Μιλούν στα «ΝΕΑ» οι διευθυντές του 54ου Γυμνασίου Αθήνας και του Γυμνασίου Αργαλαστής Πηλίου που κλήθηκαν να διαχειριστούν περιστατικά σχολικού τραμπουκισμού
από τη Μαρία Μουρελάτου
Δύο διευθυντές σχολικών μονάδων που έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, ο Νικόλαος Νικολόπουλος, διευθυντής στο 54ο Γυμνάσιο στα Σεπόλια – που τον Μάιο του ’22 βίωσε τον χαμό ενός 14χρονου μαθητή ο οποίος βρέθηκε από τους γονείς του στο σπίτι απαγχονισμένος, με ορισμένους να υποστηρίζουν τότε ότι αυτοκτόνησε επειδή είχε πέσει θύμα σχολικού τραμπουκισμού – και η Αλεξάνδρα Καπραβέλου, διευθύντρια στο Γυμνάσιο Αργαλαστής Πηλίου, η οποία ακόμη παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης με τη 14χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας από συγκεκριμένα παιδιά του σχολείου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι της και να παρέμβει η Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου, μιλούν στα «ΝΕΑ» για το φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Και οι δύο επισημαίνουν την αδιαφορία των γονιών για την πρόοδο και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είχαν κληθεί σε διάλογο πριν τη διαβούλευση.
«Τα σχολεία πρέπει να είναι στελεχωμένα με ειδικούς,
οι καθηγητές δεν έχουν αυτόν τον ρόλο,
ούτε ο ρόλος του διευθυντή είναι αυτός του χωροφύλακα»
λέει η, διευθύντρια στο Γυμνάσιο Αργαλαστής
Τα ερωτήματα
«Με το να καταγγέλλει κάποιος ανώνυμα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι όσα καταγγέλλονται θα είναι και αληθινά. Υπάρχει θέμα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έρθει γονιός να μας πει ότι το παιδί του υφίσταται bullying και να αποδειχθεί τελικά ότι το παιδί του είναι που κάνει το bullying. Καταλάβατε; Και ύστερα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας ειδικός στο Δημοτικό που να καθοδηγεί τα παιδιά ώστε όταν πάνε στο Γυμνάσιο να είναι φίλοι μεταξύ τους; Τα παιδιά έχουν ή δεν έχουν όπλα στα χέρια τους; Και αναφέρομαι στο κινητό τους τηλέφωνο. Όταν τους έχεις δώσει όλα τα όπλα για να ασκήσουν βία, πώς μπορείς να τη σταματήσεις μετά; Μήπως θα έπρεπε να δούμε ότι το φαινόμενο είναι κοινωνικό και όχι αυστηρά σχολικό; Διότι οι περισσότεροι γονείς κοιτάνε πώς θα επιλύσουν τα βασικά και παρκάρουν τα παιδιά στο σχολείο. Σκεφθείτε, έδωσα βαθμούς πριν από μία εβδομάδα και θα έπρεπε να έχουν έρθει εδώ διαμαρτυρόμενοι και δεν έχει έρθει κανένας» αναφέρει ο επί 6 χρόνια διευθυντής του 54ου Γυμνασίου όπου φοιτούν 400 αγόρια και κορίτσια.
Και προσθέτει: «Διαχειρίστηκα πέρσι μια μεγάλη κρίση εδώ και η ΕΔΕ που έχω στα χέρια μου δικαιώνει 100% το σχολείο το οποίο κατηγορήθηκε ψευδώς και δυστυχώς προβλήθηκε και αυτό ήταν απαράδεκτο. Έπρεπε μετά να κάνω καθημερινές ενέσεις ανύψωσης ηθικού στα παιδιά τα οποία τα έβριζαν περίοικοι ως υπεύθυνα για τον χαμό του συμμαθητή τους – η απώλεια όμως του μαθητή εκείνου οφειλόταν τελικά σε δυστύχημα. Για μένα, η επιθετικότητα των παιδιών εντάθηκε μετά την τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά δεν έμαθαν να συνυπάρχουν, να σέβονται τον διπλανό τους, να λειτουργούν σαν ομάδα. Κάποια βρίζονται διαδικτυακά εκτός σχολείου και έρχονται να λύσουν τις διαφορές τους εντός σχολείου. Αυτά οι γονείς θα έπρεπε να τα βλέπουν». Στο Γυμνάσιο Αργαλαστής Πηλίου, που το αποτύπωμα της βίας είναι πιο πρόσφατο, η σχολική κοινότητα ακόμη επουλώνει τα τραύματά της, ενώ η διευθύντρια του σχολείου, όπως παραδέχεται στα «ΝΕΑ», τον τελευταίο καιρό έχει χάσει τον ύπνο τους.
ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟ ΤΟΥ
«Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιφανειακά και όχι στις ρίζες του»
Το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, που είχε εκκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή: ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», το οποίο, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να καταπολεμήσει το καθημερινό φαινόμενο των περιστατικών άγριου bullying μεταξύ ανηλίκων εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μεταξύ των αλλαγών που εισάγει το υπουργείο με το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι η ανάθεση της ευθύνης για τη διαχείριση των περιστατικών και των αναφορών στον διευθυντή του σχολείου, η δημιουργία ομάδων δράσης ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, η λειτουργία ειδικής άμισθης επταμελούς επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων καθώς επίσης και η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την υποδοχή και αξιοποίηση αναφορών για σχολική βία, που μόνο για τους μαθητές θα μπορεί να έχει χαρακτήρα ανώνυμο.
Δράσεις πρόληψης
Στις 13 μέρες που διήρκεσε η ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου συγκέντρωσε 259 σχόλια, με τα περισσότερα να εστιάζουν στην ανάγκη για περισσότερες δράσεις πρόληψης του φαινομένου και όχι κατάσβεσης, στον κίνδυνο που ελλοχεύει με τη δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές να καταγγέλλουν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ανώνυμα καθώς με αυτόν τον τρόπο καθίστανται απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε πιθανές συκοφαντίες, στην άμεση στελέχωση των σχολικών μονάδων με ειδικούς, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι να διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις, ενώ καταγράφεται έντονα και η απουσία από τον ορισμό του φαινομένου, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 4, μορφών εκφοβισμού που αφορούν την προσβολή του φύλου, της έμφυλης έκφρασης, της ψυχοσωματικής αναπηρίας, της ιθαγένειας, του σεξουαλικού και θρησκευτικού προσανατολισμού – οι οποίες συναντώνται συχνά στα ελληνικά σχολεία με δυσμενείς επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.
Πολύ γραφειοκρατικά
«Μου φαίνονται πολύ γραφειοκρατικά και στην πράξη μη εφαρμόσιμα όλα αυτά. Επίσης πάλι αντιμετωπίζεται επιφανειακά το πρόβλημα και όχι στις ρίζες του. Η μαγική λέξη είναι η πρόληψη μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχικής ενδυνάμωσης των παιδιών, ενταγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο», σχολιάζει στις 15 Φεβρουαρίου η χρήστρια Ειρήνη, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου η Ρηνιώ Συμεωνίδου επισημαίνει την ανάγκη προσθήκης στο άρθρο 3, που αφορά τις δράσεις πρόληψης, «της αποστολής σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εγκυκλίου με ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ των ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ παιδιών, των παιδιών προσφύγων και κάθε άλλης μειονοτικής ομάδας που κινδυνεύει από διακρίσεις και εκφοβισμό». Άλλοι χρήστες ακόμα υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ώστε αυτοί να έχουν πιο κομβικό ρόλο, τη χρησιμότητα των ψυχολόγων στην καθημερινή ζωή της σχολικής κοινότητας και τη συμμετοχή μαθητών στην ομάδα διαχείρισης των περιστατικών βίας στα σχολεία.
Ανώνυμα ή επώνυμα;
Τα σχόλια γύρω από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα και τη δυνατότητα που της προσφέρει για επώνυμες και ανώνυμες αναφορές συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο χάσμα απόψεων μεταξύ των όσων κατέθεσαν προτάσεις στη διαβούλευση. «Η καταγγελία δεν μπορεί για κανένα άτομο ή λόγο να είναι ανώνυμη. Πρέπει να διασφαλισθεί η εγκυρότητα της διαδικασίας. Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να ασχολούνται με κάθε είδους καταγγελία από ανωνύμους. Πρέπει επίσης να προβλέπεται ποινή για τους ψευδώς καταγγέλλοντες», αναφέρει στις 13 Φεβρουαρίου ο χρήστης Plevris Georgios, ενώ από την αντίπερα όχθη ο χρήστης Γιάννης, στις 12 Φεβρουαρίου, σχολιάζει: «Είναι προφανές ότι οι καταγγελίες πρέπει να είναι ΑΝΩΝΥΜΕΣ και να κοινοποιούνται άμεσα και σε άλλες Αρχές, π.χ. Αστυνομία, Εισαγγελία, ώστε να υπάρχει άμεση πειθαρχική – ποινική ευθύνη των υπαλλήλων που τις διαχειρίζονται».
«Η ανώνυμη καταγγελία, στην πορεία, όταν κληθούν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν θα παραμείνει ανώνυμη και επιπλέον, με την ανωνυμία μπορεί κάποιος να κάνει πλάκα ή ακόμη και να επιθυμεί να δράσει με φθόνο εναντίον του διευθυντή του σχολείου ή κάποιου καθηγητή ή μαθητή. Με αυτή την εξέλιξη, η διεύθυνση του σχολείου είναι απροστάτευτη. Επίσης, τα σχολεία πρέπει να είναι στελεχωμένα με ειδικούς, οι καθηγητές δεν έχουν αυτόν τον ρόλο, ούτε ο ρόλος του διευθυντή είναι αυτός του χωροφύλακα. Όσο για το πρόσφατο περιστατικό με τη 14χρονη μαθήτρια, εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε στο σχολείο και το θύμα και τους θύτες, αν και ήταν δύσκολο, αλλά άξιζε. Γίνεται δουλειά εδώ αλλά χρειαζόμαστε και τη συνδρομή ειδικών. Όπως φάνηκε, μετά τα όσα έγιναν, τα συγκεκριμένα παιδιά έπρεπε να έχουν παράλληλη στήριξη και σχολικό ψυχολόγο που να είναι κάθε μέρα μαζί τους. Εγώ δεν σας κρύβω ότι μετά τα περιστατικά εδώ στο σχολείο μας έχω να κοιμηθώ καλά μήνες. Γονείς και υπηρεσίες, τι κάνουν; Να ξέρετε, τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα από ό,τι οι γονείς τους που τα έχουν μάθει να μην την αποδέχονται. Αυτή είναι και η ρίζα του προβλήματος που πυροδοτεί τις εντάσεις».
Πρέπει ο μαθητής, ο γονιός και οποιοσδήποτε πολίτης να προστατεύονται και η ανωνυμία στην Ελλάδα είναι ο μόνος τρόπος. Γι’ αυτό και σήμερα υπάρχει έξαρση της βίας στα σχολεία. Όποιος ξέρει, δεν τολμά να καταγγείλει γιατί γνωρίζει ότι θα βρει τον μπελά του, ενώ το παιδί του θα στοχοποιηθεί τόσο από μαθητές και κυρίως από καθηγητές που θα χάσουν την ησυχία τους. Προφανώς θα υπάρξουν και ψευδείς καταγγελίες και θα ξεβολευτούν κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί στο να τις εξετάσουν, αλλά το όφελος της κοινωνίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την άσκοπη εργασία μερικών υπαλλήλων».
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ανώνυμες καταγγελίες
Ένα από τα καινούργια εργαλεία που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, για το οποίο ήδη έχουν διατυπωθεί οι περισσότερες ενστάσεις, είναι η ανάπτυξη και λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας με στόχο, όπως αναφέρει η ίδια η υπουργός, «τη διευκόλυνση της υποβολής αναφορών από τους μαθητές», οι οποίες θα μπορούν να κατατίθενται και ανώνυμα, καθώς υποστηρίζεται ότι η ανώνυμη αναφορά διευκολύνει το θύμα ή τον συμμαθητή του να αναφέρει σχετικά περιστατικά. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στα σχετικά άρθρα 6, 1 2 και 1 4 που αφορούν το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο, ο σχεδιασμός και η λειτουργία της πλατφόρμας αποτελούν ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».
Πρόσβαση για καταγγελίες θα έχουν οι μαθητές, οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Για την είσοδο στην πλατφόρμα θα απαιτείται η χρήση ατομικών κωδικών (προβλέπεται η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλους τους χρήστες) ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο εντός της πλατφόρμας, οι μαθητές θα μπορούν να υποβάλλουν επώνυμες ή ανώνυμες αναφορές εν αντιθέσει με τους γονείς και όσους έχουν την επιμέλεια μαθητών, που θα καταγγέλλουν μόνο επώνυμα. Κάθε αναφορά θα αποστέλλεται άμεσα στη σχολική μονάδα που αφορά ώστε οι υπεύθυνοι, βάσει του άρθρου 7 (διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και διευθυντής και σύμβουλος σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια) για την καταπολέμηση της σχολικής βίας, να διερευνούν το περιστατικό και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Όπως διευκρινίζεται στο άρθρο 12, σε περίπτωση που η αναφορά του μαθητή είναι ανώνυμη, τότε δεν καταχωρίζεται στο σύστημα κανένα προσωπικό στοιχείο, ούτε καν η διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου του, η λεγόμενη IP.
Πηγή: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”