Φακός επαφής πάνω σε δάχτυλο
Πηγή Εικόνας: https://blog.google/alphabet

Επανάσταση στους φακούς επαφής υπόσχονται οι δημιουργοί τους

Οι φακοί επαφής του μέλλοντος θα είναι πολύ «έξυπνοι». Εκτός από το να βελτιώνουν την όραση, θα μπορούν να «παρακολουθούν» καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό με το να διαβάζουν τη θερμοκρασία, να μετρούν τις χημικές ουσίες ή τα επίπεδα της γλυκόζης που εμπεριέχονται στο δάκρυ, ακόμη και να διαθέτουν ασύρματες κεραίες!

Φακοί Επαφής με πλέγμα αισθητήρων

Οι φακοί επαφής που σχεδιάζονται σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Κίνα, παράλληλα με τη βελτίωση της όρασης, θα μπορούν να παρακολουθούν την υγεία του χρήστη και να προλαβαίνουν ή ειδοποιούν για καταστάσεις δύσκολες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό «Matter». Οι νέοι φακοί θα διαθέτουν ένα πλέγμα αισθητήρων που μετρά τα επίπεδα φωτός, θερμοκρασίας, ακόμη και της γλυκόζης, στα δάκρυα, ενδείξεις πολύ χρήσιμες στην παρακολούθηση για διαβήτη, για επιπλοκές εγκεφαλικού επεισοδίου ή και των καρδιακών παθήσεων, καταστάσεις δηλαδή που σχετίζονται στενά με διαταραχές της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα.

Μελλοντικά θα μπορούσαν να έχουν και ασύρματες κεραίες επιτρέποντας στο φακό να μεταδίδει δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή για ανάλυση ή μικρορομποτική τεχνολογία για να ζουμάρουν με την κίνηση των βλεφάρων! Οι φακοί, ως κατασκευή, δεν βλάπτουν την όραση, ούτε το μάτι και δεν εμποδίζουν το ανοιγοκλείσιμο του βλεφάρου, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές βιοηλεκτρονικής, Γιανγκλόνγκ Ζάο, του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Surrey, και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Σίκι Γουό:

«Είμαστε σίγουροι ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν το σύστημα επιπέδων αισθητήρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μη επεμβατικός τρόπος για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τη διάγνωση της υγείας των ανθρώπων. Το εξαιρετικά λεπτό στρώμα αισθητήρων είναι διαφορετικό από τους συμβατικούς “έξυπνους” φακούς επαφής».

Το πλέγμα αισθητήρων σερπεντίνης που έρχεται σε άμεση επαφή με τα δάκρυα έχει υψηλή ευαισθησία ανίχνευσης, καλή βιοσυμβατότητα και μηχανική αντοχή. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία Mojo Vision αποκάλυψε πρόσφατα ότι ετοιμάζει τους φακούς επαφής επιστημονικής φαντασίας, τους Mojo Lens, που δίνουν την ευκαιρία στο χρήστη να βλέπει την ώρα, την ημερομηνία, τον καιρό και μελλοντικά… μουσικά βίντεο από το κινητό του.

Πηγή: www.parapolitika.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή