Ο Δημήτρης Γλύκος εγκλωβισμένος από παρκαρισμένο αυτοκίνητο

Η καθημερινότητα ενός πατέρα παιδιού με αμαξίδιο

Ο πατέρας του 17χρονου με το αμαξίδιο που έγινε viral περιμένοντας έναν οδηγό να ξεπαρκάρει από ράμπα αναπήρων μιλά για την καθημερινή «οδύσσεια» του γιου του.  (Διαβάστε σχετικό άρθρο https://www.ethnos.gr/ellada/13074_mono-sto-ethnosgr-xespasma-toy-patera-gia-ton-egklobismo-ton-amea-vid )

Ο 17χρονος Δημήτρης  είναι για τον Γιάννη Γλύκο όχι μόνο ο μικρός του ήρωας αλλά και ο πρίγκιπας του. Μια επιπλοκή κατά τη γέννησή του τον οδήγησε για σχεδόν 30 ημέρες στην εντατική και όταν βγήκε από αυτήν η διάγνωση των γιατρών ήταν ξεκάθαρη: εγκεφαλική παράλυση. Από τότε και μέχρι σήμερα ο πατέρας του δεν σταμάτησε ούτε για ένα λεπτό να δίνει τον προσωπικό του αγώνα, ώστε ο πρωτότοκος γιος του να χαίρει των δικαιωμάτων ενός πολίτη με αναπηρία.

Πριν από τρεις ημέρες, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε και ο Γ. Γλύκος αποφάσισε να κοινοποιήσει μια καθημερινή ιστορία τρέλας για τον ίδιο και τον γιο του, η οποία άγγιξε τις καρδιές χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου. Η ανάρτηση στην οποία εξηγούσε ότι περίμενε με το γιο του στο αμαξίδιο σχεδόν μία ώρα μέχρι ένας νεαρός οδηγός να ξεπαρκάρει από ράμπα αναπήρων διαμοιράστηκε πάνω από 8.000 φορές και απέσπασε περισσότερα από 15.000 likes.

«Με τον Δημήτρη έχουμε ζήσει αρκετά πράγματα μαζί. Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν τον γράψαμε στο σχολείο και τον έδιωξαν. Την πρώτη ημέρα στην τάξη εμφανίστηκε η δασκάλα και είπε ότι δεν αναλαμβάνει παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ ο Δημήτρης είχε διάγνωση με προτροπή από δημόσια υπηρεσία να πάει σε κανονικό σχολεία και όχι σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Με τη σύζυγό μου κινητοποιηθήκαμε αμέσως, στη δασκάλα επιβλήθηκαν κυρώσεις και το παιδί μας πήγε σε κανονικό σχολείο μέχρι και τη Γ’ Γυμνασίου» δηλώνει ο Γ. Γλύκος στο «Έθνος», ξετυλίγοντας το κουβάρι της προσωπικής του «οδύσσειας».

Διαρκές παράπονο

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει καθετοποίηση της υποστήριξης. Σε ένα προηγμένο κράτος για ένα άτομο που γεννιέται και έχει μια βαριά αναπηρία εκτός από την οικογένειά του υπάρχει ένας ολόκληρος υποστηρικτικός μηχανισμός από την πρώτη κιόλας ώρα ζωής» συνεχίζει, εκφράζοντας ένα μεγάλο παράπονο για τη στάση της Πολιτείας σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Έχω γίνει δέκτης ύβρεων επανειλημμένος, γιατί καθυστέρησα να περάσω τον δρόμο επειδή κόλλησε η ρόδα του αναπηρικού αμαξιδίου σε μια λακκούβα ή έχει τύχει να μου κορνάρουν για να κάνω πιο γρήγορα» προσθέτει.

Όσον αφορά την ανάρτησή του που έγινε viral, ο ίδιος σχολιάζει: «Σκοπός μου ήταν να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να αποκτήσει τόσο μεγάλη απήχηση. Συνήθως το αφήνεις να περάσει γιατί δεν έχεις καμία διάθεση να μπλέξεις. Όμως εκείνη την ημέρα είχαν ήδη συμβεί δύο παρόμοια περιστατικά και απλούστατα όταν είδα το αυτοκίνητο εκεί σταθμευμένο, είπα στον εαυτό μου “μέχρι εδώ”».

Ο Δημήτρης εκείνη την ημέρα είχε κανονίσει να συναντηθεί με μια φίλη του. Καθώς αργούσαν και έβλεπε τον κόσμο να μαζεύεται και να υποστηρίζει τον πατέρα του και τον ίδιο, γύρισε και του είπε με τον δικό του τρόπο: «Ο κύριος αυτός πρέπει να πάει φυλακή». «Ο μόνος λόγος που επέμεινα ήταν γιατί ήθελα να δώσω το καλό παράδειγμα στα παιδιά μου και στον μικρό μου ανιψιό που ήταν μαζί και να τους δείξω εμπράκτως γιατί είναι λάθος να μη σεβόμαστε την ένδειξη ΑμεΑ στα πάρκινγκ, στις διαβάσεις και τις ράμπες. Όλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου δείγμα του πολιτισμού μας» καταλήγει ο Γ. Γλύκος.

Της Ευλαμπίας Ρέβη (erevi@ethnos.gr)

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο