Το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Φαέθων. Σε χώρο συνεδριάσεων επτά άτομα: Ο Πρόεδρος του κέντρου, εργαζόμενοι και μέλη του ΔΣ. Κάτω δεξιά το λογότυπο του Κ.Π. Φαέθων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ» των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση του στις 14/03/2024, να εκφράσει τη στήριξή του στο Κέντρο Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά και αξιολογεί ως θετική την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ στις 13/03/2024 για τη στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Αθηναίων  κ. Δούκα.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», από τον Ιανουάριο του 2006, έχει καταφέρει μέσα από βιωματικά εργαστήρια, ημερίδες, ατομικές συνεδρίες, επιστημονικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, να στηρίξει τη σχολική κοινότητα των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων- Καματερού, να επανασυνδέσει ανθρώπους, να λειτουργήσει ως υπηρεσία προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και να εργαστεί με επιστημονικότατα και ανθρωπιά.

Η απόφαση για τη στήριξη του «Φαέθωνα» και όλων των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά, πάρθηκε ως αποτέλεσμα δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», το οποίο καταργεί όλα τα Κέντρα Πρόληψης και τις υπηρεσίες που προσέφεραν στις τοπικές κοινωνίες για περισσότερα από 25 χρόνια. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν τα Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένους φορείς Πρόληψης, αλλά και η πάγια και διαρκή χρηματοδότησή τους.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ουσιαστικά καταργεί την Πρόληψη και τη Φιλοσοφία της σε όλη την Ελλάδα. Προτείνει ένα γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης, στο οποίο διασπάται το θεραπευτικό συνεχές, αποσυνδέει την Πρόληψη από τις τοπικές κοινωνίες και προάγει τον κυβερνητικό παρεμβατισμό στα επιστημονικά θέματα Πρόληψης – Θεραπείας – Επανένταξης.

Στηρίζουμε το έργο του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» και όλων των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά!

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους και διεκδικούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να ενισχυθεί το ψυχοκοινωνικό μοντέλο παρεμβάσεων. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.
  • Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στο Κέντρο Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ, αλλά και συνολικά.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της Πρόληψης.
  • Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.
  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του ν. 3459 του 2006.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή