Χέρι που κρατάει χέρι προσφυγόπουλου

Την ανάγκη να ενταθεί η διαδικασία εντοπισμού των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα και η ένταξή τους στο εθνικό σύστημα υγείας και στο εθνικό προνοιακό σύστημα επισημαίνουν οι φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για την παρουσίαση του προγράμματος «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», ένα πρόγραμμα φροντίδας προσφύγων με αναπηρία με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν καταγραφεί 1.897 πρόσφυγες με αναπηρία στο σύστημα καταγραφής αναπηρίας της Ύπατης Αρμοστείας «Progress», 490 παιδιά και 1.407 ενήλικοι.

Οι 1.158 ζουν σε ανοιχτές δομές υποδοχής και οι 739 στο πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα.

Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 16% με 20% του πραγματικού αριθμού ανάπηρων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό μεγαλύτερο από 80% δεν έχει επαρκή φροντίδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» Οδυσσέα Βουδούρη.

Από την πλευρά της, η Ξένια Πασσά, από τον τομέα Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας, επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί ο εντοπισμός των ευάλωτων προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, σημείωσε τον υψηλό κίνδυνο να πέσουν οι πρόσφυγες με αναπηρία θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας, και διακρίσεων, και την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

Όπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 10.000 οι πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν τους 2.000, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται λίγο λιγότεροι από 400.

Από τον Νοέμβριο του 2017, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το ετήσιο πρόγραμμα του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, βοήθησε να δεχτούν πρώτες βοήθειες και να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας και στο προνοιακό σύστημα 313 πρόσφυγες, που έκαναν συνολικά 887 ιατρικά ραντεβού. Από αυτούς, 11 παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ σε αρκετούς δόθηκαν παραϊατρικά βοηθήματα, όπως προσθετικά μέλη.

Τι είναι το «Κοινωνικό ΕΚΑΒ»

Το πρόγραμμα βασίστηκε στη φιλοσοφία του αντίστοιχου προγράμματος που λειτουργεί στο Παρίσι για άστεγους – πρόκειται για κινητές μονάδες, αποτελούμενες από γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φυσιοθεραπευτή, που επισκέπτονται τους ανάπηρους πρόσφυγες στο σημείο όπου βρίσκονται, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, σχεδιάζουν ένα ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα και τους συνδέουν με τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, σε συντονισμό με άτομα από την εθνοτική ομάδα στην οποία ανήκουν.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενσωματώσαμε φροντιστές, πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, που βοηθούν στην ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην εθνική τους κοινότητα, η οποία λειτουργεί σαν ευρύτερη οικογένεια για τους ανάπηρους πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Βουδούρης.

Ανέπτυξε το όραμα να δημιουργηθεί αναλυτική βάση δεδομένων για τους πρόσφυγες με αναπηρία στην Ελλάδα, σε έναν ενοποιημένο οργανισμό διαχείρισης στα πρότυπα του αντίστοιχου σουηδικού, που έχει υπό την εποπτεία του περίπου 186.000 πρόσφυγες με αναπηρία.

«Μετά το 2015, τα πράγματα είναι καλύτερα, λόγω της αλληλεγγύης που έδειξε η ελληνική κοινωνία. Νωρίτερα δεν υπήρχε καμία δομή και καμία ευαισθησία για θέματα αναπηρίας, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους Ελληνες ανάπηρους», επισήμανε ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Τη σημερινή ανεπάρκεια του κράτους να καλύψει τις ανάγκες επισήμανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ, που ζήτησε, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν οι πρόσφυγες με αναπηρία στην επιδοματική πολιτική του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δεν έσκασε καμία υγειονομική βόμβα, διαψεύσαμε τους κακόπιστους που το περίμεναν», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, που θα αποτελέσει έναυσμα για την αναβάθμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους πρόσφυγες.

Την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια προστασίας των ευάλωτων προσφύγων, ιδίως αυτών με ψυχικά προβλήματα, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων τους ή κίνδυνο να πέσουν θύματα άλλων καταστάσεων, όπως η εμπορία ανθρώπων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα από την πλευρά της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά της ισονομίας», είπε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος των Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου παρατήρησε ότι δυσχεραίνεται η καθημερινότητα των προσφύγων λόγω έλλειψης πόρων, υποδομών και τεχνογνωσίας, ωστόσο στη Λιβαδειά, τον πρώτο επαρχιακό δήμο που ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, είναι ισότιμη για πρόσφυγες και ντόπιους η πρόσβαση στις τοπικές δομές υγείας.

Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή