Ασπρόμαυρο σκίτσο του Ηρακλή Μοσκώφ. Έχει γένια, φοράει σακάκι και γραβάτα. Κείμενο: Γνώμη του Ηρακλή Μοσκώφ. Ο αθλητισμός ως όχημα συμπερίληψης για άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες.

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ*

Η θεραπευτική λειτουργία του ομαδικού αθλήματος

Τη δεκαετία του 30, το ποδόσφαιρο άρχισε να χρησιμοποιείται θεραπευτικά στο Asilo-de-Torres στην Αργεντινή, στο πλαίσιο της ομαδικής θεραπείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 40, διοργανώθηκαν στη Γαλλία οι πρώτοι διανοσοκομειακοί αγώνες ποδοσφαίρου, επιβεβαιώνοντας τη θεραπευτική λειτουργία του ομαδικού αθλήματος στην ψυχική υγεία των χρόνια πασχόντων.

Από την ίδρυση των Special Olympics τη δεκαετία του ‘70, ο αθλητισμός άρχισε να λειτουργεί σιγά σιγά ως όχημα κοινωνικής συμπερίληψης. Το κίνημα έθεσε στόχο την προαγωγή του δικαιώματος της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού και τη διαμόρφωση κουλτούρας αποδοχής της ετερότητας. Τον Ιανουάριο του 2018, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cambridge University Press, οι ερευνητές απέδειξαν την ευεργετική επίδραση του ομαδικού αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου, έπειτα από 25 χρόνια προώθησης του συγκεκριμένου αθλήματος ως μέσου θεραπείας σε ψυχωσικούς ασθενείς.

Εμείς ως πρώην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων και νυν Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας έχουμε προωθήσει επανειλημμένως δράσεις για τη συμμετοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αθλητικές δραστηριότητες, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Ενδεικτικά έχουμε υλοποιήσει τουρνουά ποδοσφαίρου με την ομάδα του Ολυμπιακού και 40 ασυνόδευτα παιδιά, κάτι που αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα ένταξης και επιτυχημένης συνεργασίας δεδομένου πως το δημοφιλές άθλημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσωπικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας της κουλτούρας ανεκτικότητας. Έχουμε υποστηρίξει και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε το πρόγραμμα «Together in Sport-», σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Μετάδραση.

Η αναπηρία δεν είναι ιατρική αλλά κοινωνική.

Πρόκειται για μια κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά παιδιά και νεαρούς πρόσφυγες και Έλληνες έως 21 ετών και συμπεριλαμβάνει παιδιά και νέους με φυσική ή νοητική αναπηρία με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών και τη διαμόρφωση μίας ακόμα πιο ανοικτής, πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας. Ολοι γνωρίζουμε πως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων αναπτύσσονται όπου υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς και πως ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και οικοδόμησης ισότιμων κοινωνικών σχέσεων ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή πολιτισμικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται κάποιος.

“Αρτιμελιστικές αντιλήψεις”

Επιδίωξή μας είναι ο αθλητισμός να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικό μέσο ενδυνάμωσης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των προσφύγων και των μεταναστών, των τοξικοεξαρτημένων και των ατόμων με αναπηρία. Διότι η αναπηρία δεν είναι ιατρική αλλά κοινωνική. Πρόκειται για μια κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια, που συνδέεται με επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις. Κι αυτές οι αντιλήψεις -κατεξοχήν αρτιμελιστικές- καθορίζουν τον τρόπο που θα υπάρχουν τα ανάπηρα και τα μη ανάπηρα άτομα, το πώς και πόσο θα έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, στα σπορ. Κατ’ επέκταση τέτοιου είδους αντιλήψεις -αρτιμελιστικές, σεξιστικές ή ρατσιστικές- καθορίζουν ποιοι θα έχουν ή δεν θα έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες για να αναδείξουν και να εξελίξουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους. Κι αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο με μια, δύο ή περισσότερες ευαλωτότητες.

Ο αθλητισμός είναι εκείνος που μπορεί -περισσότερο από οτιδήποτε άλλο- να λειτουργήσει θεραπευτικά και παράλληλα να σπάσει τα στερεότυπα και να εξαλείψει τις προκαταλήψεις.

* Ο Ηρακλής Μοσκώφ είναι γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νεα”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή