Ακουστικά και η λέξη "epilepsy"

Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας 8 Φεβρουαρίου

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη

«Ασπίδα» έναντι του κοινωνικού αποκλεισμού δημιουργούν ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE), μέσα από την πληροφόρηση και την μέριμνα για τα άτομα με επιληψία.

Με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς η ασθένεια και τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση των ΠΕΣΕ και ΕΕΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας 8 Φεβρουαρίου.

Η ασθένεια συναντάται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περισσότερα από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως, εξ αυτών σχεδόν έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, το 35% των ασθενών που ζουν στις πλουσιότερες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 70% στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα και φτωχή πρόσβαση στα φθηνότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τους ΠΕΣΕ και ΕΕΕΕ τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά, ενώ εκτιμάται ότι η στέρηση της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χάρη σε σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις με σωστή χορήγηση σωστά, οι ασθενείς θα απολαύσουν τα αποτελέσματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η σωστή ενημέρωση, η αντιμετώπιση, η έρευνα και η νομοθεσία μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

Ο ΠΕΣΕ και η ΕΕΕΕ «συμμαχούν» με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψία αποσκοπούν στην ορθή ενημέρωση καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επισημάνουμε ότι οι ο ΠΕΣΕ και η ΕΕΕΕ είναι πάντα διαθέσιμοι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με την επιληψία, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους. Επιπλέον, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης των ατόμων με επιληψία» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΕ και της ΕΕΕΕ, Τέως Πρόεδρος, International Bureau Of Epilepsy (Ibe), Παιδονευρολόγος, Αθανάσιος Κοβάνης.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνει ο Π.Ε.Σ.Ε. από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (https://epilepsycongress.gr/). Μέρος του προγράμματος θα αποτελέσει ειδική συνεδρία υπό την αιγίδα της ΕΕΕΕ για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ατόμων με επιληψία.

Πηγή: www.virus.com.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή