ο κος Κονοτμηνάς και ο κος Νικολόπουλος

Και ξαφνικά, ύστερα από αρκετά χρόνια, βοά και πάλι από χθες η ραδιοτηλεοπτική και επιχειρηματική αγορά , μετά την «ανανέωση» των αποκαλύψεων για καταγγελλόμενο « colpo grosso» του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά , ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος επισκέφθηκε την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Άννα Ζαΐρη.

Ο βουλευτής, χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες ότι ο ALPHA εξασφάλισε τη λειτουργία του μέσα από διαρκείς αυξήσεις κεφαλαίου , παρέδωσε στην δικαστική λειτουργό στοιχεία που δείχνουν ότι :

1. Η εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., μέσα από ένα σύμπλεγμα εξωχώριων εταιρειών, προέβαινε ανελέγκτως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις συνεχείς και εκτεταμένες ζημίες που παρουσίαζε κατά την χρήση της και

2. Προέβη σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον Δ. Κοντομηνά στην Μ. Κοντομηνά, χωρίς να πληρώνονται οι τυχόν φόροι δωρεάς και μεταβίβασης και κατά παράβαση της διάταξης του Οικονομικού Εισαγγελέα 269/2015 και της διάταξης του 14ου Τακτικού Ανακριτή 60/2016, περί απαγόρευσης μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δ. Κοντομηνά λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν τη νομιμότητα των τεράστιων ποσών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου, ούτε τη σκοπιμότητα αυτών των κινήσεων. Αποτέλεσμα; Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες, ο ιδιοκτήτης του ALPHA συνέχισε να είναι κυρίαρχος στο Κανάλι και να απαλλαγεί από ανεπιθύμητους μετόχους.

Αρχικά, η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από καιρό, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο καθηγητής Στάθης Τσοτσορός που ήταν μέτοχος στο αρχικό σήμα του ALPHA και ο οποίος δικαιώθηκε ενώ το δικαστήριο επιδίκασε ως αποζημίωση ένα τεράστιο ποσό δεκάδων εκατομμυρίων. Όπως διάβασα, «μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης θα περίμενε κανείς την ακαριαία αντίδραση των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κάτι που ΔΕΝ έγινε ποτέ».

Τα στοιχεία που παρέδωσε ο βουλευτής στη δικαστική λειτουργό στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., μέσα από ένα σύμπλεγμα εξωχώριων εταιρειών, προέβαινε ανελέγκτως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις συνεχείς και εκτεταμένες ζημίες που παρουσίαζε κατά την χρήση της αλλά και προέβη σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον Δ. Κοντομηνά στην Μ. Κοντομηνά, χωρίς να πληρώνονται οι τυχόν φόροι δωρεάς και μεταβίβασης και κατά παράβαση της διάταξης του Οικονομικού Εισαγγελέα 269/2015 και της διάταξης του 14ου Τακτικού Ανακριτή 60/2016, περί απαγόρευσης μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δ. Κοντομηνά λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς είναι –όπως ήξερα- ένας πολύ σοβαρός και επιτυχημένος επιχειρηματίας και δεδομένου ότι η καταγγελλόμενη «υπόθεση», μετά και τη δικαίωση του αρχικού καταγγέλλοντος «βρωμούσε», θα περίμενε κανείς να έχει πράξει τα δέοντα ώστε τα πράγματα να είχαν «τακτοποιηθεί» βάσει και των αποφάσεων.

Κι όμως! Όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, «το ΕΣΡ, κατά μία δέουσα να ελεγχθεί –κατ’ εμέ– απόφασή του, δεν εφάρμοσε προσηκόντως τον νόμο και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας και με… μεγάλη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί, στις 29/6/2016, από τον Δ. Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, παραμένοντας άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογών φόρος”.

Μα τόσα χρόνια πέρασαν. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί, εφ όσον υπήρχαν αποφάσεις, ΔΕΝ εφαρμόστηκαν και φτάσαμε σήμερα στο σημείο, ο κ. Νικολόπουλος (που είναι και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) να επαναφέρει το θέμα και να ζητεί από την κ. Ζαίρη να διακριβώσει εάν ο Δημήτριος και η Μαρία Κοντομηνά διέπραξαν και τα τιμωρούμενα σε βαθμό κακουργήματος εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα της καταδολίευσης δανειστών και της παραβίασης εισαγγελικής και ανακριτικής διάταξης.

Είναι να μη βοά η ραδιοτηλεοπτική αγορά – που έχει μισοκαταστραφεί τα τελευταία χρόνια- αλλά και να μην είναι σε τεράστια αναστάτωση ολόκληρο το πολιτικο/κομματικό και δικαστικό μας σύστημα το οποίο επ΄ουδενί μπορεί να θεωρηθεί ανεύθυνο;

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή