• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Παγκόσμια πρωτιά: Βρετανός με σκληρόδερμα υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών
 

Ανοιχτή παλάμη ατόμου με μικρές αλλοιώσεις στο δέρμα

Διπλή μεταμόσχευση άκρας χείρας

Ένας 48χρονος άνδρας από τη Σκωτία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση άκρας χείρας, μετά από μόνιμη παραμόρφωση που του προκάλεσε μια αυτοάνοση ασθένεια.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Steven Gallagher πάσχει από σκληρόδερμα, μία πάθηση που ετυμολογικά σημαίνει «σκληρό δέρμα». Είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει το δέρμα και συχνά τα εσωτερικά όργανα. Προκαλεί αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα, με συνέπεια αυτό να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται σκληρό.

Ο κ. Gallagher διαγνώστηκε με σκληρόδερμα πριν από 13 χρόνια, όταν παρουσίασε ένα ασυνήθιστο εξάνθημα. Αργότερα, η νόσος προσέβαλλε τη μύτη, το στόμα και τα χέρια του. Πριν από επτά χρόνια τα δάκτυλά του άρχισαν να κλείνουν σε μόνιμη γροθιά και να του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Όταν οι γιατροί του πρότειναν για πρώτη φορά να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση άκρας χείρας, αρχικά αρνήθηκε. Αργότερα όμως το ξανασκέφτηκε και συμφώνησε να την κάνει, παρά τους δυνητικούς κινδύνους. Σήμερα, σχεδόν πεντέμισι μήνες μετά την επέμβαση νιώθει ευγνωμοσύνη που υποβλήθηκε σε αυτήν.

«Τα χέρια μου είχαν αρχίσει να κλείνουν εντελώς. Έφτασα στο σημείο όπου ουσιαστικά κυκλοφορούσα όλη μέρα με σφιγμένες γροθιές και δεν μπορούσα να πιάσω κανένα αντικείμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η καθημερινότητά μου είχε γίνει αφόρητη».

12 ώρες εγχείρηση

Η διπλή μεταμόσχευση έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, με μία επέμβαση που διήρκησε 12 ώρες. Ο κ. Gallagher χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ληντς.

Νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο επί τέσσερις εβδομάδες μετά από αυτήν, ενώ έκτοτε επισκέπτεται τακτικά τους γιατρούς για φυσικοθεραπεία και παρακολούθηση. Η κατάστασή του έχει πια βελτιωθεί αισθητά. Μπορεί λ.χ. να ανοίξει τη βρύση και να γεμίσει ένα ποτήρι νερό – για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Ο κ. Gallagher ελπίζει ότι η λειτουργικότητα των χεριών του θα βελτιωθεί αρκετά, ώστε να μπορέσει να ξαναεργαστεί. Πριν νοσήσει ήταν κεραμοποιός, αλλά πλέον έχει εγκαταλείψει αυτό το επάγγελμα.

Προσεκτική προετοιμασία

«Η διπλή μεταμόσχευση απαίτησε προσεκτική προετοιμασία και τεράστια προσπάθεια από ομάδα 30 επαγγελματιών Υγείας», δήλωσε ο Dr. Simon Kay, καθηγητής Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.

«Η μεταμόσχευση χεριού είναι πολύ διαφορετική από τις μεταμοσχεύσεις νεφρού ή άλλων συμπαγών οργάνων. Τα χέρια είναι κάτι που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε διαρκώς. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται ψυχολογική αξιολόγηση και προετοιμασία του ασθενούς πριν από την επέμβαση. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε ότι μπορεί να αντέξει ψυχικά την συνεχή υπενθύμιση της μεταμόσχευσης και ταυτοχρόνως το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος».

Πηγή: www.iatropedia.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή