Γυναίκα που κινεί αναπηρικό αμαξίδιο
Πηγή Εικόνας: Pixabay/ PublicDomainPictures

Σε διευκρίνιση σχετικά με τις απαγορεύσεις μετακινήσεων προχώρησε η Κυβέρνηση. Έτσι οι προσωπικοί βοηθοί αναπήρων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, εξαιρούνται από την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9:00 μ.μ..

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι ευάλωτες ομάδες, εξαιρούνται κάθετα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωναϊό. Ακόμα και μετά τις 21:00 οι βοηθοί των ατόμων με αναπηρία θα μπορούν να μετακινούνται με τον κωδικό 4 μέσω SMS.»

Θετικό το βήμα, ουσιαστικό και εναρμονισμένο με όσα ισχύουν – ή βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας- σε πολλές χώρες. Αλλά η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, ο σημερινός Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, παλεύει από το 2017 για τη θεσμοθέτηση αυτή και πέρυσι το Δεκέμβριο, πήρε με απόσπαση στο γραφείο του την 39χρονη κινητικά ανάπηρη Αντωνία Τρικαλιώτη ( όπως άλλωστε έγραψε το meallamatia.gr) με σκοπό να μπορέσει να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα της ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα, καθώς και με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό i-living*
Εξαιτίας του κόστους, οι κυβερνήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, δεν καλύπτουν αυτήν τη δαπάνη με αποτέλεσμα ακόμη και οι οικογένειες που εκπληρώνουν σε έναν βαθμό αυτόν τον ρόλο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των καθημερινών και ιδιαίτερα σύνθετων αναγκών που έχουν οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Στην Ελλάδα, με εισήγηση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση πρότεινε να συγχρηματοδοτηθεί η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Η υλοποίηση της πρότασης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας για το θέμα, με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη και της ΕΣΑμεΑ , είχε αρχίσει η επεξεργασία για την υποβολή προτάσεων και το πόρισμα επρόκειτο να παραδοθεί εντός 4 μηνών στην κ. Μιχαηλίδου. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν και η Δόμνα Μιχαηλίδου υπέβαλε την εισήγησή της.

Ανεξάρτητα του ότι η διάρκεια των τεσσάρων μηνών ήταν πολύ μεγάλη μεγάλη, έχουν μεσολαβήσει περίπου άλλοι τέσσερις μήνες μέχρι σήμερα μέσα στους οποίους η Κυβέρνηση χρειάστηκε να ασχοληθεί και με πολλά άλλα σοβαρότατα ζητήματα μεταξύ των οποίων τα Ελληνοτουρκικά, οι φυσικές καταστροφές και η έξαρση του κορωναιού. Ωστόσο η θεσμοθέτηση από το Κράτος μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης για ένα εκατομμύριο αναπήρους, δεν θα έπρεπε να έχει παραμείνει «στις καλένδες» τόσο πολύ, δεδομένου ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Η απόφαση για το τελευταίο lock down το απέδειξαν. Και χρειάστηκε ειδική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι οι Προσωπικοί Βοηθοί των Αναπήρων μπορούν να κυκλοφορούν τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έπραξε ορθότατα αλλά για το αυτονόητο.

Και το σημαντικότερο: Ποιοι Προσωπικοί Βοηθοί; Πόσοι υπάρχουν; Και με ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν;

Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει «γεμάτα τα χέρια της» με σοβαρές υποθέσεις. Αλλά η Θεσμοθέτηση Πόρων είναι ΚΑΙ αποφασισμένη ΚΑΙ αποδεκτή ΚΑΙ απαραίτητη ΚΑΙ επεξεργασμένη. Και γράφοντας τούτες τις γραμμές, δεν ψέγουμε την κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα που είναι τόσο μεγάλη ώστε να υποχρεωθεί να ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την κατ’ εξαίρεση, αυτονόητη απελευθέρωση της κίνησης των Προσωπικών Βοηθών. Οι οποίοι μάλιστα δεν είναι θεσμοθετημένοι. Και –φυσικά- δεν υπάρχουν στον απαραίτητο αριθμό.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή