• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Παγκόσμια Ημέρα Ακοής – Φροντίδα ακοής για όλους: Έλεγχος – Αποκατάσταση – Επικοινωνία
Κοντινό σε αυτί ατόμου που εκπέμπει σήματα

3η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

H 3η Μαρτίου καθιερώθηκε το 2007 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για θέματα που σχετίζονται με το αυτί, την ακοή και πιο συγκεκριμένα με την απώλεια ακοής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής για φέτος πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Φροντίδα ακοής για όλους: Έλεγχος – Αποκατάσταση – Επικοινωνία».

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στη σημασία της φροντίδας των αυτιών και της ακοής γενικότερα και αναφέρεται σε όλες τις αναγκαίες δράσεις και παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη και την προστασία της ακοής, καθώς επίσης και τον έλεγχο/εντοπισμό, την αποκατάσταση και την υποστήριξη των ατόμων με απώλεια ακοής. Φροντίζοντας το αυτί και την ακοή με τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, διασφαλίζουμε την ασφαλή ακρόαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση καλής ακοής με το πέρασμα των χρόνων.

Πολλές κοινές αιτίες απώλειας ακοής, όπως η έκθεση σε δυνατούς ήχους μεμονομένους ή παρατεταμένους, μπορεί να προληφθεί λαμβάνοντας μέτρα αυτοπροστασίας. Άτομα που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της εργασίας ή άλλων ενασχολήσεων (εργοστάσια, οικοδομές, κυνήγι, σκοπευτήριο, νυκτερινά κέντρα και συναυλίες) επιβάλλεται να λαμβάνουν μέτρα προστασία της ακοής. Η ασφαλής ακρόαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας ακοής μελλοντικά. Η Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την ακοή, υπογραμμίζει την αυξητική τάση στον αριθμό ανθρώπων που ζουν με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής καθώς επίσης και εκείνων που κινδυνεύουν μελλοντικά με απώλεια την ακοή τους.

6,1% του πληθυσμού της γης με απώλεια ακοής

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 2018 υπήρχαν περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής, περίπου δηλαδή το 6,1% του πληθυσμού της γης. 93% των ατόμων με βαρηκοΐα είναι ενήλικες και 7% είναι παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, 1 στα 5 άτομα άνω των 60 ετών, 1 στα 3 άνω των 70 και 1 στα 2 άνω των 80 ετών, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακοής. Το 1/3 των ατόμων με βαρηκοΐα είναι κάτω των 65 ετών. Αν δεν παρθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας της ακοής, ο αριθμός θα μεγαλώσει δραματικά τα επόμενα χρόνια. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής και μέχρι το 2050 περισσότερα από 900 εκατομμύρια.

Η βαρηκοΐα είναι η πάθηση κατά την οποία μειώνεται η ακουστική ικανότητα ενός ατόμου με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η επικοινωνία του με το περιβάλλον. Η βαρηκοΐα έχει σοβαρές επιπτώσεις και αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με την οικογένεια και τους φίλους του, είναι πιθανό να έχει συχνά πονοκεφάλους και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρχίζει να καταβάλλεται από άγχος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο νευρικό, απομονώνεται, αποξενώνεται και αποσύρεται από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, ίσως ακόμα και να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Εάν το άτομο εργάζεται, είναι πιθανό να προκύψουν και εργασιακά προβλήματα.

Ο ΠΟΥ επιθυμεί να αναδείξει επίσης και τη σημαντικότητα του ελέγχου της ακοής στα πλαίσια της φροντίδας της ακοής αλλά και της πρόληψης. Ιδιαίτερα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, π.χ. άτομα πέραν των 50 ετών, άτομα που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο (π.χ. εργοστάσια, οικοδομές κ.α.), άτομα που ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση και για μεγάλες περιόδους, άτομα που ασχολούνται με το κυνήγι ή το σκοπευτήριο είναι σημαντικό να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο έλεγχος από ένα εξειδικευμένο κέντρο ακοής είναι μία απλή και εύκολη διαδικασία και είναι σαφώς το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση της ακοής.

Όλοι μας πρέπει να ελέγχουμε την ακοή μας, ιδιαίτερα, όμως, όταν κάποιος:

  • Αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
  • Ζητάει από το συνομιλητή του/της να επαναλάβει αυτό που έχει ήδη πει
  • Έχει την αίσθηση ότι σφυρίζουν ή βουίζουν τα αυτιά
  • Νιώθει άγχος και ανασφάλεια
  • Αποφεύγει συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες

Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ακοής είναι ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη ακοή και επομένως και στη βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

*Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος

Πηγή: www.tothemaonline.com

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή