Ο Γιάννης Σερβετάς

Ο Γιάννης Σερβετάς σε μια συνέντευξη στο meallamatia.gr

Ποια είναι η πετυχημένη συνταγή που χρησιμοποιείτε τόσα χρόνια σαν ομάδα με τον Αντώνη Κανάκη και καταφέρνετε να ξεδίνει και να γελά ο κόσμος και ταυτόχρονα να απολαμβάνει τη δουλειά σας;

Γ.Σ.: Ο Κομφούκιος είπε «Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Αυτό μάλλον κάποια στιγμή το διαβάσαμε και εγώ και ο Αντώνης και ο Στάθης και ο Χρήστος αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας και όταν βρεθήκαμε όλοι μαζί το κάναμε πράξη με πολύ μεράκι αλλά και πολλή αγάπη.

Ποια είναι τα όρια της σάτιρας και ποιος τα θέτει;

Γ.Σ.: Κάποιοι λένε ότι δεν έχει όρια η σάτιρα και κάποιοι άλλοι διαφωνούν με αυτό. Η δική μου ταπεινή άποψη είναι πως τα μοναδικά της όρια της είναι αυτά που κουβαλάει ο κάθε δημιουργός μέσα του.

Έχετε διακριθεί ως συγγραφέας μέσα από τη δουλειά σας που κάνετε στον τομέα των ανεκδότων. Αυθόρμητα, το ερώτημα πολλών είναι: «Μα καλά, γίνεται σοβαρή δουλειά με … ανέκδοτα»;

Γ.Σ.: Φυσικά. Τα ανέκδοτα εννιά στις δέκα φορές είναι αληθινές ιστορίες που απλά δεν εκδόθηκαν. Είναι κάτι που έγινε κάποτε και διασώθηκε και έφτασε στο σήμερα από στόμα σε στόμα. Τα ανέκδοτα είναι ένας πραγματικός λαϊκός θησαυρός. Μάλιστα ορισμένα, μας έρχονται απευθείας από την αρχαιότητα.

Θα μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας ανέκδοτο;

Γ.Σ.:  Δεν υπάρχει αγαπημένο ανέκδοτο. Υπάρχει το σωστό ανέκδοτο την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα μια και μίλησα για αρχαιότητα, ο φιλόσοφος Σωκράτης είχε παντρευτεί την Ξανθίππη, μια γυναίκα αυταρχική, οξύθυμη και ζηλιάρα που τον ταλαιπωρούσε πολύ στο γάμο τους. Ένας μαθητής του Σωκράτη, που το κορίτσι του τον πίεζε να παντρευτούν, την πήρε μαζί του και ρώτησε.

-Δάσκαλε. Να παντρευτώ; Είναι καλός ο γάμος;

-Βεβαίως, απάντησε κατευθείαν ο Σωκράτης .

-Εσείς δάσκαλε το λέτε αυτό που τόσο σας έχει ταλαιπωρήσει η γυναίκα σας στο γάμο σας; του είπε θυμωμένος ο νεαρός.

-Να παντρευτείς, του απάντησε ήρεμα ο Σωκράτης. Να παντρευτείς γιατί αν είναι καλή η γυναίκα σου θα ζήσεις μαζί της μια ευτυχισμένη ζωή. Αν πάλι παντρευτείς καμία σαν τη δική μου, Ε, τότε θα γίνεις φιλόσοφος και εσύ.

Έχετε κατακτήσει και πολύ νεανικό κοινό. Αν λοιπόν σήμερα, στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, σας έδιναν μισή ώρα χρόνο να διασυνδεθείτε και να αλληλεπιδράσετε με όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας, τι θα τους λέγατε; Τι υλικό θα προβάλλατε; Με ποιο ανέκδοτο θα «σπάζατε τον πάγο» και ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους μείνει στο τέλος αυτής της επαφής;

Γ.Σ.: Δε θα έλεγα ανέκδοτο. Θα άνοιγα τη βικιπαιδεία στη ημερομηνία που θα κάναμε την τηλεδιάσκεψη και με μπούσουλα του τι είχε γίνει σαν εκείνη την ημέρα στα χρόνια που είχαν περάσει θα στήναμε ένα μάθημα – συζήτηση. Ένα μάθημα που θα ξεκινούσε από την πραγματικότητα και θα το στήναν τα ίδια τα παιδιά. Γιατί η πληροφορία έχει ενδιαφέρον όταν δε λέγεται για να λέγεται και μέσα από αυτή έρχεται και η αγάπη για την έρευνα και την γνώση

Ο τίτλος της ιστοσελίδας μας, αλλά και το μότο ζωής όσων την εμπνευστήκαμε, είναι το «Με Άλλα Μάτια». Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή μας την πρόσκληση και πρόσκληση; Τι θέλετε να βλέπετε καθημερινά «Με Άλλα Μάτια»;

Γ.Σ.: Μέχρι να γεννηθεί ο γιός μου ούτε που φανταζόμουν ότι υπήρχε άλλη οπτική από εκείνη την εγωκεντρική που είχα ως τότε. Μετά όμως όλα άλλαξαν. Όταν βλέπεις και με άλλα μάτια, γίνεται η ζωή πιο χαμογελαστή. Δεν κάνεις στους άλλους κάτι που τους ενοχλεί και όλα γίνονται ομορφότερα. Άλλωστε η ζωή είναι μια ωραία βόλτα επάνω σε αυτό το γιγάντιο παιχνίδι του διαπλανητικού λούνα παρκ που γυρίζει γύρω γύρω από τον εαυτό του και γύρω γύρω από τον ήλιο. Αυτή την ωραία βόλτα ας την κάνουμε όπως της αξίξει και της πρέπει. Με χαμόγελα και σεβασμό σε αυτούς που κάθονται δίπλα μας.

Τι πιστεύετε ότι μας έμαθε ο κορωναιός;

Γ.Σ.: Ότι δεν υπάρχει τίποτα το αυτονόητο. Ξυπνήσαμε ξαφνικά μια μέρα και τίποτα δεν ήταν όπως το γνωρίζαμε. Γίναμε ξαφνικά όλοι οι άνθρωποι συμπρωταγωνιστές σε ένα τρομακτικό ριάλιτι. Σε ένα ριάλιτι που κανείς δε θα ήθελε να βρίσκεται. Όμως να σας πω κάτι; Να είστε σίγουροι πως από αυτή την ιστορία θα βγούμε νικητές. Θα βγούμε και πιο δυνατοί και πιο σοφοί και μετά θα βλέπουμε την κοινωνία γενικότερα και Με Άλλα Μάτια.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Σερβετάς (Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 1966) είναι Έλληνας παρουσιαστής σατιρικών εκπομπών και συγγραφέας. Παρουσιάζει τις εκπομπές Ράδιο Αρβύλα και Βινύλιο μαζί με τον Αντώνη Κανάκη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις περισσότερες δουλειές του. Άλλες εκπομπές στις οποίες συμμετείχε είναι οι Comfuzio, Α.Μ.Α.Ν., Α.Μ.Α.Ν. τα καθάρματα και Γιάννης ο όμορφος.

Επίσης, ο Σερβετάς είναι επιτυχημένος συγγραφέας, με μεγάλη επιτυχία στον τομέα. Τα βιβλία του είναι βασισμένα κυρίως πάνω σε ανέκδοτα, χαρακτηριζόμενος ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πού έχουν δουλέψει πάνω στον τομέα των ανεκδότων.

Ο Γιάννης Σερβετάς ξεκίνησε τα πρώτα τηλεοπτικά του βήματα από το Comfuzio, παρέα με τούς Αντώνη Κανάκη, Σωτήρη Καλυβάτση και Αντώνη Παραρά, ενώ μετά το τέλος του Comfuzio και τον θάνατο του Αντώνη Παραρά ο Αντώνης Κανάκης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης και ο Γιάννης Σερβετάς συνέχισαν με την εκπομπή «Α.Μ.Α.Ν.», η οποία στην αρχή θα περιελάμβανε και τον Αντώνη Παραρά. Αυθόρμητα οι τηλεθεατές της εκπομπής έδωσαν στα αρχικά την ερμηνεία Αντώνη Μας Άφησες Νωρίς. Αργότερα, οι τρείς φίλοι αφιέρωσαν την επιτυχία του Α.Μ.Α.Ν. (και του spin-off του, Α.Μ.Α.Ν.: Τα Καθάρματα) στη μνήμη του αδικοχαμένου Παραρά. Που αρχικά προβάλλονταν από Mega και μετά στον ANT1 με την ονομασία (Α.Μ.Α.Ν.) τα καθάρματα

Ύστερα, μετά το τέλος του Α.Μ.Α.Ν. ο Γιάννης Σερβετάς μαζί με τον Αντώνη Κανάκη, Χρήστο Κιούση και Στάθη Παναγιωτόπουλο δημιούργησαν τους Ράδιο Αρβύλα, τη γνωστή επιτυχημένη σατιρική εκπομπή. Επίσης έχει και εκπομπή στο ραδιόφωνο μέσω της συχνότητας τού Imagine 89.7 και του FLY 104.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή