Η Αθλητική Ένωση Τυφλών Πυρσός παραταγμένοι στη σειρά στο χώρο του γηπέδου
Η Αθλητική Ένωση Τυφλών Πυρσός | Πηγή εικόνας: huffingtonpost
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ακούστε το Άρθρο

Το ετήσιο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου Τυφλών «Πυρσός», δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές να αλληλεπιδράσουν με τους συναθλητές τους από άλλες χώρες

του Γεώργιου Σταμάτη
Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. -τ.Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε κάθε έκφανση του αθλητισμού συνιστά μείζον κοινωνικό αγαθό και εφαλτήριο κοινωνικής συμπερίληψης, προάγοντας την ορατότητα τους και δημιουργώντας προϋποθέσεις για ενεργή κοινωνική ένταξη. Επιπλέον συμβάλλει ουσιωδώς στην αυτονομία, την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, τη δυνατότητα θέσης και επίτευξης στόχων, την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, τη διαμόρφωση κοινωνικών σχέσεων και την καλλιέργεια κουλτούρας αμοιβαίας αποδοχής.

Το δημοφιλέστερο άθλημα για τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι το ποδόσφαιρο τυφλών ή αλλιώς ποδόσφαιρό 5×5. Ξεκίνησε επίσημα το 1986 από την Ισπανία, όπου διεξήχθη το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα και γρήγορα επεκτάθηκε διεθνώς. Όμως στην πραγματικότητα, η ανάγκη των ατόμων με οπτική αναπηρία να βρουν διέξοδο αθλητικής έκφρασης μέσα από το ποδόσφαιρο είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τα προαύλια των ειδικών σχολείων, όταν οι τυφλοί μαθητές έβαζαν τη μπάλα μέσα σε μια σακούλα για να καταλαβαίνουν που βρίσκεται και έπαιζαν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους όπως όλα τα παιδιά. Σήμερα, η μπάλα έχει ενσωματωμένο έναν ηχητικό μηχανισμό, για να ακούγεται όταν κυλάει.

Το 1996 δημιουργήθηκε η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών, η οποία στους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησε την τέταρτη θέση, τη χρονιά που το ποδόσφαιρο 5×5 περιλήφθηκε στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα.

Η καρδιά της εθνικής μας χτυπά στη Θεσσαλονίκη, αφού η Αθλητική Ένωση Τυφλών Πυρσός, που ιδρύθηκε το 1997, αποτελεί τον πιο σταθερό και ενεργό πυλώνα της. Ο Πυρσός έχει έντονη διεθνή παρουσία, έχοντας συμμετάσχει σε πολυάριθμα τουρνουά, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις. Εδώ και 25 χρόνια φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου Τυφλών «Πυρσός», δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές να αλληλεπιδράσουν με τους συναθλητές τους από άλλες χώρες και προβάλλοντας παράλληλα τη Θεσσαλονίκη στους φιλοξενούμενους αθλητές.

Πέρυσι, με πρωτοβουλία της ποδοσφαιρικής ομάδας τυφλών της RNC Hereford του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκροτήθηκε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ομάδων ποδοσφαίρου τυφλών, με σκοπό τη διοργάνωση ετήσιου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (European Blind Football League), στα πρότυπα του Champions League. Η ομάδα του Πυρσού αποτελεί από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ενεργό μέρος της κοινής διασυλλογικής αυτής προσπάθειας, αφού η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η δεύτερη έλαβε χώρα στη Ρώμη.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τους αγώνες στη Θεσσαλονίκη και το θέαμα ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Την περίοδο αυτήν, διεξάγεται η Τρίτη φάση του πρωταθλήματος στην έδρα της ομάδας του Βασιλικού Εθνικού Κολλεγίου Τυφλών (Royal National College for the Blind’s) στο Hereford της Αγγλίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, δεν πρόκειται απλά για μια τυπική διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά για ένα συμπεριληπτικό φεστιβάλ διασκέδασης και ευαισθητοποίησης, που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο τυφλών. Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών σε διεθνείς διοργανώσεις συνιστά ένα επιδραστικό μέσο κοινωνικοποίησης, δικτύωσης και ανάπτυξης σχέσεων με αθλητές από άλλες χώρες, συντελώντας στην προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Εδώ και τρία χρόνια, οι αθλητές του Πυρσού καθώς και της εθνικής μας ομάδας αγωνίζονται και προπονούνται στο ανακαινισμένο γήπεδο της Μίκρας στην Καλαμαριά, το οποίο ανακατασκευάστηκε ώστε να πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για μια ασφαλή και άνετη προπόνηση. Αντίστοιχα γήπεδα έχουν δρομολογηθεί να κατασκευαστούν και στην Αθήνα στο πλαίσιο δημιουργίας του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, του πρώτου αθλητικού Κέντρου για αθλητές με αναπηρία.

Ο Πυρσός όχι μόνο κατάφερε να μείνει όρθιος τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων για το άθλημα, δείχνοντας το δρόμο και στις άλλες ελληνικές ομάδες που τώρα είναι ανενεργές.

Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τόσο θεσμικά, όσο και έμπρακτα τη στήριξη της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό εν γένει αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό μέσω του αθλητισμού, προάγει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας μας και δημιουργεί συνθήκες ισότητας και αμοιβαίας αποδοχής.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή