Κοντινή φωτογραφία σε χέρι γιατρού που φοράει γάντι και κρατάει μια πλαστική καρδιά πιστό αντίγραφο του ανθρώπινου οργάνου.

Μπορούν να μεταμοσχευθούν και καρδιές που έχουν πάψει να χτυπούν μετά από κυκλοφορικό θάνατο

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν μια νέα δεξαμενή δωρητών οργάνων για μεταμοσχεύσεις καρδιάς, άτομα των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, με αποτέλεσμα τον λεγόμενο κυκλοφορικό θάνατο. Παραδοσιακά, οι μόνοι άνθρωποι που θεωρούνταν κατάλληλοι δότες οργάνων ήταν εκείνοι που είχαν κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκροί αλλά των οποίων η καρδιά και άλλα όργανα συνέχιζαν να λειτουργούν.

Νέα ομάδα δωρητών οργάνων

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει και μια άλλη ομάδα δωρητών οργάνων: άτομα που μπορεί να έχουν σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις αλλά δεν είναι εγκεφαλικά νεκρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι θεωρούνται νεκροί όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά μετά την απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης, που ονομάζεται επίσης και κυκλοφορικός θάνατος. Η δωρεά μετά από κυκλοφορικό θάνατο, ή DCD, έχει αποφέρει καρπούς και σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Γίνεται επίσης και στις ΗΠΑ για όργανα όπως οι νεφροί. Αλλά οι αμερικανικές ομάδες μεταμοσχεύσεων ήταν πιο απρόθυμες να δεχτούν καρδιές που σταμάτησαν να χτυπούν, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, από φόβο ότι η έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά θα έβλαπτε το όργανο και θα επηρέαζε τη μακροζωία του.

Λίγο μετά το θάνατο και πριν η καρδιά μπορεί να σωθεί, «υπάρχει αυτή η περίοδος κακής ροής αίματος ή και μη ροής αίματος στην οποία η καρδιά είναι πολύ ευαίσθητη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό», δήλωσε ο Δρ Jacob Schroder, χειρουργικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέας της νέας μελέτης. Όχι μόνο ήταν δυνατό, ανακάλυψαν ο Schroder και η ομάδα του, αλλά στην πραγματικότητα η καρδιά από αυτήν την ομάδα δοτών λειτουργεί εξίσου με αυτή από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

Η κλινική μελέτη

Στην πρώτη κλινική δοκιμή της νέας τεχνικής, η ομάδα επέλεξε τυχαία 180 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια για να λάβουν είτε ένα αναζωογονημένο όργανο δότη είτε μια καρδιά από έναν δότη μετά από εγκεφαλικό θάνατο. Μετά από έξι μήνες, ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν αναζωογονημένες καρδιές μετά από κυκλοφορικό θάνατο ήταν εξίσου καλά με εκείνους των οποίων οι νέες καρδιές προέρχονταν από άτομα που είχαν χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκρά. Επιπλέον, η ομάδα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το 90% των καρδιών που προέρχονταν από δότες μετά από κυκλοφορικό θάνατο , που σημαίνει ότι λίγες περιπτώσεις χάθηκαν. «θα πρέπει να αποτελέσει πάγια τακτική», είπε ο Schroder, «και κάθε κέντρο μεταμοσχεύσεων στη χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τη χρησιμοποιήσει».

Αφού εντοπιστεί ένας δότης, η ομάδα μεταμόσχευσης βρίσκεται σε ετοιμότητα μετά την απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης. Μόλις η καρδιά σταματήσει να χτυπά, κάτι που μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες, οι γιατροί περιμένουν τουλάχιστον πέντε λεπτά για να δηλώσουν θάνατο. Έπειτα με ταχείς ρυθμούς, πρώτα ψύχουν την καρδιά και την αφαιρούν από τον νεκρό ασθενή και μετά την βάζουν σε ειδικό μηχάνημα που τη γεμίζει με ζεστό αίμα. Μικρά χτυπήματα από έναν βηματοδότη την βοηθούν να ξεκινήσει και να χτυπήσει ξανά. Διατηρείται στο μηχάνημα μέχρι να είναι έτοιμη για τον παραλήπτη.

Πηγή: www.healthdaily.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή