Η Μανουέλλα Καγιοπούλου μιλώντας στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια ΣΔΕΝ, δίπλα της διερμηνέας ελληνικής νοηματικής γλώσσας

Το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, η Μανουέλλα Κάια-Καγιοπούλου, διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που είχαμε πρόσφατα την τιμή να φιλοξενήσουμε στο meallamatia.gr, παρευρέθηκε στον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Διερμηνέων Ε.Ν.Γ. Εκεί, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εισηγήτρια, μοιράστηκε με τους/τις παρευρισκόμενους/ες την προσωπική της ιστορία για το πώς ήρθε σε επαφή με το επάγγελμα.

«Η δική μου ιστορία ξεκινά στην ηλικία των 16 ετών, σε μια δύσκολη, για την οικογένειά μας, περίοδο έχοντας χάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα. Η μητέρα μου, θέλοντας να μου δείξει τη σημασία που έχει η στάση μας στις δυσκολίες που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, άλλοι εκ γενετής, άλλοι στην πορεία αυτής, μου πρότεινε να παρακολουθήσουμε το 1οΔιεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία. Η επαφή μου με τις διαφορετικές πραγματικότητες υπήρξε καταλυτική. Εκεί είδα για πρώτη φορά, από κοντά, διερμηνέα ΕΝΓ και στιγμιαία αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Αυτό είναι το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω! Την επόμενη χρονιά, περνώντας στη τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, άρχισα να αναζητώ σχολή ΕΝΓ και έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στο χώρο της κώφωσης και στην εκπαίδευση της ΝΓ. Μια εκπαίδευση που κράτησε 7 χρόνια και συνεχίζεται καθημερινά, καθώς η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που ακολουθεί την κοινότητα.»

Ο σεβασμός και η αγάπη της για το Σωματείο ήταν έκδηλα στη συνέχεια του λόγου της: «Οι σχέσεις μεταξύ των μελών του σωματείου χαρακτηρίζονται από αλληλεγγύη, φιλία, σεβασμό· σχέσεις για τις οποίες είμαι περήφανη και τις αισθάνομαι σχέσεις ζωής. Όταν φεύγω από κάποια απαιτητική διερμηνεία με μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, είναι απαραίτητο ένα τηλεφώνημα σε κάποια/ον συνάδελφο- φίλη/φίλο, ο οποίος με μερικές λέξεις που θα πεις μπορεί να καταλάβει την κατάσταση, να συναισθανθεί, ακούγοντάς σε και μπαίνοντας στη θέση σου. Αυτό είναι λυτρωτικό. Ακόμη κι αν δεν έχει τίποτα να σου πει, μόνο που είναι εκεί να σε ακούσει και να σε καταλάβει, είναι σημαντικό· αυτό το «μαζί» κάνει τη διαφορά!».

Η Μανουέλλα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου τα τελευταία 3 χρόνια, μετέδωσε και το κλίμα που επικρατεί όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων διοικητικού χαρακτήρα:

«Υπάρχει όρεξη για δουλειά και σχέδια φιλόδοξα για την εξέλιξη του επαγγέλματός μας. Οι διαφορετικές απόψεις των μελών του συμβουλίου αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ανοιχτοσύνη, έχοντας ως στόχο την προώθηση του κοινού καλού του σωματείου ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στην κοινότητα των κωφών, ενισχύοντας το δικαίωμα της προσβασιμότητάς τους.»

🌸 Γνωρίστε περισσότερα για τη Μανουέλλα και το αξιόλογο έργο της στη συνέντευξη που μας έδωσε.

🌸 Μάθετε περισσότερα για τον εορτασμό των 30 χρόνων του Σ.Δ.Ε.Ν.Γ.

Από αριστερά Έλενα Τσαρτσαλίδη, Γιώργος Στάθης, Μανουέλλα Καγιοπούλου, Βαγγέλης Αυγουλάς

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Οι Διερμηνείς Νοηματικής Γλώσσας καταθέτουν ψυχή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή