Στιγμιότυπο από το βίντεο ενημέρωσης: Σκίτσο ήπατος σε κόκκινο χρώμα. Σκίτσο γυναίκας κάθεται πάνω στο ήπαρ με λάπτοπ και στο κάτω μέρος, δυο άντρες το εξετάζουν

Παγκόσμια Ημέρα NASH 2022

H Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) προκαλείται όταν το υπερβολικό λίπος μετατρέπεται σε φλεγμονή (οίδημα στο ήπαρ) και ίνωση (τραυματισμό) του ήπατος. Εάν είναι αρκούντως σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD) είναι μια ιατρική πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται υπερβολική ποσότητα λίπους στο ήπαρ. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος.

Οι NAFLD/NASH μπορεί, στα πρώιμα στάδια, να έχουν πολύ λίγα εμφανή συμπτώματα εντούτοις υπάρχουν αρκετά τεστ για τη διάγνωση τους όπως: Γενικό ιατρικό ιστορικό/γενικές εξετάσεις αίματος, υπέρηχους ή μαγνητική τομογραφία, βιοψία ήπατος.

Ο Πρόεδρος του Προμηθέα κ. Γιώργος Καλαμίτσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH 2022, δήλωσε:

“Οι ασθενείς με NAFLD/NASH υποδιαγιγνώσκονται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο και τα συμπτώματά της που είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν και γι’ αυτό το λόγο επίσημες μελέτες υπολογίζουν ότι 357 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, θα νοσήσουν έως το 2030. Επιτακτική ανάγκη όλων μας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα να αυξήσουμε την σωματική άσκηση και σωστή διατροφή, χωρίς να παραλείπουμε τις τακτικές μας εξετάσεις”.

Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Η δεύτερη Πέμπτη του Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NAFLD/NASH) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” ενώνει τις δυνάμεις του και φέτος με την πρωτοβουλία Global Liver Institute και με άλλους 80 οργανισμούς, απέναντι στη NASH. Στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, καθώς και η προαγωγή της πρόληψης, απέναντι σε μια σιωπηλή νόσο που ετησίως πλήττει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας NASH, αποτελεί η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, καθώς και των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν όπως άτομα με παχυσαρκία η διαβήτη.

Δείτε σχετικό βίντεο ενημέρωσης από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” ⇓

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή