Η Άννα Μπαλάν μπροστά από μικρόφωνο ραδιοφώνου

Η Άννα Μπαλάν στα Παραπολιτικά: «Οι άνθρωποι µε αναπηρία δεν είναι εξωγήινοι»

Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη

Μιλά για τις δυσκολίες, τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το ΤikTok και το ράδιο

Η Άννα Μπαλάν είναι 26 χρόνων και γεννήθηκε µε ολική τύφλωση. Όμως, αυτό δεν την εμποδίζει να είναι μια επιτυχημένη ΤikΤoker ούτε να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή στο νέο ραδιόφωνο Pride. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η Άννα ξανασυναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και μίλησε στο «S» για όσα είπαν για τη ζωή της, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος µε ολική τύφλωση.

Πες µας λίγα πράγματα για σένα.

Είμαι 26 χρόνων, κατάγομαι από τη Μολδαβία, αλλά έχω πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολούμαι µε το κοµµάτι των social media, και συγκεκριμένα είμαι creator στο ΤikΤok. Επίσης, είμαι ραδιοφωνική παραγωγός στον καινούργιο ραδιοφωνικό σταθμό Pride 98,6. Παράλληλα, είμαι εισηγήτρια στο tiktokacademy.gr σε συνεργασία µε τους bluerocket.

Γεννήθηκες µε ολική τύφλωση. Πώς είναι αυτό για τη ζωή σου;

Το ότι δεν βλέπω δεν µε νοιάζει, είναι όπως γεννιέται ένας άνθρωπος που βλέπει. Οι δυσκολίες, όμως, στην καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετικές για έναν άνθρωπο που βλέπει. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πλήρης προσβασιµότητα για έναν άνθρωπο µε αναπηρία. ∆εν εννοώ µόνο ότι δεν υπάρχουν αναπηρικές ράμπες ή οδηγοί όδευσης, αλλά και ότι δεν υπάρχει προσβασιµότητα και στο κοµµάτι της εκπαίδευσης, δηλαδή στο δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν πάντα καθηγητές παράλληλης στήριξης. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορείς να έχεις τα συγγράμματα απευθείας στα χέρια σου, αν και η δική µου άποψη είναι ότι υπάρχει λύση σε αυτό, αρκεί να υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και να επιτρέπεται στον φοιτητή να ηχογραφεί τον καθηγητή.

Πώς κυκλοφορείς στην πόλη;

Ξεκίνησα να κυκλοφορώ µε λευκό μπαστούνι από μικρή ηλικία, όταν τα εμπόδια ήταν πολύ μεγάλα, μιας και το λευκό μπαστούνι δεν μπορεί να εντοπίσει ψηλά εμπόδια. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω έναν σκύλο οδηγό, τον Νίτρο, ο οποίος είναι κυριολεκτικά τα µάτια µου και κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες διαδρομές μαζί.

Έχεις βιώσει bullying;

Στο σχολείο οι συμμαθητές µου έκαναν παρέα εντός του σχολείου μαζί µου, αλλά δεν ήθελαν να βγούμε έξω για μια βόλτα, µε εξαίρεση δύο κοπέλες. Επίσης, δεν ξέρω αν θεωρείται bullying αυτό, αλλά µου χαϊδεύουν πολύ συχνά τον σκύλο κατά τη διάρκεια της εργασίας του και αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται. Από εκεί και πέρα, το ότι συνάνθρωποί µας παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε πεζοδρόμια και διαβάσεις, το ότι κάποιος οδηγός λεωφορείου μπορεί να µη σταματήσει να µε επιβιβάσει, επειδή έχω σκύλο, είναι αρκετά.

Πέρυσι συναντήθηκες µε τον πρωθυπουργό και κάνατε ΤikΤok. Πώς ήταν η εμπειρία σου;

Ήταν ευγενικός, προσιτός και φιλόξενος και συζητήσαμε διάφορα θέματα για την προσβασιμότητα ενός ατόμου µε τύφλωση. Με εμένα προσωπικά ήταν πάρα πολύ ευδιάθετος, συζητήσιμος και πρόθυμος για να λύσει τα προβλήματά µας. Συναντήθηκα, μάλιστα, μαζί του και φέτος, την Παρασκευή 23 ∆εκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, µε αφορμή την ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα, και συζητήσαμε μαζί του εκ νέου διάφορα θέματα προσβασιµότητας. Μάλιστα, μαζί µου ήταν και η πρόεδρος των σκύλων Ελλάδος, η κυρία Γερουλάνου.

Η Άννα Μπαλάν, ο Νίτρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σου;

∆εν ξέρω αν υπάρχει δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό που µε δυσκολεύει περισσότερο είναι όταν οι ίδιοι οι συνάνθρωποί µου δεν είναι ενημερωµένοι για τους ανθρώπους µε αναπηρία και για τους σκύλους οδηγούς και όταν δεν υπάρχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία.

Τι εύχεσαι για το 2023;

Πρώτα απ’ όλα, υγεία, αλληλεγγύη, ενημέρωση και να σταματήσει ο κόσμος να θεωρεί ότι οι άνθρωποι µε αναπηρία είναι εξωγήινοι, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι. Είμαστε όλοι ίσοι σε αυτόν τον κόσμο.

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς µε την πολιτική;

Όχι, διότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να υποστηρίξω και δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμώ. Θεωρώ ότι αυτό που κάνω, µε τον τρόπο που το κάνω, µε εκφράζει περισσότερο και µε ευχαριστεί.

Μια από τις δραστηριότητές σου είναι να πηγαίνεις σε σχολεία και να ενημερώνεις μαθητές για τους σκύλους οδηγούς. Μίλησέ µας γι’ αυτό.

Μέσω του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Αγαπάμε σκύλους οδηγούς», σχεδόν σε καθημερινή βάση επισκέπτομαι μαζί µε την κυρία Γερουλάνου σχολεία σε όλη την Αθήνα και ενημερώνουµε παιδιά, δασκάλους και καθηγητές για το τι είναι ένας σκύλος οδηγός γενικότερα για την αναπηρία και, πιο συγκεκριμένα, για την τύφλωση. Γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον µας και µέσω αυτών μπορεί να γίνει καλύτερη η κοινωνία µας.

Δύο φωτογραφίες: η Άννα Μπαλάν αγκαλιά με το σκύλο οδηγό της Νίτρο

Πηγή: www.parapolitika.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “«Οι άνθρωποι µε αναπηρία δεν είναι εξωγήινοι»

  • JOHN F GOSLING λέει:

    Dear Anna. Excellent interview that gave opportunity to tell your story and educate the audience about disability and in particular blindness and severe low vision. When you referred to your college friends being comfrtable to engage with you at School (but other than two girl friends) not outside of school reflects on handicapped. The societal attitude to disability and impairment. Your mobility progression from developing travel concepts usuing a long cane and progressing on to be matched and train with a guide Dog (Nitro) is perfect. Assisted technology does also provide further progression. Guide Dogs provide opportunity of enhanced travel safety and independence. Guide Dogs also provide opportunity for mutual trust and a caring relationship. I retired on 21 December 2021 after almost 51 years of working as a Guide Dog ‘ O & M Instructor and within this time 25 years managing Guide Dog Services for Guide Doigs Victoria. A joyful, passionate career. My wife an I have 8 children abd 22 grandchildren. I admire what your professional colleagues are doing and the Greek Guide Dog programs very much. I will be attending the International Guide Dog Federation Confernce in Vancouver next April. Best wishes Anna, John Gosling AM

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή