Ανάλυση Βάσεων 2019-λογότυπο νέου φροντιστηρίου

Νταρίδης Ιωάννης

Γενικώς οι βάσεις κινήθηκαν πτωτικά.

Στο πρώτο πεδίο η πτώση αφορά όλα τα τμήματα. Ενδεικτικά τα τμήματα της νομικής χάνουν περίπου 200-300 μόρια, της ψυχολογίας μέχρι 500 μόρια, ενώ τα φιλολογικά μέχρι και 2000 μόρια. Στα δε παιδαγωγικά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι βάσεις ακολουθούν κι εδώ καθοδική πορεία (μέχρι και 900 μόρια).

Στο δεύτερο πεδίο η πτώση είναι εμφανής ακόμη και στο Μετσόβιο. Αν εξαιρέσει κανείς το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών ( 74 μόρια), σε όλα τα υπόλοιπα η πτώση κυμαίνεται από 19 μόρια (μηχανολόγων μηχανικών) έως και 845 μόρια (τοπογράφων μηχανικών). Η καθοδική πορεία των βάσεων στα τμήματα της επαρχίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Π.χ. οι πολιτικοί μηχανικοί στο Δημοκρίτειο (Ξάνθη) χάνουν περισσότερα από 900 μόρια με βάση κάτω από τις 12000 μόρια, ενώ οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί στην Πάτρα χάνουν περισσότερα από 300 μόρια.

Και στο τρίτο πεδίο η πτώση ξεκινάει από τα κεντρικά τμήματα της Αθήνας. Χαρακτηριστικά η Ιατρική Αθηνών χάνει περίπου 300 μόρια (18724), ενώ το βιολογικό 350 (17688). Και στη Θεσσαλονίκη η μείωση για την Ιατρική φτάνει περίπου τα 220 μόρια και άνω των 400 το βιολογικό. Σημειωτέον ότι στο 3ο πεδίο, όπως και στο 2ο, τα γεωπονικά τμήματα υπέστησαν καθίζηση, εξαιτίας της μετατροπής των αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Πολλαπλασιάστηκαν, ουσιαστικά, τα τμήματα με παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα. Ενδεικτικά το τμήμα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΒΟΛΟΣ) ούτε λίγο ούτε πολύ χάνει περίπου 3500 μόρια.

Στο 4ο πεδίο η εικόνα – σε αντίθεση με τα υπόλοιπα – είναι μικτή. Στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρατηρείται άνοδος των βάσεων, με κορυφαίο το τμήμα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) που αγγίζει τις 18000 μόρια ( 650), ενώ και στον Πειραιά επί παραδείγματι το τμήμα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ σημειώνει άνοδο της τάξης των 1200 μορίων. Αντίθετα, οι βάσεις των τμημάτων πληροφορικής της επαρχίας σημειώνουν πτώση που αγγίζει τα 1500 μόρια (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ στην ΤΡΙΠΟΛΗ).

Δείτε επίσης:

Δωρεάν δίδακτρα για τους αριστούχους μαθητές από το Νέο Φροντιστήριο

Σχετικά με τον συντάκτη

Το Νέο Φροντιστήριο αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή