σκίτσο πολλών ανθρώπων σε σταθμό τρένου με αποσκευές

Η ομάδα  «Εν Δυνάμει» είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Μέσα από τις δράσεις της η ομάδα προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το “ανοίκειο”, το “περίεργο”, το “διαφορετικό” και το “ξένο” ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.

Ο τρόπος που λειτουργεί στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των μελών της ομάδας, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες.

Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Μερικά δείγματα της δουλειάς της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η θεατρική τριλογία “Το Άλλο Το Κανονικό” αποτελούμενη από τις παραστάσεις: “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα” (2014-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, το “Άλλο Σπίτι” (2016-17) μια συμπαραγωγή με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, “Ερωτευμένα Άλογα” (2018-σήμερα) η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου. Στο χώρο των εικαστικών ξεχωρίζουν οι εκθέσεις “Home? Το μικρό-μικρό σπίτι” (2015) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony και της Θούλης Μυσιρλόγλου αλλά και η εικαστική εγκατάσταση “Σημάδια” (2018) επίσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο “Δύναμη ή Αδυναμία;” (2016), το οποίο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιέννης. Παράλληλα με τις δράσεις της η ομάδα “Εν Δυνάμει” οργανώνει ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα μέλη της (κίνησης-χορού, μουσικής, εικαστικών κ.α). Η ομάδα σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχουμε ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδραύρου, Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Φεστιβάλ Créarc – Rencontres du Jeune Théâtre Européen, Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival κ.α.

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου και έδρα της η Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου. Η ηθική και υλική στήριξη της ομάδας προέρχεται από τα μέλη, τους φίλους της ομάδας και όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων της. Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Στόχος

Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη της να αποκτήσουν ποικίλα βιώματα που θα αποτελέσουν διαύλους κοινωνικοποίησης, αναγνώρισης και έμπρακτης αξιοποίησης των ικανοτήτων και των χαρισμάτων τους. Πεποίθησή όλων των μελών είναι η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης. Η ομάδα αναπτύσσει λοιπόν τις δράσεις της όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών που συμβάλλουν στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Ομάδα “Εν Δυνάμει” από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία

  • […] «Ήταν ένας άνθρωπος, ο άνθρωπος ανεμιστήρας. Αντί για σώμα είχε ένα χοντρό άκαμπτο σίδερο. Μία προπέλα για πρόσωπο, ένα κουμπί στη θέση της καρδιάς και στο μυαλό αέρα. Αέρα στο μυαλό». Έτσι έλεγε το τραγούδι της παράστασης «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» της ομάδας «Εν Δυνάμει». […]

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή