η σημαία της Ουκρανίας σε μαύρο φόντο

Μέσα στην κατεστραμμένη Ουκρανία που ζει μια τεράστια κρίση ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας, μια παράπλευρη κρίση εξελίσσεται στο εσωτερικό της άγριας πληττόμενης χώρας. Η ειρήνη απειλείται στην Ευρώπη ολόκληρη, μια χώρα απειλείται με καταστροφή, η επισιτιστική κρίση γίνεται παγκόσμια απειλή, τα θύματα της εισβολής είναι πολλά και για τους εισβολείς και για τους υφιστάμενους την εισβολή και το «Ουκρανικό» έχει γίνει, εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και οι επαπειλούμενες συνέπειές του έχει γίνει Πρώτο Θέμα της επικαιρότητας. Και μέσα στο χάος, τα άτομα με αναπηρία έχουν στην κυριολεξία αφεθεί στη μοίρα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οντότητες, προσπαθούν να βρουν λύσεις αλλά –προς το παρόν τουλάχιστον- ο πόλεμος συνεχίζεται, ο κόσμος ολόκληρος ανησυχεί και οι ηγέτες – της Δύσης κυρίως- έχουν «στα χέρια τους μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελώντας την κορύφωση μιας συνεχιζόμενης εδώ και χρόνια Ρωσο-ουκρανικής διαμάχης.

«Παράπλευρες Απώλειες»

Ανεξάρτητα από τα αίτια τα οποία ο καθένας τα βλέπει από άλλη οπτική γωνία, πόλεις καταστρέφονται, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι μένουν άστεγοι και μια από τις μεγαλύτερες «παράπλευρες απώλειες» είναι τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία.

Η Ελληνική Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσπαθώντας να γίνει γνωστή και να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία, έλαβε μέρος μέσω του προέδρου της, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), σε κοινή συνέντευξη Τύπου, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), του EASPD (Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία) και της InclusionEurope (άτομα με νοητική αναπηρία), την Πέμπτη 10 Μαρτίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

«Η Παγκόσμια Συμμαχία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία καλούν όλους όσους εμπλέκονται στην πολεμική σύρραξη αλλά και όσους προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία, σύμφωνα με:

√ Τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, άρθρο 11 σχετικά με καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικών κρίσεων

√ Την απόφαση 2475 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία στις συγκρούσεις

√ Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις Ανθρωπιστικές Αρχές»

Και τόνισε ότι: « Υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία. Από την κλιμάκωση του πολέμου τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σύνθετες απειλές και αυξάνεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης, βίας, τραυματισμού και θανάτου. Υπάρχει έλλειψη πρόσβασης στην εκκένωση, έλλειψη προσβασιμότητας σε πληροφορίες και έλλειψη προσβασιμότητας σε καταφύγια. Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία διατρέχουν δυσανάλογο κίνδυνο σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ιδίως οι γυναίκες με διανοητικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον 82.000 παιδιά είναι μόνα τους. Χιλιάδες ενήλικες με αναπηρία διαμένουν επίσης αποκλεισμένοι σε ιδρύματα.

Και συμπλήρωσε: « Η ανθρωπιστική αντίδραση – συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης και της επείγουσας βοήθειας – πρέπει να καταβάλει συγκεκριμένες προσπάθειες για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι αόρατοι στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αναπηρία που έχουν καταφέρει να φύγουν με δικά τους μέσα δεν υποστηρίζονται όταν φθάνουν σε γειτονικές χώρες. Τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα και μη προσβάσιμα. Ζητούμε από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες με αναπηρία έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης, της εκπαίδευσης, του βιοπορισμού και της κοινωνικής προστασίας».

Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε:

«Αυτή είναι μια κρίση μέσα σε μια κρίση. Μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων.

Πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί αμέσως, πριν να είναι πολύ αργά. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο τώρα»!

Η ουσία του μηνύματος του κ. Βαρδακαστάνη είναι ότι « Πρέπει να προστατέψουμε πάση θυσία τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία»

Και δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ: «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας πολεμικής σύγκρουσης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η ΕΣΑμεΑ και οι εταίροι της σε Ευρώπη και παγκοσμίως τονίζουν στα κράτη τις ευθύνες τους να διασφαλίσουν επειγόντως την προστασία και την ασφάλεια όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, Ουκρανών, Ελλήνων ομογενών και όλων των αμάχων. Οι επαφές της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στη χώρα επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι φρικτή.

Για παράδειγμα, τα καταφύγια στο Κίεβο είναι μη προσβάσιμα, επομένως τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να μένουν εντός σπιτιού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν πουθενά για ασφάλεια. Καλούμε την πολιτική ηγεσία και όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς που αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία:

  • Θα έχουν πλήρη πρόσβαση στη ανθρωπιστική βοήθεια
  • Θα προστατευθούν από τη βία, την κακοποίηση και την κακομεταχείριση
  • Θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως νερό και αποχέτευση, κοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές και πληροφορίες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο – τις γυναίκες και τα παιδιά με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τους τυφλοκωφούς, τα άτομα με ψυχοκοινωνικές και διανοητικές αναπηρίες και τα άτομα με υψηλές ανάγκες υποστήριξης.

Η ΕΣΑμεΑ παρακολουθεί και ενώνει τη φωνή της με όλες τις κοινωνικές ομάδες που επιθυμούν την παύση των εχθροπραξιών και την επικράτηση της ΕΙΡΗΝΗΣ».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή