ο Φωτογράφος Robert Cornelius
Ο 30χρονός Αμερικανός Robert Cornelius,ήταν αυτός που τράβηξε την πρώτη selfie στην ιστορία. Τράβηξε τη φωτογραφία το 1839 στο μικρό μαγαζί που διατηρούσε ο πατέρας του και χρειάστηκε να στήσει την πρωτόγονη κάμερά του σε τρίποδο και να τρέξει να στηθεί ακίνητος για 5 ολόκληρα λεπτά, περιμένοντας από το φακό να κάνει σωστά τη δουλειά του. (Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου.)

Αυχενικό σύνδρομο “του κινητού”, σύνδρομο burnout, σελφίτιδα

Η είδηση είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή αλλά δεδομένου ότι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που το διαπιστώνει, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αφού. Χωρίς αμφιβολία. «κάτι» έχουμε όλοι καταλάβει, «κάτι» έχουμε προσέξει, «κάποιο» καμπανάκι μας έχει χτυπήσει.

Λοιπόν: Η χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και έξυπνου τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων. 6 στους 10 νέους ασχολούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, παρουσιάζοντας συμπτώματα εθισμού. Ο εθισμός στα έξυπνα τηλέφωνα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τσεκάρουν ανά δύο λεπτά να δουν μήπως υπάρχει κάτι νέο.

Αυχενικό σύνδρομο του κινητού, νομοφοβία, συνδρόμο Burnout, εθισμός στα video games και σελφίτιδα έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ασθένειες της εποχής μας. Για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αυτές οι ασθένειες, θα πρέπει όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι κυβερνώντες να λάβουν μέτρα, όπως είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και, να διαθέσουν πόρους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για αναβάθμιση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

◊ Αυχενικό σύνδρομο του κινητού.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και tablets. Αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δημιουργεί πρόβλημα στον αυχένα.

Νομοφοβία.

Πρόκειται για την εξάρτηση από το κινητό και την ανησυχία που προκαλεί η απουσία του. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 53% των χρηστών κινητού τηλεφώνου βιώνουν στρες όταν χάνουν το κινητό τους ή όταν αυτό δεν έχει μπαταρία, μονάδες ή σήμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της νομοφοβίας εντοπίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες.

Σύνδρομο Burnout.

Προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες. Η ονομασία του συνδρόμου Burnout προέρχεται από την αγγλική γλώσσα, το ρήμα burnout μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «εξαντλώ, κατακαίω». Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης. Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι, μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός και ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας.

Σελφίτιδα.

Ορίζεται ως η εμμονή ενός ατόμου με την λήψη φωτογραφιών του εαυτού του, δηλαδή την λήψη seflies. Συνήθως, όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 selfies την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

Εθισμός στα video games.

Ολοένα και περισσότερα μικρά παιδιά και έφηβοι επιλέγουν σήμερα να μένουν στο σπίτι προκειμένου να παίξουν video games. Δεν είναι, όμως, καθόλου αθώα, αφού σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν εξάρτηση, εγείροντας ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Πολλά παιδιά μάλιστα εγκαταλείπουν μέχρι και το σχολείο λόγω του εθισμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και μετέπειτα ένας στους δέκα φοιτητές δεν προχωρούν τις σπουδές τους λόγω των video games.

Συνεπώς: Λάβετε τα μέτρα σας. Και για εσάς και για τα παιδιά σας.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή