φωτογραφία του αθλητή στο αναβατόριο

«Λοιπόν, σήμερα θα σας πω για τα χθεσινά μας ξεφτιλίκια…»

Δύο ώρες έμεινε κολλημένος στο αναβατόριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ αθλητής από τη Σλοβενία με αναπηρία διότι το μηχάνημα δεν ήταν συντηρημένο και δεν απασφάλιζε.

Όπως καταγγέλλει η Ελευθερία Καστρινάκη, αρχιτέκτονας και κατασκευάστρια αθλητικού εξοπλισμού του παραολυμπιακού αθλήματος boccia, μετά από πρόσκληση του αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αετοι» σε Σλοβένους αθλητές-τριες boccia να έρθουν στην Ελλάδα, προγραμματίστηκε η παρακολούθηση σχετικής ομιλίας στο Μαθηματικό της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Θυμάστε που σας είπα ότι πήγαμε στη Σλοβενία και ήταν όλα προσβάσιμα και υπέροχα; Ε, τώρα ήρθε η Σλοβενία εδώ. Ήρθαν κάποια άτομα από εκεί και ήταν η σειρά μας να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. Και την ανταποδώσαμε» γράφει η κ. Καστρινάκη, σημειώνοντας πως άλλοι φοιτητές της σχολής με αμαξίδιο που πέρασαν από το σημείο της ανέφεραν πως το πρόβλημα ήταν συχνό:

«Πάλι κόλλησε; Υπομονή, θα ξεκολλήσει» της είπαν.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Λοιπόν, σήμερα θα σας πω για τα χθεσινά μας ξεφτιλίκια. Για μένα η χθεσινή μέρα ήταν μία μέρα με έντονα συναισθήματα -θυμού, κυρίως. Θυμάστε που σας είπα ότι πήγαμε στη Σλοβενία και ήταν όλα προσβάσιμα και υπέροχα; Ε, τώρα ήρθε η Σλοβενία εδώ. Ήρθαν κάποια άτομα από εκεί και ήταν η σειρά μας να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. Και την ανταποδώσαμε.

Πήγαμε χθες το πρωί στο μαθηματικό για να παρακολουθήσουμε μία ομιλία στον 3ο (στο καθόλα προσβάσιμο μαθηματικό) και ο άνθρωπος της φωτογραφίας πέρασε 2 ώρες κολλημένος στο αναβατόριο της Σχολής γιατί δεν απασφάλιζε για να κατέβει. Και ξέρετε γιατί δεν απασφάλιζε; Γιατί δεν ήταν συντηρημένο.

Και ξέρετε πώς το ξέρω; Γιατί περάσαν δύο χρήστες αμαξιδίου στο δίωρο που ήμασταν εκεί-φοιτητές της σχολής και μας είπαν: “Πάλι κόλλησε; Υπομονή, θα ξεκολλήσει”.

Και ξέρετε με ποιους είχαν έρθει οι φοιτητές στη σχολή τους; Με το μπαμπά τους. Να σας πω γιατί; Γιατί αυτά τα ανaβατόρια που κόστισαν καμιά 30αριά χιλιάδες δε φρόντισε κανείς να μπορούν να τα λειτουργούν οι χρήστες τους. Πρέπει να στείλεις κάποιον να βρει το φύλακα που έχει το τηλεχειριστήριο για να σε ανεβάσει εκείνος. Και μαντέψτε. Τα ανaβατόρια δεν είναι όλα κοντά στο μέρος που είναι ο φύλακας. Ούτε ο φύλακας είναι βιδωμένος στο φυλάκιο.

Και ξέρετε γιατί συμβαίνουν αυτά; Γιατί από κανενός το μυαλό δεν περνάει ότι οι φοιτητές με αναπηρία μπορεί να θέλουν να πάνε στη σχολή τους χωρίς το μπαμπά τους. Μπορεί να θέλουν να πάνε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, να κάνουν παρέα με τους συμφοιτητές τους, να κάνουν κοπάνα μία μέρα και να πιούν καφέ και να παίξουν τάβλι χωρίς το μπαμπά τους μπάστακα. Και τέλος πάντων, να πάνε σαν άνθρωποι στην τάξη τους χωρίς να νιώθουν ότι παίζουν στο survivor. Και οι περισσότεροι θα διαβάσετε αυτή την ανάρτηση και θα κουνήσετε το κεφάλι, θα τσαντιστείτε και λίγο και θα πείτε: “να, αυτοί είμαστε”.

Εμένα αυτή η δικαιολογία δε μου αρκεί και δε θα έπρεπε να αρκεί σε κανέναν. Εγώ από χθες νιώθω τρομερή ντροπή και τρομερή οργή. Όχι γιατί συνέβη σε έναν άνθρωπο που η δική του καθημερινότητα δεν είναι αυτή η ξεφτίλα. Αλλά γιατί συνηθίσαμε τόσο πολύ σε αυτή την εικόνα που στο τέλος της μέρας μας φαίνεται φυσιολογική. Ντροπή μόνο».

Πηγή: www.alfavita.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή