Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα παρουσίασης του Χίλων

από τη Σπυριδούλα Σπανέα

Τα θεμέλια για ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα κρατικής χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών μπήκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο όπου στεγάζεται το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς παρουσίασαν σε αντιπροσωπείες 48 αθλητικών ομοσπονδιών το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων», το οποίο θεσπίζει μία σειρά από κριτήρια με τα οποία θα πιστοποιείται η δραστηριότητα κάθε ομάδας και, κατά συνέπεια, το ύψος της χρηματοδότησής της.

Η παρουσία ξεκίνησε με έναν μίνι απολογισμό από τον υφυπουργό Αθλητισμού σχετικά με τα επιτεύγματα και τις δράσεις που υπήρξαν το τελευταίο επτάμηνο στον αθλητισμό. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η κύρωση του νέου καταστατικού της ΕΟΕ, τα όρια θητείας και ηλικιών για τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών, η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ανήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής στήριξης για τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς στην ημερίδα για την παρουσίαση του Χίλων

«Για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφαρμόζει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Η ύπαρξη ενός συστήματος διαφανούς αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης αναφερόμενος στο σύστημα «Χίλων».

Το σύστημα που φέρει το όνομα του Λακεδαιμόνιου σοφού της αρχαιότητας, θα χρησιμοποιεί 63 δείκτες από τα δεδομένα των ομοσπονδιών, που θα καταλήγουν σε τέσσερα κριτήρια (μέγεθος, δραστηριότητα, διακρίσεις και διακυβέρνηση), σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογούνται οι ομοσπονδίες. Το 2020 από τα 18.000.000 ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης το 20% θα διανεμηθεί σύμφωνα με το σύστημα «Χίλων», το 2021 το ποσοστό θα φτάσει το 45% και το 2022 το 70%.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και Ολυμπιονίκης του πόλο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του συστήματος «Χίλων», πραγματοποίησε αναλυτική παρουσίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στείλει οι αθλητικές ομοσπονδίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μέχρι και την παρουσίαση, δεν είχε στείλει στοιχεία.

Η ομοσπονδία που συγκέντρωσε τα καλύτερα νούμερα, σύμφωνα με τα τέσσερα κριτήρια του «Χίλωνα», ήταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ).

Ακολούθησε ο στίβος, το βόλεϊ, το μπάσκετ, η κωπηλασία και η ιστιοπλοΐα. Σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις, τα περισσότερα μετάλλια έχει φέρει στη χώρα μας η ΚΟΕ, η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία.

Ανάλογη θα είναι η αξιολόγηση και των μη ολυμπιακών ομοσπονδιών, καθώς και των Ομοσπονδιών Ατόμων με Αναπηρία.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, αφού εκφράστηκαν θετικά για το νέο σύστημα αξιολόγησης, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους ανθρώπους της ΓΓΑ.

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή