Φωτογραφία δύο σκύλων οδηγών και λογότυπο της σχολής Liberty

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Liberty with a Guide Dog”

Το meallamatia.gr παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών Liberty*, το οποίο πραγματοποιείται σε σχολεία με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα “Liberty with a Guide Dog” έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός Αττικής σχετικά με την χρήση, προαγωγή και συμπερίληψη των σκύλων οδηγών στην καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης, όπου ο Εκπαιδευτής Σκύλων Οδηγών και Προσανατολισμού/Κινητικότητας Ατόμων με Μερική ή Ολική Οπτική Αναπηρία, μαζί με τον σκύλο οδηγό ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές/τριες στις έννοιες της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης, της συμπερίληψης και των ισότιμων ευκαιριών στην καθημερινότητα.

Το πρόγραμμα, το οποίο πέρασε από τη διαδικασία της πιλοτικής εφαρμογής σε 6 σχολεία για τη λήψη της υπουργικής άδειας, πραγματοποιείται αφιλοκερδώς σε 2 διδακτικές ώρες και απευθύνεται σε έως 40 – 50 μαθητές. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας, διαφοροποιείται, συνυπολογίζοντας πάντα και τον εκάστοτε μαθητικό πληθυσμό.

Με γνώμονα πάντα τη συμπερίληψη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Liberty αξιοποιεί ποικιλία εποπτικών μέσων, αγκαλιάζοντας τους διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης των παιδιών. Ταυτόχρονα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μαθητές/ριες με αναπηρία (π.χ. εξασφάλιση διερμηνέων νοηματικής γλώσσας σε περιπτώσεις κώφωσης, ώστε να επιτυγχάνεται η ισότιμη συμμετοχή όλων).

Ο Γιάννης Κονδράρος με σκύλους οδηγούς σε πάρκο και δύο άλλα δύο άτομα μαζί του

Θεματικές ενότητες

Το “Liberty with a Guide Dog” χωρίζεται σε 2 ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει ανοιχτό, διαδραστικό διάλογο με τα παιδιά και τον εκπαιδευτή, τόσο πάνω στη φιλοζωία όσο και στην οπτική αναπηρία, με τη ζωτική συνεισφορά ανάπηρων ομιλητών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εισάγονται έτσι σε ένα θεωρητικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα μπορέσει η βιωματική γνώση να εδραιωθεί στη συνέχεια. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ακριβώς αυτή τη βιωματικότητα: αφορά στην πρακτική εξοικείωση των παιδιών με το λευκό μπαστούνι, τα φυσικά εμπόδια που συναντάνε τα τυφλά άτομα στον δρόμο τους και τους τρόπους με τους οποίους ο σκύλος οδηγός γίνεται σημαντικός βοηθός στην καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια συνολική συζήτηση, όπου τα παιδιά διατυπώνουν απορίες, μοιράζονται όσα αποκόμισαν, εξηγούν τι τους άρεσε ή/και τους προβλημάτισε, ενώ παρέχουν και τυχόν προτάσεις για βελτιώσεις στο πρόγραμμα. Για τον τελευταίο αυτό σκοπό, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές τους μπορούν να συμπληρώσουν, εάν επιθυμούν, ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του προγράμματος.

Στιγμιότυπο από εκπαίδευση σκύλων οδηγών με τον ιδρυτή της Liberty, Γιάννη Κονδράρο

Τα οφέλη της δράσης

Τα οφέλη ενός τέτοιου προγράμματος για τον μαθητικό πληθυσμό είναι πολλαπλά.

 • Προάγοντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/ριών εντείνεται η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα, η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία μεταξύ τους.
 • Το πρόγραμμα ενισχύει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και προωθεί την μοναδικότητα του καθενός, καθώς εστιάζει στην συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.
 • Μέσα από τον ανοιχτό και διαδραστικό διάλογο με τους/τις μαθητές/ριες ενθαρρύνεται η ανακαλυπτική μάθηση, η κριτική σκέψη και ο αναστοχασμός.
 • Με το πέρας της δράσης, τα παιδιά, που έχουν αποκτήσει μια σαφή εικόνα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην κοινωνία, καλούνται να προσανατολιστούν επίσης προς πιθανές λύσεις για τη συμπερίληψή τους.

*H Liberty Assistance and Guide Dogs είναι Κοιν.Σ.Επ. που ιδρύθηκε το 2019 από τον Γιάννη Κονδράρο. Προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας σκύλων – οδηγών και σκύλων θεραπείας για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες – παθήσεις. Το όραμά της είναι η προώθηση της ανεξάρτητης και αυτόνομης διαβίωσης όλων των ατόμων με μερική ή ολική οπτική αναπηρία.

Μάθετε περισσότερα για τη Liberty και τις υπηρεσίες της:

➣ Ιστοσελίδα

➣ Facebook

➣ Instagram

Δύο σκύλοι που παίζουν σε πάρκο

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Οι Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών επισκέπτονται τα σχολεία

 • Avatar
  Μαρία λέει:

  Καλησπέρα και καλή χρονιά, ηθελα να ρωτήσω αν πραγματοποιείτε δράσεις στα σχολεία.Ειμαι από τον σύλλογο γονέων σχολείου από την Αγία Παρασκευή Αττικής.

  Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή