Εικονική περιήγηση σε αίθουσα βιβλιοθήκης με αισθητηριακές σημάνσεις ήχου και φωτός

Με την παρέμβαση της The Happy Act, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, αλλάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

της Λίνας Γιάνναρου

Πώς αλλάζει ο κόσμος; Ένα βήμα τη φορά. Αυτό το «μάντρα» εφαρμόζουν ο Χρήστος και η Μαρία Καρακασίδη, τα δύο αδέλφια πίσω από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act, που έχουν βάλει στόχο να κάνουν τον δημόσιο χώρο φιλικότερο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Με το τελευταίο τους πρότζεκτ, το βήμα μοιάζει μεγαλύτερο. Όπως ανακοίνωσαν, μετά πολύμηνη προσπάθεια και με τη βοήθεια πολύτιμων συνεργατών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πλέον το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Ήδη, στο site του ΟΠΑ (https://aueb.gr/) είναι διαθέσιμη εφαρμογή εικονικής περιήγησης, η οποία παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα πλοήγησης στους χώρους του πανεπιστημίου με άξονα την προσβασιμότητα. Ένας αυτιστικός που επιθυμεί να επισκεφθεί το πανεπιστήμιο μπορεί από το σπίτι του να ελέγξει ποιοι χώροι έχουν φυσικό φωτισμό ή είναι έντονοι ηχητικά ή έχουν συνήθως πολυκοσμία. «Έτσι μπορεί να εξοικειωθεί με τον χώρο, να γνωρίζει τι θα δει και πού μπορεί να χαλαρώσει, αφαιρώντας τους στρεσογόνους παράγοντες», εξηγεί ο Χρήστος Καρακασίδης. Η εφαρμογή πάντως μπορεί να φανεί χρήσιμη στον καθένα, αφού επιτρέπει και την αναζήτηση υπηρεσιών και πληροφοριών, την ενημέρωση για εκδηλώσεις και δράσεις, την παρακολούθηση εκδηλώσεων σε ζωντανή μετάδοση κ.ά.

Ταυτόχρονα, ειδικές σημάνσεις θα τοποθετηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου που θα προειδοποιούν τον επισκέπτη για το εκάστοτε ερέθισμα (από ειδικό αντιγκράφιτι υλικό). Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού για την ορθή επαφή και εξυπηρέτηση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ενώ θα ακολουθήσει και εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού.

Εικονική περιήγηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε αίθουσα αμφιθεάτρου με σήμανση για λάμπες φθορίου

Η πρώτη επαφή έγινε το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία του Χρήστου, που είναι απόφοιτος του ΟΠΑ. «Όταν εξήγησα στις Αρχές του πανεπιστημίου τι θέλουμε να κάνουμε, η ανταπόκριση ήταν άμεση. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, μάλιστα, το κάναμε δωρεάν, ως ελάχιστη ανταπόδοση για όσα μου είχε προσφέρει κάποτε αυτός εδώ ο χώρος». Ο συνιδρυτής τής The Happy Act ήρθε αμέσως σε επαφή με τον Νικόλα Σωπύλη, ιδρυτικό μέλος της startup VitrinaBox που εξειδικεύεται στις εικονικές περιηγήσεις. «Πριν τελειώσω τη φράση μου, ο Νίκος είπε “πάμε να το κάνουμε”. Μας έδωσε την πλατφόρμα δωρεάν, ήταν κι αυτός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Επιστρέψαμε και οι δύο 20 χρόνια μετά για να το κάνουμε το πρώτο προσβάσιμο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα». Τελικά το κόστος ήταν υψηλότερο από αυτό που είχαν υπολογίσει, αφού τα συνεργεία βιντεοσκόπησης για την εικονική περιήγηση χρειάστηκε να επανέλθουν ξανά και ξανά για να πετύχουν τους χώρους άβαφους από συνθήματα. Η εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο ΟΠΑ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Study in Greece.

«Είμαστε χαρούμενοι και ευλογημένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να επιτύχουμε τον σκοπό μας, τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας σε ένα πανεπιστήμιο-σύμβολο για την Ελλάδα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει ο Χρήστος. «Χαρά, συγκίνηση, νοσταλγία για όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα εκεί και μια ευθύνη για να προσφέρουμε πίσω όσα απλόχερα μας δόθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Όσο για τη The Happy Act, σιγά σιγά πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας χωράει όλους».

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή” 

Διαβάστε επίσης:

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καινοτομεί

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή