πλήκτρα πιάνου που πάνω γράφουν music therapy

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Η Μουσικοθεραπεία είναι ένα ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας, στο οποίο μουσική και ήχοι χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων που σχετίζονται με τις συναισθηματικές, ψυχικές, γνωστικές και κοινωνικές σχέσεις του ατόμου ή της ομάδας. Η Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται από έναν εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή, με σπουδές σε αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη μουσικοθεραπεία. Αυτός διαθέτει άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας έτσι ώστε να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία και ευελιξία. Ως διαδικασία δεν στοχεύει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά στο θεραπευτικό.

Πως λειτουργεί η μουσικοθεραπεια;

Στον τομέα της Παιδαγωγικής η μουσικοθεραπεία έρχεται να συμπληρώσει το ευρύτερο θεραπευτικό πρόγραμμα των παιδιών στην ειδική αγωγή. Στοχεύει στην βελτίωση κυρίως του επικοινωνιακού και συναισθηματικού τομέα με διαφορετική προσέγγιση από άλλες θεραπείες όπως η λογοθεραπεία και η ειδική αγωγή. Η μουσική προσφέρει στα παιδιά ένα ασφαλές, μη αποδοκιμαστικό και ευχάριστο περιβάλλον στο οποία τα παιδιά εκφράζονται με απόλυτη ελευθερία και χωρίς ιδιαίτερο άγχος για την απόδοσή τους. Ο ρυθμός και η μελωδία οργανώνουν το παιδί και ενισχύουν την ομιλία του. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το παίξιμο μουσικών οργάνων, η ακρόαση μουσικής και η εκμάθηση μουσικών οργάνων ενεργοποιούν το λυμβικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με το φόβο, το θυμό και τα πρώιμα ένστικτα του ανθρώπου.

Η μουσικοθεραπεία είναι μία ειδικότητα με καθαρά θεραπευτικό χαρακτήρα.

Δεν επιδιώκει ούτε την ψυχαγωγία αλλά ούτε και τη μουσική εκπαίδευση. Ο θεραπευτής δεν διδάσκει μουσική, ούτε παροτρύνει το θεραπευόμενο να παίξει με συγκεκριμένο τρόπο. Oι μουσικοθεραπευτές στο εξωτερικό εργάζονται σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων, σε σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπτυξιακές διαταραχές, σε κέντρα ημέρας για ενήλικες με συναισθηματικές δυσκολίες και ψυχικές ασθένειες, σε ψυχιατρεία κ.α. Η μουσική στη μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και δημιουργικότητας, προσφέροντας στα άτομα που έχουν περιορισμένες δυνατότητες λεκτικής επικοινωνίας έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης. Παράλληλα όμως απευθύνεται και σε άτομα που ενώ μπορεί να έχουν μία άρτια ικανότητα επικοινωνίας μέσα από το λόγο, παρόλα αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία έκφρασης μέσα από αυτόν, και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη θεραπεία να μπορεί να τους προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους έκφρασης.

Θεραπευτικοί στόχοι στη Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία στοχεύει:

  • Στην επικοινωνία
  • Στη δημιουργική έκφραση
  • Στην ανάπτυξη του λόγου, ενθαρρύνοντας το άτομο να χρησιμοποιεί τη φωνή του ως μέσο έκφρασης
  • Στη συναισθηματική στήριξη
  • Στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και πρωτοβουλίας
  • Στη προώθηση της κοινωνικότητας ενισχύοντας συγκεκριμένα τις δεξιότητες που χρειάζεται το κάθε άτομο για να αναπτύξει επικοινωνιακές ικανότητες και να δημιουργήσει διαπροσωπικές σχέσεις

Η Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή μπορεί να έχει θετική επίδραση στις παρακάτω μορφές συμπεριφοράς:

1)Βελτίωση των αδρών και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων
2)Βελτίωση του συντονισμού ματιού-χεριού
3)Βελτίωση της ικανότητας για μουσική διάκριση
4)Αύξηση της διάρκειας προσοχής
5)Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων
6)Διάγνωση και αξιολόγηση του Αυτισμού
Οι Νόρντοφ και Ρόμπινς, πρωτοπόροι της μουσικοθεραπείας αναφέρουν:
“…Εκλαμβάνουμε αυτές τις παθολογικές εκδηλώσεις, και μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς… συναντούμε το τέμπο απ’ ο,τιδήποτε κάνει το παιδί- το τέμπο του περπατήματός του, του χτυπήματος του κεφαλιού του, του βαδίσματός του πάνω-κάτω, τη κίνησης του σώματός του μπρος και πίσω…και το δίνουμε πίσω σ’αυτό μέσα από τη μουσική, ώστε να αποκτήσει μία νέα εμπειρία αυτού που κάνει συνήθως.”

Πηγή: www.maxmag.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή