Εικαστικό. Ιστορικός πίνακας που απεικονίζει κάποια μάχη. Πάνω στη φωνογραφία κείμενο: Νεότερη Ελλάδα. Νέα Μόνιμη Έκθεση Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Το Νούμερο 3ος όροφος. Κάτω από τον πίνακα το λογότυπο της hands up.

Mόνιμη έκθεση με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την HandsUp

📌 Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2024 στις 18:00 το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί μια μοναδική ξενάγηση με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την HandsUp στις ανανεωμένες αίθουσες στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη. Οι αίθουσες 33-36 παρουσιάζουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας καλύπτοντας την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα. Η δημιουργία του ελληνικού κράτους, η διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, η βασιλεία του Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα, η βασιλεία του Γεωργίου Α΄, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο μεσοπόλεμος και το Έπος του 1940-1941 ζωντανεύουν μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, αυλικές ενδυμασίες και έργα τέχνης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗΣ

Η μόνιμη έκθεση με θέμα τη διαχρονική ιστορία του ελληνισμού από την προϊστορία έως τη μεταπολεμική περίοδο όπως την οραματίστηκε και υλοποίησε ο Άγγελος Δεληβορριάς εγκαινιάστηκε στο ιστορικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη το 2000. Στο σχήμα αυτό, ο τρίτος όροφος περιλάμβανε τα χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έως και τη δεκαετία του 1960. Το 2012, το έσχατο τμήμα των αιθουσών του τρίτου ορόφου, αφιερωμένο στην πνευματική εποποιία της «γενιάς του ’30», μεταφέρθηκε στην Πινακοθήκη Γκίκα, αφήνοντας μετέωρη την αφήγηση.

Μετά την έκθεση «1821 Πριν και Μετά», η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, για τους σκοπούς της οποίας αναψηλαφήθηκαν όλες οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με υλικό από τον 18ο έως τον όψιμο 19ο αιώνα, κρίθηκε απαραίτητο να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Παρόμοια αναδίφηση στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και έως τον μεσοπόλεμο έγινε για τις ανάγκες της έκθεσης «Μικρά Ασία. Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», εμπλουτίζοντας το υλικό της αίθουσας 36. Τέλος, η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού στις δύο αυτές εκθέσεις δημιούργησε ένα κύμα νέων δωρεών σε αξιόλογα κειμήλια και έργα ζωγραφικής και διακοσμητικών τεχνών, τα οποία άξιζε να συμπεριληφθούν στη μόνιμη έκθεση.

Αποφασίστηκε λοιπόν, αντί να εγκατασταθούν απλά τα αντικείμενα στις παλιές τους θέσεις επιστρέφοντας από τις δύο εκθέσεις (οι οποίες έγιναν στο κτήριο της Πειραιώς 138), να σχεδιαστεί μια επανέκθεση που θα επέτρεπε τη βέλτιστη ανάδειξη τόσο των νέων ευρημάτων όσο και των καινούριων αποκτημάτων.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή