Ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης μ’ ένα άτομο που έχει βιώσει έμφυλη βία έχει «κατέβει» τις τελευταίες ημέρες στα …κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων. Πρόκειται για έναν δωρεάν «Οδηγό Τσέπης» που αναπτύχθηκε με βάση τα διεθνή πρότυπα και έχει ως στόχο να βοηθήσει να γίνονται αντιληπτά τα σημάδια της βίας και φυσικά να υποστηρίζονται όσοι το έχουν ανάγκη.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή με τον τίτλο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 12 γλώσσες, μεταξύ άλλων στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά, αραβικά (πλέον και στα ελληνικά) και παρουσιάστηκε επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.
Η ελληνική έκδοση του Οδηγού είναι διαθέσιμη σε όλους και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη), αλλά και στο ευρύ κοινό για θέματα βίας κατά των γυναικών και παιδιών. Μπορεί, δε, να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.
GBV Pocket Guide
Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ που υποστηρίζει σε όλη τη χώρα γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν είναι η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.
Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, σε δηλώσεις της στην «Karfitsa» τόνισε πως «η έμφυλη βία είναι ανάμεσά μας κάθε στιγμή και με διάφορα πρόσωπα, και ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» αποτελεί μια χρηστική εφαρμογή που απευθύνεται όχι μόνο σε επαγγελματίες αλλά και στο ευρύ κοινό για την καλύτερη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».
Η εφαρμογή μπορεί να κατέβει σε συσκευές Android και iOS στο Google Play και στο App Store αντίστοιχα με την ονομασία GBV Pocket Guide και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει συμβουλές και οδηγίες για το «τι να κάνει», «τι να πει» και «τι να αποφύγει» όταν κάποιος του αποκαλύπτει ένα περιστατικό έμφυλής βίας.
Επίσης, υπάρχουν βασικές πληροφορίες για την αναζήτηση σχετικών υπηρεσιών σε ζητήματα όπως π.χ. η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής βίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και HIV/AIDs, καθώς και για τους κινδύνους που διατρέχουν τα επιζήσαντα άτομα όταν αποκαλύπτουν πως έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας π.χ. τα αντίποινα από τον δράστη, την δευτερογενή θυματοποίηση.
Πώς χρησιμοποιείται ο «Οδηγός Τσέπης»
Ο Οδηγός μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, προσωπικό και εθελοντές από ΜΚΟ/ΟΚΠ, προσωπικό ανοιχτών δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε ευάλωτες ομάδες όπως για παράδειγμα άστεγους, μονογονεϊκές οικογένειες, σε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, σε άτομα με αναπηρίες, σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Επίσης, στον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» υπάρχει ενημέρωση για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν παιδιά και εφήβους. Στην εφαρμογή υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛΑΣ όπου περιγράφονται αναλυτικά οι τρόποι καταγγελίας για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.
Τέλος, αναφέρονται αναλυτικά οι τρόποι καταγγελίας από τα ίδια τα θύματα και τα τρία πρόσωπα, π.χ. καταγγελία από σχολικές μονάδες, ανώνυμη καταγγελία, τρόποι καταγγελίας όταν δεν απαιτείται άμεση αστυνομική επέμβαση και καταγγελία από ανήλικο.
Πηγή: www.karfitsa.gr