Μπάνερ εκπομπής: ένα μεγάλο ερωτηματικό μέσα σε εικονίδιο chat από Social Media

Στη σειρά ζωντανών, διαδικτυακών εκπομπών Με Άλλα Μάτια Live είχαμε πρόσφατα τη δυνατότητα να απολαύσουμε νέα ανάπηρα άτομα που σπάνε τα στερεότυπα γύρω από την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

➥  Ποιες λέξεις (δεν) χρησιμοποιούμε, άραγε, όταν απευθυνόμαστε σ’ ένα ανάπηρο άτομο;

➥  Πώς βοηθούν τα Social Media στην εξοικείωση με την αναπηρία;

➥  Μπορεί να κάνει σεξ ένα ανάπηρο άτομο;

➥  Μπορείς να διαγνωστείς με αυτισμό μετά τα 18;

➥  Μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο κάποιος που χρησιμοποιεί αμαξίδο ή να γράψει κάποιος χωρίς δάχτυλα;

➥  Πώς χρησιμοποιεί το κινητό του ένα τυφλό άτομο και πώς το σερβίρουμε ισότιμα στο πάρτι μας;

Αυτές κι άλλες πολλές ερωτήσεις απαντήθηκαν στη διάρκεια της εκπομπής από τον Στέφανο Βούρο, Senior Copywriter ο οποίος έχει γεννηθεί χωρίς δάχτυλα, τη Μαίρη Μητσάκη, αυτιστικό άτομο συν-διαχειρίστρια του κοινωνικού προφίλ autism.greece, τον Γρηγόρη Χρυσικό, τετραπληγικο συνιδρυτή των Cool Crips και, φυσικά, τον τυφλό δικηγόρο και παρουσιαστή της εκπομπής, Βαγγέλη Αυγουλά.

Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση και η κ. Μαρία Μουσμούτη, Δρ Νομικής, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Associate Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μιλώντας για τη συμπεριληπτική γλώσσα στο δημόσιο λόγο.

Συμπληρωματικά, παρουσιάστηκαν μικρά βίντεο -στο πλαίσιο της καμπάνιας #SpeakUp, που συγκεντρώνει πάνω από 10 εκατομμύρια views- και τα οποία αναδεικνύουν πτυχές της καθημερινής ζωής ανάπηρων ατόμων.

Ο στόχος της εκπομπής ήταν να απαντηθούν απλά και κατανοητά, κοινά ερωτήματα που δέχονται, ή δε δέχονται λόγω κοινωνικής συστολής του κόσμου, τα ανάπηρα άτομα. Μέσα από την κατανόηση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με βλάβες και νευροδιαφορετικότητα μπορούν να σπάσουν τα στερεότυπα εκείνα που οδηγούν σε προκαταλήψεις σχετικά με την ικανότητα πολλών ανάπηρων ανθρώπων. Γιατί μόνο αν συζητάμε ανοιχτά θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε πραγματική συμπερίληψη!

🤟 Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταδόθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους διερμηνείς Μανουέλα Κάια Καγιοπούλου και Γιώργο Στάθη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε με υποτίτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα από την Atlas E.P. εδώ ⇓

🙏 Η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή «Με Άλλα Μάτια Live» είναι η μόνη εκπομπή στην Ελλάδα που προέρχεται από και απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, προσεγγίζοντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα, στις ανάγκες αλλά και στις εξελίξεις γύρω από την αναπηρία και υλοποιείται με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή