Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών που δείχνει ένα χέρι να ρίχνει φάκελο στην κάλπη και αριστερά εμφανίζεται η κατηγορία "Εκλογές 2021"

«Εκλογές 2021»

Μια ενότητα με τίτλο «Εκλογές 2021» – της οποίας η λειτουργία της έχει χαρακτήρα αρχείου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών- η οποία «εμφανίστηκε» για λίγη ώρα το πρωί της Πέμπτης, 8 Απριλίου, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις», δημιούργησε αιφνιδιαστικές εντυπώσεις σε όσους –λίγους οπωσδήποτε- «γκούγκλαραν» τον όρο «μάθε πού ψηφίζεις».

Εάν κάποιος – για οποιοδήποτε λόγο, είτε σκοπίμως, είτε από λάθος- πατούσε «πρωινιάτικα» το σχετικό λινκ, θα έβλεπε με έκπληξη ότι στο αριστερό μέρος της οθόνης, αναγραφόταν : «ΕΚΛΟΓΕΣ 2021».

Όσοι, λίγοι, «έπεσαν» επάνω στο σχετικό λινκ, άρχισαν να τηλεφωνούν αριστερά και δεξιά για να μάθουν «τι αναπάντεχο νέο ήταν αυτό». Με αποτέλεσμα, αυτοί οι «λίγοι» να γίνουν πολύ σύντομα «πολλοί» και μετά «αρκετά πολλοί» και τελικά η «είδηση» έφτασε στ’ αυτιά – και στα μάτια- στελεχών του Υπουργείου , βασικά ύστερα από τηλεφωνήματα δημοσιογράφων που εργάζονται κυρίως σε πρωινές εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια τέτοια «είδηση» δεν άργησε να φτάσει και στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, επικράτησε δυσφορία και προβληματισμός και η αναταραχή ανάγκασε τους υπεύθυνος που «τρέχουν» την ιστοσελίδα να αναζητήσουν τις… λεπτομέρειες. Ακολούθησε ανάρτηση σχετικού θέματος από το «Ποντίκι» και την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», το γνωστό avgi.gr.

Έτσι, με δελτίο Τύπου, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι για την διαχείριση της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών σιωπηλά διόρθωσαν την αναφορά σε «ΕΚΛΟΓΕΣ 2021» που υπήρχε στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» και δόθηκαν τελικά κάποιες «Διευκρινίσεις σχετικά με «σφάλμα που εντοπίστηκε».

Το Δελτίο Τύπου ενημέρωνε , γύρω στο μεσημέρι ότι «κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup), εξαιτίας τεχνικού σφάλματος στον σχεδιασμό του συστήματος, εμφανίστηκε στην πλατφόρμα η τρέχουσα χρονολογία (2021) ως χρονολογία εκλογών. Άμεσα ενημερώθηκε η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την υποστήριξη της ιστοσελίδας, η οποία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα που ανέκυψε. Η πλατφόρμα συνεχίζει να «τρέχει» κανονικά και έχει επανέλθει στην πρότερη μορφή της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της έχει χαρακτήρα αρχείου. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία επιχειρείται είναι παντελώς αυθαίρετη και εκτός τόπου και χρόνου».

Αν εξαιρέσει κανείς τα «κωμικοτραγικά» σχόλια που αναρτήθηκαν, την πρώτη και σοβαρή ανησυχία που ένοιωσαν δημοσιογράφοι, στελέχη της κυβέρνησης και στελέχη του Υπουργείου, τελικά, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Παρά την έκπληξη των πρώτων «αναγνωστών», ουδείς θα μπορούσε να διανοηθεί καν ότι μια αναγγελία πρόωρων εκλογών το 2021 θα ήταν δυνατόν να γίνει με τόσο «πλάγιο» και άκομψο τρόπο. Αλλά η ιστοσελίδα είναι επίσημη, κυβερνητική, κρατική και μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είχε παρεισφρύσει σε μια τέτοια ιστοσελίδα μόνο από λάθος, Ή…. σαμποτάζ. Και τα δυο, εξ ίσου σοβαρά και επικίνδυνα.

Πάντως εκλογές το 2021, ΔΕΝ έχουν αναγγελθεί.

Ο υπεύθυνος του λάθους αναζητείται – ίσως και να έχει βρεθεί- και η επίσημη πηγή κυβερνητικής ενημέρωσης «τραβάει τα μαλλιά της». Άσε που ένα τέτοιο λάθος πλήττει την αξιοπιστία τόσο του πολυδιαφημισμένου «ψηφιακού μετασχηματισμού» όσο και των εντεταλμένων «μάγων» του μοντέλου σύγχρονης τεχνολογίας που εφαρμόζεται.

Σχετικά με τον συντάκτη

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή