Ψηφιακή φωτογραφία εγκεφάλου. Ο Εγκέφαλος σε μωβ χρώμα και τριγύρω διακλαδώσεις νεύρων με νέον απεικόνιση.
από τη Ρούλα Τσουλέα

Ποια είναι η συχνότερη νευρολογική πάθηση, ποια έχει τις σοβαρότερες επιπτώσεις και ποια αυξάνεται ταχύτερα.

Οι νευρολογικές παθήσεις έχουν μετατραπεί στην μεγαλύτερη πληγή για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς ταλαιπωρούν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού και κοστίζουν ετησίως πάνω από 11 εκατομμύρια ζωές, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ή πεθαίνουν από νευρολογικές παθήσεις. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται από ημικρανίες και εγκεφαλικά έως άνοιες, λοιμώξεις και καρκίνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, το 2021 ζούσαν με κάποια πάθηση του νευρικού συστήματος 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αντιστοιχούν στο 43,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι παθήσεις που τους ταλαιπωρούν είναι συνολικώς 37. Μεταξύ 1990 και 2021 η συνολική νοσηρότητα και θνησιμότητα από αυτές αυξήθηκε κατά 18%.

Η αύξηση οφείλεται στην συνεχή αύξηση και γήρανση του πληθυσμού, καθώς και στην αυξανόμενη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου όπως:

 • Περιβαλλοντικοί (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση)
 • Μεταβολικοί (π.χ. παχυσαρκία)
 • Παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή)

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι το 2021 πέθαναν από όλες τις νευρολογικές παθήσεις περισσότερα από 11,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ποιες είναι οι νευρολογικές παθήσεις

Οι νευρολογικές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, προκαλώντας λ.χ.:

 • Διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκέφαλου
 • Κάκωση εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού ή/και περιφερειακών νεύρων
 • Διαταραχή της νοητικής, αισθητήριας, συναισθηματικής, κινητικής λειτουργίας
 • Διαταραχή συμπεριφοράς

Η πιο συχνή νευρολογική πάθηση παγκοσμίως είναι η κεφαλαλγία τάσεως (πονοκέφαλος), γράφουν οι ερευνητές. Ταλαιπωρεί 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ακολουθούν οι ημικρανίες, με 1,1 δισεκατομμύριο πάσχοντες.

Η νευρολογική πάθηση με τις περισσότερες αναπηρίες και θανάτους είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλες νευρολογικές παθήσεις με σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την υγεία είναι, ενδεικτικά:

 • Η μηνιγγίτιδα
 • Η επιληψία
 • Η νόσος Αλτσχάιμερ και οι άλλες άνοιες
 • Οι νευρολογικές επιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη
 • Οι εγκεφαλικές κακώσεις στα νεογέννητα μωρά
 • Οι νευρολογικές επιπλοκές στα βρέφη που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα της κυήσεως
 • Ο αυτισμός
 • Οι καρκίνοι του νευρικού συστήματος

Η νευρολογική πάθηση που αυξάνεται ταχύτερα είναι η διαβητική νευροπάθεια. Βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των πιο επιβαρυντικών νευρολογικών παθήσεων του κόσμου. Η αύξησή της συμπίπτει με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο.

Και στα παιδιά

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις των νευροαναπτυξιακών παθήσεων, όπως ο αυτισμός, και των άλλων νευρολογικών παθήσεων στα παιδιά. Όπως γράφουν, το 2021 ευθύνονταν για το σχεδόν ένα πέμπτο των ετών υγιούς ζωής που είχαν χαθεί σε όλο τον πλανήτη.

Συνολικώς, το 2021 οι νευρολογικές παθήσεις κόστισαν στους ανθρώπους 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής. Τα 80 εκατομμύρια από αυτά οφείλονταν στις παθήσεις των παιδιών.

Η νέα ανάλυση αποκαλύπτει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει τρόπος πρόληψης. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, λ.χ., θα μπορούσε να αποτρέψει το 84% της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή