή κάθε είδους διευκολύνσεων και εργονομικών διευθετήσεων», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή.

Η κ. Δεληγιάννη απαντώντας στο ερώτημα πώς ένας πολιτιστικός θεσμός, όπως το μουσείο, θα κατορθώσει να παράσχει στα άτομα με αναπηρίες ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες απόλαυσης των πολιτιστικών αγαθών, να συμβάλλει στη διεύρυνση των γνώσεων και εν τέλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, σημείωσε ότι:

«Η απάντηση είναι με την υιοθέτηση της φιλοσοφίας του καθολικού σχεδιασμού ή αλλιώς του σχεδιασμού για όλους (από την πλευρά του μουσείου), ο οποίος καθιστά δυνατή την πρόσβαση από την ευρύτερη ομάδα πληθυσμού. Σεβόμενος την ανθρώπινη διαφορετικότητα, θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της σχεδιαστικής διαδικασίας. Δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο για τα μουσεία, το οποίο για να αποβεί επιτυχές απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ μουσείων και πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων».

Η κ. Ειρήνη Γραφάκου παίρνοντας τη σκυτάλη, αφού ανέφερε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, σημείωσε ότι:

«Τις δυσκολίες αυτές προσπαθούμε, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι απαραίτητα να τις εξαλείψουμε, αλλά να τις αντικαταστήσουμε με λειτουργικά ισοδύναμες αποδεκτές συμπεριφορές. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαιτερότητες, τα ειδικά ενδιαφέροντα και τις νησίδες δεξιοτήτων των μαθητών μας δημιουργούμε καθημερινά μικρά έργα που αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Αλεξάνδρα Δαλάκα επισήμανε πως:

«Πολλά από τα έργα προέκυψαν ύστερα από προσωπική εργασία των παιδιών, ενώ άλλα μέσα από τη συνεργασία τους με τους/τις συμμαθητές τους/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ως στόχος των ομαδικών προσπαθειών τέθηκε η αποτύπωση των ιδιαίτερων χειρονομιών των παιδιών, η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, η ελεύθερη έκφραση, η συνεργασία μεταξύ τους και ο πειραματισμός με υφέ2 και ανάγλυφα υλικά, με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με αισθητηριακά ερεθίσματα. Οι ατομικές τους εργασίες αποτελούν προϊόν «αυτόματης» δουλειάς με βάση τα ερεθίσματα από το οικογενειακό, κοινωνικό, φυσικό και ψηφιακό τους περιβάλλον. Από την αρχή κιόλας της σχολικής χρονιάς, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε επάνω στις προσπάθειες αυτές, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συνεχίσουν, φτάνοντας σε αυτό επίπεδο».

Δείτε σχετικά βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου:

Πηγή: Εφημερίδα “Ελευθερία της Λάρισας”

Δείτε σχετικά άρθρα:

Η Συλλογή Κατσίγρα οπτικά προσβάσιμη σε όλους

Προσβάσιμο σε αυτιστικά παιδιά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή