• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Νάσος Ηλιόπουλος: Ο Κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκροτηθεί μόνο από κομματικά μέλη!
 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος

Νάσος Ηλιόπουλος

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο είναι υποψήφιος διδάκτορας. Έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Το 2002 έγινε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και από το 2010 έως το 2013 διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Στις 11 Νοεμβρίου 2016 ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 ήταν υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας το 2019. Στον πρώτο γύρο έλαβε 35.392 ψήφους και ποσοστό 16,98% και πέρασε στον δεύτερο γύρο, όπου, ωστόσο, ηττήθηκε από τον συνυποψήφιό του, Κώστα Μπακογιάννη, λαμβάνοντας 51.487 ψήφους και ποσοστό 34,75.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος, στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον ανασχηματισμό του κόμματος.

❝Η δύναμη της κοινωνικής αλλαγής βρίσκεται πάντα στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη και τη κοινή δράση των πολλών. Δεν θεωρώ μειονέκτημα να μπορούμε να περιορίζουμε  τον υποκειμενισμό μας και τις όποιες προσωπικές στρατηγικές.❞ 

Μιλά ανοιχτά και εφ όλης της ύλης, στο meallamatia.gr

Σύμφωνα με πολλούς, είστε άνθρωπος χαμηλών τόνων. Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να ανταποκριθεί στην αποστολή ενός εκπροσώπου τύπου και μάλιστα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Είναι αυτή η θέση συμβατή με ένα πράο και ήρεμο άτομο; Ή μήπως ΔΕΝ είστε τελικά αυτό το άτομο χαμηλών τόνων που όλοι πιστεύουν ότι είστε;

Ν.Η.: Πολλές φορές εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο ένα τοξικό κλίμα. Μία πρακτική που δίνει περισσότερο βάρος στον τρόπο και το στυλ που λες κάτι, στον θόρυβο που δημιουργείς παρά στην ουσία αυτών που λες. Πιστεύω ότι αυτό το στυλ διαλόγου ταιριάζει απόλυτα στην άκρα δεξιά και σε διάφορους “μικρούς Τραμπ” που έχει μαζέψει η ΝΔ, αλλά δεν μπορεί να είναι το στυλ της Αριστεράς. Εννοείται ότι υπάρχουν στιγμές που όχι μόνο πρέπει αλλά επιβάλλεται να ανέβουν οι τόνοι αλλά η ουσία και το επιχείρημα οφείλουν να έχουν το πρώτο χέρι. Μην ξεχνάτε ότι πέρασα από τη θέση του Γραμματέα της επιθεώρησης Εργασίας, μια ιδιαίτερα συγκρουσιακή θέση από τη φύση της. Καταφέραμε τότε, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα του Υπουργείου Εργασίας, σημαντικά χτυπήματα απέναντι στην αυθαιρεσία μεγάλων εργοδοτών όπως οι τράπεζες. Αυτό συνέβη με μεθοδική δουλειά όχι με φωνές.

Το 2019, ήσασταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη Δημαρχία της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και πολλοί θεώρησαν ότι δεν ήσασταν η σωστή επιλογή λόγω μη εμφανούς αναγνωρισιμότητας. Έπαιξε αυτό ρόλο στην ήττα στον 2ο γύρο;

Ν.Η.: Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα. Δεν είμαι περαστικός από αυτή την πόλη. Η Αθήνα ήταν και είναι κομμάτι της ζωής μου και όχι μέρος κάποιου σχεδιασμού καριέρας. Συνειδητά επέλεξα να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού και να δώσω μία μάχη απέναντι σε έναν ικανό και δύσκολο αντίπαλο. Επίσης σημαντικός παράγοντας για αυτή μου την απόφαση ήταν και η πρόταση του συντονιστικού της “Ανοιχτή Πόλης” να είμαι επικεφαλής. Να υπενθυμίσω εδώ ότι μέχρι και τελευταία στιγμή τα προγνωστικά με ήθελαν μόλις στην 4η θέση. Δώσαμε μια μάχη σε ένα αρνητικό κλίμα, για μια σειρά από λόγους. Καταφέραμε όμως με την παρουσία μας να προκαλέσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα της Αθήνας και είμαστε ακόμα εδώ. Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Σας λένε «εργάτη» και «στρατιώτη του κόμματος». Σας παρομοιάζουν με άνθρωπο έτοιμο να αναλάβει όποια δουλειά του δώσει ο αρχηγός. Μήπως στο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούνται τελικά περισσότερο, όσοι αμφισβητούν τον ηγετικό ρόλο του Προέδρου, ώστε εκείνοι να ρίξουν τους τόνους;

Ν.Η.: Η δύναμη της κοινωνικής αλλαγής βρίσκεται πάντα στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη και τη κοινή δράση των πολλών. Δεν θεωρώ μειονέκτημα να μπορούμε να περιορίζουμε τον υποκειμενισμό μας και τις όποιες προσωπικές στρατηγικές. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ρόλος της προσωπικότητας, ο ρόλος της ηγεσίας είναι κρίσιμος στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Αλλά αυτός ο ρόλος πάντα μετριέται σε σχέση με τη δυνατότητα του να σχηματίζει ένα συλλογικό όραμα που συμβάλει στην κινητοποίηση των πολιτών.

Εδώ και ένα χρόνο, πολλοί λένε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν …. πολύ-τσακωθήκατε με τον Μπακογιάννη και σας «κλέβει γήπεδο» ο Παύλος Γερουλάνος. Ισχύει; Εκτός αν τα ΜΜΕ δεν προβάλουν την αυτοδιοικητική σας πορεία σε όλη της την έκταση.

Ν.Η.: Από την πρώτη στιγμή μέσα από τη δράση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αναγκάσει τη δημοτική αρχή να ψηφίσει αποφάσεις για τη σωτηρία συγκεκριμένων ελεύθερων χώρων ή να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων της πόλης. Εμείς αναδείξαμε την σπατάλη του “Μεγάλου Περιπάτου”. Αυτό το έχουμε καταφέρει γιατί έχουμε ένα ζωντανό δίκτυο ανθρώπων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Εκεί είναι η δύναμη μας και ποτέ δεν περιορίσαμε τη δουλειά μας σε τοποθετήσεις στο εσωτερικό του Δημοτικού Συμβουλίου. Ξαναλέω, μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο θόρυβος. Από εκεί και πέρα δεν αντιλαμβάνομαι ανταγωνιστικά τη δουλειά της παράταξης του κ Γερουλάνου. Προσπαθούμε να δημιουργούμε κοινές πρωτοβουλίες όπου αυτό είναι απαραίτητο και μακάρι να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Δεν είστε ακόμα 40 χρονών, συνεπώς πρέπει να έχετε προσωπικούς σχεδιασμούς για το άμεσο μέλλον. Αποτελεί η κεντρική πολιτική σκηνή έναν από τους σχεδιασμούς σας; Και έχετε παραδεχτεί –έστω, μέσα σας- εσφαλμένες σας επιλογές και ενέργειες στο χώρο της πολιτικής ως τώρα;

Ν.Η.: Ο πολιτικός σχεδιασμός μου είναι να υπηρετήσω το πολιτικό στόχο για μια αλλαγή στην χώρα υπέρ των εργαζομένων, της νεολαίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτό τον σχεδιασμό σημαντικό είναι ο καθένας να κάνει ότι το καλύτερο μπορεί από τη θέση ευθύνης που έχει. Αυτό θα προσπαθήσω και εγώ ως εκπρόσωπος τύπου, αντικειμενικά μία θέση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πέρα από αυτά, στο προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα μέσα στην επόμενη χρονιά να ολοκληρώσω και τη διδακτορική μου διατριβή. Εδώ αν θέλετε κάνω και μία προσωπική αυτοκριτική, στο γεγονός ότι δεν πίεσα αρκετά τον εαυτό μου να βρω τον χρόνο να έχω κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

❝Ποτέ δεν είναι νωρίς για να δώσεις μια μάχη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει. Δεν γίνεται το 2020 ακόμα να αμφισβητούνται  ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας στη  βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.❞

Ισχύει αυτό που σας είχε προσάψει ο κ. Μπακογιάννης, ότι δηλαδή μεταφέρατε το κόμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ν.Η.: Ο κ. Μπακογιάννης δεν έχει μάθει να έχει αντίλογο. Όποτε βρίσκεται σε θέση πίεσης το πρώτο του επιχείρημα είναι να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχουμε να κάνουμε με μία διοίκηση που ταυτίζεται απόλυτα με όλες τις κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη μεριά μας η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να είναι μια ζωντανή αυτοδιοικητική παράταξη που θα αναδεικνύει και θα προτείνει λύσεις για όλα τα μικρά και τα μεγάλα θέματα των ανθρώπων της Αθήνας.

Αντιπροσωπεύουν- και σε ποιο ποσοστό- την κατάσταση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;

Ν.Η.: Νομίζω ότι σήμερα αξίζει να στέκεται κανείς κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Σε αυτά βλέπουμε ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος στην κοινωνία. Η κυβερνητική πολιτική καταγράφεται ως αποτυχημένη τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας. Αυτή η ανασφάλεια, ο φόβος και η απογοήτευση αντικειμενικά θέτουν ερωτήματα για μια διαφορετική πορεία. Είναι σίγουρο ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ξεκινάει η φθορά. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να επεξεργαστεί και να εκφράσει μια πρόταση που θα μπορέσει να απαντήσει στην κοινωνική ανάγκη για μία ζωή με ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Είχατε ζητήσει , μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Και είχατε δηλώσει μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ότι θέλετε να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλόφιλων. Πως το κρίνετε αυτό τώρα; Ήταν Πρόωρο; Ή λάθος;

Ν.Η.: Ποτέ δεν είναι νωρίς για να δώσεις μια μάχη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει. Δεν γίνεται το 2020 ακόμα να αμφισβητούνται ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού. Κατανοώ ότι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του συντηρητισμού μπορεί να βάζει προοδευτικούς ανθρώπους σε δεύτερες σκέψεις. Σκέψεις αναφορικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων που απαιτούν σημαντικές συγκρούσεις. Αλλά αυτές τις συγκρούσεις οφείλουμε να τις δώσουμε. Η περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τι σημαίνει κοινωνικός χρυσαυγιτισμός. Γιατί μπορεί με την επίσημη Χρυσή Αυγή να τελειώσαμε, με μια σειρά όμως από πρακτικές και αντιλήψεις που την τροφοδότησαν και τη νομιμοποίησαν έχουμε μπροστά μας ακόμα πολλές μάχες να δώσουμε.

Είστε νέος άνθρωπος και πολύτιμο στέλεχος στην αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο αξιοποίησης των νέων ανθρώπων; Υπάρχει χώρος στην αναδιοργάνωση του κόμματος για ανάδειξη νέων στελεχών σε δημόσιες θέσεις της πρώτης γραμμής, ή είστε προσωπικά η εξαίρεση;

Ν.Η.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στο να εμπιστεύεται νέους ανθρώπους σε μια σειρά από κρίσιμες θέσεις. Αν κάποιος δει τον τελευταίο “ανασχηματισμό” στις χρεώσεις της Κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό. Ακόμα περισσότερο όμως σήμερα χρειαζόμαστε μαζί με την απαραίτητη μαζικοποίηση των οργανώσεων ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη προσώπων, όχι μόνο ηλικιακά νέων, από την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς και τις εργατικές οργανώσεις. Ανθρώπων που συγκροτούν αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε “κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς καν οι ίδιοι να είναι κομματικά μέλη. Βέβαια κάθε διαδικασία ανανέωσης είναι πολιτική διαδικασία και θα κριθεί πρώτα από όλα στο απαραίτητο πρόγραμμα. Στην βάση των προτάσεων δηλαδή που θα συνδιαμορφώσεις με την κοινωνία και θα παλέψεις για την υλοποίηση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μία τέτοια προσπάθεια ανανέωσης.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας. Είχατε κάνει σφοδρή αντιπολιτευτική κριτική. Σήμερα, μετά και την αυτοκριτική του κ. Μπακογιάννη, τι σκέπτεστε και τι βλέπετε;

Ν.Η.: Δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αυτοκριτική από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής. Το σχέδιο που προχωράει αυτή τη στιγμή είναι ίδιο με τις αρχικές ανακοινώσεις. Από τη μεριά μας έχουμε προτείνει μια δέσμη εννιά αλλαγών για το κέντρο της πόλης. Μέσα από την επαναχρήση κενών δημοσίων κτηρίων, την 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ για Σάββατο και Κυριακή, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την κατοικία, τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την κατοχύρωση και προστασία του λιανεμπορίου και της μεταποίησης χαμηλής όχλησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στόχος μας είναι ένα ζωντανό και πολυλειτουργικό κέντρο. Αντιθέτως βλέπουμε λογικές που οδηγούν σε ένα κέντρο με μονοκαλιέργεια του τουρισμού και της εστίασης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με υπερβολικές δαπάνες και μία αισθητική που κακοποίησε το δημόσιο χώρο. Τέλος, για άλλη μια φορά βλέπουμε μια δημοτική αρχή που ξεχνάει τις γειτονιές της πόλης.

Έχετε θεσμικά παράπονα από τη λειτουργία της ΕΡΤ σήμερα;

Ν.Η.: Το ζήτημα της έλλειψης πολυφωνίας είναι κεντρικό στα σημερινά ΜΜΕ, ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Δυστυχώς η ΕΡΤ δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε π.χ. την είδηση της πρότασης μομφής για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν χαρακτηριστικός. Η είδηση μεταδόθηκε για λίγα δευτερόλεπτα πριν τα αθλητικά και τον καιρό. Παράλληλα μια σειρά αλλαγών με μετακινήσεις έμπειρων δημοσιογράφων που μπορεί όμως να μην είναι πολιτικά «αρεστοί» φέρνει στην επιφάνεια τις πιο παλιές μικροκομματικές αντιλήψεις. Το ζήτημα της ενημέρωσης είναι κεντρικά συνδεδεμένο με την ποιότητα της δημοκρατίας μας και σίγουρα ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όχι μόνο εμείς αλλά μια σειρά από χώρες.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή