Ο Ούτσε Οκόμπα με γυαλιά ηλίου και σκουφί

| «Όποτε περνούν στον δρόμο με τις μηχανές είναι μια ευκαιρία να με βρίσουν, να γελάσουν μαζί μου. Μου έχουν πει “ο μαύρος που το παίζει ότι δεν βλέπει”, άλλες φορές μου έχουν πάρει το μπαστούνι, με έχουν ειρωνευτεί εκατοντάδες φορές»

Λέει ο Ούτσε Οκόμπα για τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Ο Νιγηριανός μουσικός ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, διηγείται επιπλέον πως τον Ιούλιο του 2021 τον προσήγαγαν αναίτια και κρατήθηκε το βράδυ στο Α.Τ. Εξαρχείων χωρίς τροφή και νερό και με τους αστυνομικούς να τον πιέζουν να υπογράψει ένα χαρτί που δεν… έβλεπε.

O Nιγηριανός μουσικός Ούτσε Οκόμπα είναι μετανάστης και ΑμεΑ, αφού πάσχει εκ γενετής από μια πάθηση των ματιών που του στερεί τα τελευταία χρόνια πάνω από το 90% της όρασής του και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, η τυφλότητα και το χρώμα του δέρματός του, είναι αρκετά για να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, όπως εύστοχα σημειώνει, «σάκος του μποξ για την Ελληνική Αστυνομία».

Για τον Ούτσε, που ζει για περισσότερα από 20 χρόνια στην Ελλάδα και είναι πατέρας ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, η βία και ο εξευτελισμός από τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό είναι. Ο Ούτσε διηγήθηκε στην κάμερα του παρατηρητηρίου για την αστυνομική βία, CopWatchGr, τις αναίτιες παρενοχλήσεις, τον εκφοβισμό καταμεσής του δρόμου, τον ρατσισμό και τον μισαναπηρισμό που δέχεται κάθε μέρα από άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ τα τελευταία δύο χρόνια: «Όποτε περνούν στον δρόμο με τις μηχανές είναι μια ευκαιρία να με βρίσουν, να γελάσουν μαζί μου. Μου έχουν πει “ο μαύρος που το παίζει ότι δεν βλέπει”, άλλες φορές μου έχουν πάρει το μπαστούνι, με έχουν ειρωνευτεί εκατοντάδες φορές».

Εκφοβισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη καταγγελία για τη στοχοποίησή του δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2021 από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, χωρίς να πάρει τότε τις πρέπουσες διαστάσεις, και αφορά το πιο σοβαρό περιστατικό που συνέβη ένα βράδυ του Ιουλίου του 2021 στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Ο Ούτσε καθ’ οδόν προς το σπίτι του άκουσε να τον πλησιάζουν οχήματα, που αναγνώρισε ως μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αναίτια ακολούθησε σωματικός έλεγχος, του αρπάξαν το μπαστούνι και ο ίδιος εξηγώντας τους πως πρέπει να τον προειδοποιήσουν για τον σωματικό έλεγχο αφού είναι ΑμεΑ, έλαβε την απάντηση από τον επικεφαλής της ομάδας: «Και τι; Επειδή δεν βλέπεις πρέπει να σου συμπεριφερόμαστε αλλιώς;»

Με πρόσχημα ότι ο Ούτσε Οκόμπα δήθεν δεν εγκρίνει τον σωματικό έλεγχο από τους άντρες της ΔΡΑΣΗ, προσήχθη στο Α.Τ. Εξαρχείων όπου και κρατήθηκε μέχρι και το επόμενο πρωί, αντιμετωπίζοντας επί ώρες την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση της ΕΛ.ΑΣ. Παρέμεινε χωρίς τροφή και νερό, λοιδορήθηκε για την τυφλότητά του, του πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα, τον έγδυσαν, τον έψαξαν και παρά τις πολύωρες εκκλήσεις του για δικηγόρο λάμβανε μόνο χλευασμό από τους αστυνομικούς. «Μου είπαν να υπογράψω ένα έγγραφο και τους είπα πως είναι παράνομο να υπογράψω χωρίς παρουσία δικηγόρου, αφού δεν γνωρίζω καν τι γράφει αυτό το χαρτί». Τελικά τον άφησαν να φύγει το επόμενο πρωί.

«Καταλάβαμε ότι ο Ούτσε Οκόμπα έχει στοχοποιηθεί από συγκεκριμένες ομάδες της ΔΡΑΣΗ στα Εξάρχεια. Τον προσεγγίσαμε ώστε να βγάλουμε με ήχο και εικόνα τις καταγγελίες του στο φως της δημοσιότητας, προσπαθώντας έτσι να λειτουργήσουμε ως μοχλός πίεσης για διενέργεια των διαδικασιών που αντιστοιχούν στην υπόθεση» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» μέλος του CopWatchGr.

Όπως καταγγέλλει η ομάδα στην εφημερίδα, o εκφοβισμός της ΕΛ.ΑΣ. στον Ούτσε Οκόμπα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τη μαρτυρία του, αφού τον προσήγαγαν για ακόμη μία φορά στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων σχολιάζοντας ειρωνικά πως «βγαίνει και στο Youtube».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μαρτυρία του Ούτσε Οκόμπα στη σελίδα του CopWatchGr στο Youtube (UCHE’S STORY: POLICE GANGS OUT OF CONTROL IN ATHENS).

CopWatchGr: ένα παρατηρητήριο για την αστυνομική βία

Το CopWatchGr είναι μία από τις πολλές ομάδες αλληλοβοήθειας και δράσης πολιτών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Όταν με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας ένα νέο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας εκτυλισσόταν μπροστά από τα μάτια μας, μια ομάδα ανθρώπων, εμπνεόμενη από το κίνημα «από τα κάτω» που ξεκίνησε στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘90, το Cop Watch, το οποίο έκτοτε δρα σε κάθε πόλη και γειτονιά εποπτεύοντας τις δράσεις και τις κινήσεις της αστυνομίας με σκοπό την αποτροπή της ένστολης βίας, δημιούργησε στις 17 Νοεμβρίου του 2020 ένα δίκτυο καταγραφής και τεκμηρίωσης περιστατικών αστυνομικής βίας.

Το δίκτυο των εθελοντών δραστηριοποιείται στο Facebook, το Τwitter και το Instagram (@CopWatch.gr) συγκεντρώνει, αρχειοθετεί και αναπαράγει ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό μέσα από τα social media με σκοπό τη στήριξη των θυμάτων των ενστόλων.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή